Leise Theilgaard, daglig pædagogisk leder for fritidsområdet i Snekkersten Skoledistrikt, går på pension efter 26 år i Helsingør Kommune.

Det er en afklaret Leise Theilgaard, som i disse dage holder sine sidste møder som daglig pædagogisk leder af fritidsområdet i Snekkersten Skoledistrikt. Selv om fritidsklubben Villa Fem og Multiparken har været vigtige omdrejningspunkter i hendes liv de seneste rigtig mange år, føler hun sig klar til pensionisttilværelsen.

– Jeg kommer til at savne børnene og miljøet, det er klart. Det er skønt at gå rundt på området og i Vapnagaard, som jeg holder meget af. Jeg møder jo hele tiden folk, jeg kender. Klubbørn og deres forældre, som selv er tidligere klubbørn, siger Leise Theilgaard:
– Men jeg trænger til at komme ned i tempo og tænker, det er okay, når jeg er 66 år. Der sker noget, når man får børnebørn. Jeg har tre, som jeg gerne vil være mere sammen med, så det falder naturligt at stoppe med at arbejde nu. Jeg har jo ikke uendelig energi. Men jeg er glad, for jeg afleverer et velfungerende fritidsområde til min afløser Jon (Sigbert Sorth, som indtil nu har været souschef på fritidsområdet i Snekkersten Skoledistrikt, red.).

Stædighed gav pote

Leise Theilgaard, som er uddannet pædagog, måtte søge stillingen i Vapnagaardparken – forløberen for Villa Fem – hele tre gange, før det lykkedes hende at overbevise ansættelsesudvalget om, at hun var den rette kandidat. Men hendes stædighed gav pote til sidst, og hun blev ansat som souschef – og efter et år blev hun leder.

– Før jeg kom til Helsingør, havde jeg haft en del forskellige stillinger, bl.a. i Røde Kors’ asylcentre. Så ansættelsesudvalget var bekymret for, at jeg var for ustabil, siger Leise Theilgaard med et smil.

Med et 25 års jubilæum i bagagen må man sige, at hun har gjort den bekymring til skamme.

Nogle år efter at Leise Theilgaard var blevet ansat, voksede fritidstilbuddet ud af lokalerne i Vapnagaardparken, som lå på Hestens Bakke. Og det blev besluttet at bygge et nyt hus til fritidshjem, klub og værested: Villa Fem.

Leise Theilgaard var inde over alle skridt i processen, og som leder kunne hun komme med ønsker til det nye hus.

– Jeg kender alle detaljer i huset, og her er virkelig rart. Jeg kan huske, da vi købte vores klatrehortensia, og da vi plantede et juletræ udendørs, som i dag er et meterhøjt grantræ, fortæller hun.

Da Villa Fem blev bygget, måtte en skateboardrampe, der tidligere lå på grunden, lade livet.

– Det blev dem, der brugte den, meget sure over, og jeg lovede, at de ville få den tilbage i én eller anden form.

En langstrakt proces

På den måde blev ideen til Multiparken skabt. Parken er på mange måder Leise Theilgaards værk, for hun var én af de drivende kræfter i de otte år, det tog, fra ideen blev født, til parken stod færdig.

Det var en langstrakt proces, som krævede så meget fundraising, at Leise Theilgaard selv endte med at tage en fundraiseruddannelse. Flere fonde bidrog, bl.a. Realdania og Lokale- og Anlægsfonden med større millionbeløb.

– Men jeg har aldrig udrettet noget alene. Jeg har altid haft et stærkt samarbejde og fællesskab med andre, understreger hun.
Rigtig mange – beboere i Vapnagaard, Ungdomsskolen, skoleledere, frivillige og brugere af den gamle skateboardrampe – var involveret i tilblivelsen af Multiparken, og det gjorde, at alle følte et ejerskab, da den endelig stod færdig.

Leise Theilgaard udgjorde sammen med Henrik Villadsen, som ejer skaterbutikken Dark Blue i Helsingør, og Tommy Widriksen, som dengang var leder af Espergærde Fritidscenter, en fast gruppe, der drev projektet fremad. Og endelig, den 11. november 2011, kunne parken indvies.

– Parken har været en krumtap i mit arbejde, og den indkapsler alt, hvad jeg står for. Mit sigte har altid været at dyrke mangfoldigheden og diversiteten. Jeg er leder i et område, der omfatter både Strandvejen i Snekkersten og et stort boligsocialt område. Der er behov for at neutralt område at mødes på, og det er Multiparken. Den bringer folk sammen på tværs af alle skel.
En park for alle
Det har været vigtigt, at Multiparken er for alle. Derfor er det ikke kun en skaterpark. Børn på løbehjul eller rulleskøjter er meget velkomne, og der er også mulighed for at spille fodbold, dyrke parkour – og hænge ud og nyde livet omkring sig. Især familier fra hele Helsingør Kommune er storbrugere af Parken – der bliver holdt mange børnefødselsdage og det er med til at skabe den store mangfoldighed.

– Jeg bliver lykkelig af at kigge på det liv, der er i Multiparken. Og ydmyg. Jeg elsker at snakke med brugerne af parken, og mange af deres historier er fantastiske. Nogle har oparbejdet en identitet og et selvværd ved at komme i parken, fordi her er plads til alle. Her er et fællesskab, som alle kan blive en del af, og det er parkens styrke. Og så er det dejligt, at alle passer på den, og at vi ikke oplever hærværk.

Nu bliver der snart længere til ramperne i parken for Leise Theilgaard. Men hun ser frem til pensionistlivet, hvor hun bl.a. vil tage på ture i camper med sin mand – rundt i Danmark og andre steder.

– Jeg glæder mig til det gode liv med venner, tennis og børnebørn. Og mon ikke også der bliver tid til lidt frivilligt arbejde? siger Leise Theilgaaard.

Der er afskedsreception for Leise Theilgaard i Villa Fem onsdag den 15. september kl. 16.

Kilde

Foto: ABW