De første lokale virksomheder har taget imod Helsingør Kommunes tilbud om et energitjek. Og erfaringerne er gode. Nye ruder, slukkede køleskabe og udskiftning af varmekilder. Det er nogle af de gode energiråd lokale virksomheder har modtaget de seneste dage.

Foto ABW

I en periode tilbyder Helsingør Kommune, at lokale virksomheder kan få besøg af en konsulent fra Teknologisk Institut, der gennemgår virksomhedens energislugere og kommer med konkrete beregninger på, hvor der mest effektivt kan spares på energien.

Værftets Madmarked er en af de lokale virksomheder, der har valgt at tage mod tilbuddet.

– Jeg har lige vist to venlige herrer rundt, og nu venter jeg spændt på deres rapport, fortæller Gry Brix fra madmarkedet.

Når der er gang i køkkenerne i 13 forskellige madboder i en utæt og uisoleret industrihal, bliver der brugt godt med strøm og varme. Madmarkedet har derfor med glæde taget imod tilbuddet om et energitjek.

– Det er et godt tilbud på et meget vigtigt område, som helt sikkert er relevant for os og mange andre lokale virksomheder, siger Gry Brix.
Selvom hun endnu ikke har modtaget konsulenternes endelige rapport, kan hun ud fra besøget fornemme, at de især ser et besparingspotentiale i de to dieseldrevne varmekanoner, der er med til at varme hallen op, og de mange køleskabe, som kører døgnet rundt, også de dage, hvor madmarkedet holder lukket.

– De køleskabe bruger helt vildt meget strøm, så måske man kan begrænse antallet af køleskabe, der står tændt på lukkedagene, siger Gry Brix.

Et positivt tiltag
Også Sterigenics har haft besøg af konsulenterne fra Teknologisk Institut. Espergærde-virksomheden steriliserer medicinsk udstyr med mere, hvilket er en særdeles energikrævende proces.

– Jeg har bestemt en forventning om, at når vi modtager rapporten, vil den indeholde nogle konkrete bud på, hvor vi kan spare på energien, primært i forhold til varme og ventilation, fortæller René Hansen fra Sterigenics.

Han glæder sig over, at have fået tilbuddet om et energitjek.

– Energitjekket er helt sikkert et positivt tiltag. Det giver os mulighed for at få et overblik over, hvilket potentiale der er for at spare. Og så skal vi derefter se på, om det er nogle tiltag, vi selv kan implementere, eller om vi skal have yderligere hjælp. Men det giver os under alle omstændigheder en god start på at få lavet nogle energieffektiviseringer, siger René Hansen.

Ifølge Søren Draborg fra Teknologisk Institut er Sterigenics en af de lokale virksomheder, der vil kunne opnå store energibesparelser ved at følge anbefalingerne fra energitjekket.

– Især industrivirksomheder kan hente store effektiviseringer. Men også butikker og mange andre virksomheder vil få glæde af et energitjek, siger Søren Draborg.

Fakta:
Helsingør Kommune fortsætter med at tilbyde lokale virksomheder et grundigt energitjek udført af nogle af landets førende eksperter.

Energitjekket udføres af en energikonsulent fra Teknologisk Institut og indeholder:

– Et fysisk besøg inkl. rådgivning på stedet.

– Et kort notat med overslag på, hvor meget der kan spares, hvor meget der i givet fald skal investeres og forventet tilbagebetalingstid.

For at få et energitjek skal du:

– Sende en mail til onestop@helsingor.dk med oplysninger om CVR, branche og antal ansatte.

– Inden besøget fremskaffe oplysninger om nuværende, årligt el-, naturgas eller fjernvarmeforbrug.

For at så mange virksomheder som muligt kan få glæde af tilbuddet er der en mindre egenbetaling:

– For små virksomheder indenfor detailhandel, restauranter, bagere, take-away mm. er prisen 400 kr.

– For mindre produktionsvirksomheder med op til 50 ansatte er prisen 5.000 kr.

– For større virksomheder med flere end 50 ansatte er prisen 15.000 kr.

Kilde.