1959 var året Barbie fik sin debut, Fidel Castro kom til magten i Cuba, teenagerne twistede, jazzens anden guldalder blomstrede i Danmark – og tre specielle plader gjorde året til et af de vigtigste i jazzens historie.

Nu gentager historien sig i Helsingør. Men først…

En forårsdag i Manhatten 1959, trådte trompetist Miles Davis ind i studiet og indspillede albummet ‘Kind of Blue’. Det ville vise sig at blive det bedst sælgende instrumentale jazz album nogensinde, og ifølge kritikere det mest indflydelsesrige.

Samme efterår udgav bassist Charles Mingus ‘Ah Um’ albummet, som nu ligger på Rolling Stone’s liste over de bedste 500 album og i USA’s Library of Congress som et bevaringsværdigt kulturelt bidrag.

At året ville blive legendarisk for jazz blev cementeret samme vinter, med Dave Brubeck’s album “Time Out” (med den nu berømte jazz standard “Take Five”)- der som det første jazz album nogensinde solgte en million plader, og som senere landede i både Grammy Hall of Fame og Library of Congress.

Det var et hattrick uden lige som stadig giver genlyd i dag.

Nu vender de ikoniske jazz albums tilbage i tre dynamiske live performances i Helsingør – under projektet “1959” – med de samme sange og i samme rækkefølge og instrumentering som de originale indspilninger.

Det er den verdenskendte jazzmusiker Niels Lan Doky’s International Jazz Collective, med grupper af udvalgte jazz musikere, som står bag den moderne fortolkning.

“Det var banebrydende albums som satte tonen for meget af den jazz vi lytter til i dag,” siger Doky. “Samtidig var det begyndelsen på en helt unik periode i Dansk jazzhistorie, drevet af de mange Amerikanske expats som flyttede til Danmark.”

Niels Lan Doky står gerne til rådighed for et spændende interview omkring projektet ‘1959’ og refleksioner omkring datidens jazzlandskab i Danmark og globalt.

“1959 er og bliver helt markant, og det er nogle meget store sko der skal fyldes – og hyldes- under de koncerter,” siger han.

Kære Dit Helsingør,

vi håber at I kunne have lyst at skrive mere om det lokale projekt 1959. Nedenfor er links til mere information og ellers er I meget velkomne til at tage kontakt.

Hvad: Projekt ‘1959’ – En live hyldest til tre ikoniske albums. Hvor: Koncerterne præsenteres ved den første årlige Sound Dues Festival i Helsingør. Hvornår: 26, 27, 28 maj, 2022 Kontakt: susanne@sounddues.com / Telefon: 52418452

https://www.rsvp-popup.com/popups/www-rsvp-popup-com-events-time-out https://www.rsvp-popup.com/popups/www-rsvp-popup-com-events-1959-kind-of-blue https://www.rsvp-popup.com/popups/www-rsvp-popup-com-events-ah-um-mingus