Christina Søndergaard er leder af sundhedshusets nye storkøkken, som gik i drift den 2. januar.

Pressefoto Helsingør Kommune

Det er en erfaren kvinde, der står i spidsen for det nye storkøkken i sundhedshuset, og som hver dag skal bespise 300 kommunale medarbejdere samt de 66 borgere, der er indlagt til rehabilitering på HRT. Og på sigt også regionens medarbejdere samt de øvrige lejere i huset.

Christina Søndergaard er hospitalsuddannet økonoma og har tidligere været med til at åbne og drive køkken og caféer i to sundhedshuse – i Generationernes Hus på Frederiksberg og sundhedshuset Skovgården i Fredensborg.

Hun har tidligere arbejdet i kantiner, på børnehjem og de sidste 23 år beskæftiget sig med mad til borgere med særlige behov herunder mad til småt-spisende ældre.

Hun faldt for Helsingør Kommune som arbejdsplads allerede for fem år siden, da hun en overgang var ansat som leder i køkkenet på HRT, da det lå på Nørrevej i Snekkersten.

– Jeg var virkelig glad for at være i Helsingør Kommune. Det er lidt som en stor familie, hvor alle hjælper hinanden. Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at jeg ville søge det her job. – Jeg håber, at jeg kan være med til at bringe den mentalitet med ind i sundhedshuset og føre den videre.

60 procent økologi
Christina og hendes team har store ambitioner for den mad, der skal lande på de mange tallerkener hver dag. Det handler især om bæredygtighed og økologi. Målet er 60 pct. økologiske råvarer, ligesom de firbenede dyr stort set er strøget fra menuen.

– Vi tænker meget over, hvordan vi kan minimere vores CO2 aftryk – lige fra madspild, til vandforbrug og emballage. For eksempel er vi gået væk fra at bruge smør og marmelade i små brikker.

Vi skærer selv smør og serverer hjemmelavet marmelade i glas.
Det er to meget forskellige opgaver at servere frokost til 300 medarbejdere med den ene hånd og seks daglige måltider til småt-spisende, fortrinsvis ældre borgere, der er indlagt på døgnophold med den anden.

Derfor er der også ansat en koordinator for hver af de to områder, som selvfølgelig samarbejder tæt om dagens måltider.

Godt fra start
Alt i alt er køkkenet, der nu har været i drift i tre uger, kommet godt fra start. Selvom der har været lidt opstartsvanskeligheder.

– Vi er stødt på flere udfordringer her de første uger. For eksempel havde vi ikke noget arbejdstøj den første uge, vi kendte ikke maskinerne og vandtrykket var forkert. Alligevel har alle bare knoklet på og gjort det vildt godt. – Desuden kommer de 16 medarbejdere i køkkenet mange forskellige steder fra, så vi skal lige tilpasse os hinanden. Men det er en proces, som alle tager med godt humør. Det er fantastisk at opleve, siger Christina.

En anden øvelse består i at finde ud af, hvor meget mad, der skal leveres til personalekantinerne på Rådhuset og Prøvestenen, da konceptet er ændret lidt i åbningsperioden.

– I øjeblikket kører vi ikke med pålægsfade, og så der skal være lidt mere af salaten og de varme retter. Men vi bliver hele tiden bedre til at finde balancen. Vi skal prøve at undgå madspild, men samtidig skal der selvfølgelig være nok.

Succeskriteriet for Christina er glade gæster og et køkkenpersonale, der trives med at gå på arbejde.

Når gæsterne og beboerne er glade, så kører det.

– Derfor er vi også rigtig glade for feedback. Foreløbig har vi kun hørt positive ting. IT-afdelingen sendte et meget sødt brev i går med store rosende ord om både maden og det søde personale. Det betyder meget med en konstruktiv feedback, for vi vil gerne gøre det så godt som muligt.

FAKTA OM DET NYE STORKØKKEN
Køkkenet i Sundhedshuset arbejder med fem pejlemærker. Målet er, at køkkenet skal være husets hjerte.

1. Den rette mad til de rette mennesker
2. Smagen driver os
3. Bæredygtighed
4. Økologi
5. Sæson køkken

TAL FRA KØKKENET

Så meget får Sundhedshusets køkken leveret på en mandag:

– 30 l minimælk
– 30 l sødmælk
– 15 kg ymer
– 40 kg græskar
– 120 æg
– 60 kg gulerødder
– 30 kg kartofler

Kilde Helsingør Kommune.