Kronborg Slot
Kronborg 2 C
3000 Helsingør
Tlf. 49213078

Helsingørs vigtigste vartegn
I Helsingør hvor Øresund er smallest, ligger Kronborg Slot omgivet af et mægtigt fæstningsværk med bastioner og kanonbatterier. I de skumle kassematter under Kronborg hviler sagnhelten Holger Danske, indtil den dag ”Danmark stander i våde, så vil Holger Danske vågne op til dåd.”

Kronborg Slot er foruden at være Helsingørs vigtigste vartegn et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte, og blev i år 2000 blev optaget på Unescos Verdensarvsliste på grund af sin unikke arkitektur, placering og betydning for hele Østersøområdet. At Shakespeare’s Hamlet menes at foregå på Kronborg, har også været medvirkende til placeringen på Verdensarvslisten.

Storslået slot
Kronborgs historie kan føres tilbage til fæstningen Krogen, der blev opført af Erik af Pommern i 1420’erne. I over 400 år var slottet hovedsæde for opkrævningen af Øresundstolden og Kronborg havde sin storhedstid i slutningen af 1500-tallet.

Med truende kanoner, der pegede direkte mod skibene i Øresund, turde søfarende ikke andet end at betale kongen for at sejle forbi. Kongens kiste blev fyldt og Frederik 2. forskønnede slottet med spir, tårne, sandsten og kobbertag. Kronborg Slot blev et af renæssancens fineste slotte og sørejsende, handelsmænd, diplomater og kongelige har gennem tiden berettet om det storslåede slot og hof i Helsingør.

Efter en brand i 1629, der gik ud over slottets dyrebare møbler, malerier og kobbertag, forsvandt det overdådige hofliv, og slottet gik mørke tider i møde. Den svenske konge Karl Gustav besatte og plyndrede Kronborg i 1658-1660. De næste 300 år blev Kronborg mest brugt som fæstning og militærkaserne. I dag er der kommet nyt liv på slottet, idet 325.000 gæster fra hele verden hvert år besøger Kronborg.

Der er mange måder at udforske Kronborg på
Besøg slottet på egen hånd, få en guidet – og måske endda dramatiseret – rundvisning, gå på opdagelse i kassematerne eller tag på skattejagt. Der er mange muligheder for opleve Kronborg. Du kan også holde din fest eller dit møde på Kronborg. Kig ind på Kronborg Slots hjemmeside og få et overblik over de mange muligheder.

Kronborg, Helsingør. Foto: UK

sølvpartner