I 2019 er det 25 gang Helsingørs lokale ildsjæle er medskabere af Kulturnat Helsingør. Derfor har  Kulturnatten i år fået overskriften Sølvnatten – Kulturnat Helsingør for 25. gang.

Kulturnat Helsingør har jubilæum. I 1995 fandt den allerførste Kulturnat sted i Helsingør, hvilket kun var et par år efter Danmarks største Kulturnat i København havde sin dåb.

Årets kulturnat lægger op til en fælles fejring af den 25. kulturnat og af Helsingør Kommunes fantastiske kulturliv sammen med både nattens mange arrangører af aktiviteter og byernes borgere.

Dét sker som altid de to sidste fredage i september: fredag den 20. september er kulturnatten i Tikøb og Hornbæk, og fredag den 27. september er det i Espergærde og Helsingør at byernes kulturinstitutioner, handelslivet og det lokale foreningsliv åbner dørene for en fælles aften og sammen med byens borgere skaber et myldrende byliv.

Kulturnattens styregruppe opfordrer alle til at være med til at fejre den udvikling, kulturlivet i Helsingør og omegn har været igennem siden den første kulturnat i 1995: ligger du inde med fotos, programmer, sjove historier eller andet fra én af de sidste 25 kulturnætter i Helsingør og omegn opfordrer sekretariatet til at sende dem videre:

Alt modtages med glæde på info@kulturnathelsingor.dk eller via Kulturnat Helsingørs Facebook side, hvor alle bidrag selvfølgelig også deles.

Som altid er årets tema kun tænkt som en inspirationsramme:

”Vi synes det er en fejring værd, at en folkelig begivenhed som Kulturnatten har bidraget til byernes lokale liv i så mange år. Selvom årets tema som altid er tænkt som en inspiration, er der sikkert mange der har minder og historier fra tidligere kulturnætter de har lyst til at dele. Men har man allerede aktiviteter planlagt der ligger udenfor tema-overskriften er det vigtigste jo at så mange som muligt har lyst til at deltage: Både store og små, arrangører af aktiviteter og gæster”, siger Jens Frimann Hansen, leder af Kulturnat Helsingørs styregruppe.

Efter sidste års succes, hvor de tyske fart-og stuntdjævle Bängditos indtog Axeltorv og rundede Kulturnatten af dér, har styregruppen haft lyst til igen at skabe en lidt anderledes oplevelse end det traditionelle fyrværkeri som afslutning på kulturnatten i Helsingør. I år kan man derfor opleve det ungarske kompagni Bandart og deres prisvindende forestilling Dancing Graffiti: i en legende blanding af dans, graffiti og live animation fortælles historien om en piges udvikling fra fødsel gennem livets store begivenheder til hun endelig finder sin egen vej og indre kræfter. Historien og forestillingen udvikler sig, efterhånden som den kvindelige danser og live, digital, lysende graffiti påvirker hinanden. Hvor Dancing Graffiti finder sted offentliggøres senere.

Arrangør? Tilmeld din aktivitet til Hornbæk/Tikøb, Espergærde eller Helsingør

Har du en god idé til en aktivitet på én af årets kulturnætter er det nu, du skal i gang med planlægningen: Kulturnattens sekretariat og styregruppe har kun en koordinerende funktion. Alle arrangører, store som små, skal derfor selv sørge for de praktiske foranstaltninger omkring aktiviteter. Har man ikke et fysisk sted at afholde sin aktivitet gælder det om at finde en legekammerat, der kan lægge hus eller fortov til.

Ønsker man at arrangere noget i byernes offentlige rum skal man sørge for at få en tilladelse hos Helsingør Kommune. Drejer det sig om området omkring Kulturhavnen er det Kulturhavnens sekretariat man skal tage fat i. Kontaktoplysninger findes på www.kulturnathelsingor.dk

Alle aktiviteter tilmeldes til både det trykte og online programmet på kulturnattens hjemmeside, til hhv. Kulturnatten i Hornbæk og Tikøb, i Helsingør samt i Espergærde. Det trykte program omdeles med Lokalavisen Nordsjælland i september og kan dér også findes i byernes forskellige foreninger og kulturinstitutioner.

De indtastede aktiviteter vil også optræde adskilt på  www.kulturnathelsingor.dk og i det samlede trykte program som tre selvstændige programmer, så man nemt kan orientere sig i de mange tilbud de forskellige steder.

Hvis man vil med i det trykte Kulturnat program indtastes kulturnat-arrangement sammen med et billede:

Husk at skrive en god, kort og præcis tekst der beskriver arrangementet og målgruppen, samt at vedhæfte et billede, der fortæller noget om aktiviteten.  

Ansøgning om tilskud til aktiviteter i 2019

Også i år kan man søge om et mindre tilskud til en aktivitet på Kulturnatten via www.kulturnathelsingor.dk

Det er vigtigt at understrege, at det netop er mindre tilskud, Kulturnatten har mulighed for at bidrage med: Der støttes sædvanligvis i størrelsesordenen 500-2.000 kr., og styregruppen opfordrer særligt private aktører og mindre foreninger til at benytte lejligheden til at søge om et tilskud, der måske kan sikre at man har mulighed for at deltage på Kulturnatten med en aktivitet.

Alle ansøgere får direkte besked når styregruppen har behandlet de indkomne ansøgninger, indenfor en uge fra ansøgningsfristen.

Styregruppen minder om at det er vigtigt både at beskrive den planlagte aktivitet og at begrunde HVORFOR man søger til netop denne aktivitet.