Green Leaf-året har hjulpet med at styrke flere lokale, grønne fællesskaber, der gør noget godt for klimaet.

Pressefoto Anni Roepstorff Nissen fra Helsingør

Når det er klimahandledag den 25. april, er Anni Roepstorff Nissen fra Helsingør klar til at tage imod i sin have på Esrumvej. Hun er en del af Grønne Nabofællesskaber, som er et lokalt fællesskab for folk, der interesserer sig for klima og bæredygtighed. Og på klimahandledagen inviterer hun til en rundvisning i sin permahave og grøntsagssuppe, lavet over bål.

Vi skal også bygge et kvashegn,” fortæller Anni.

Hun flyttede til Helsingør med mand og børn for tre år siden. Og hun fandt hurtigt ind i de Grønne Nabofællesskaber, som gav hende et netværk af folk med samme interesser som hende selv.

Det er rart med nogen, som tror på det samme som mig. At vi kan gøre en forskel for klimaet med vores handlinger. Vi kan inspirere hinanden,” fortæller Anni.

Ved det sidste møde i Grønne Nabofællesskaber var emnet fx grønne rejseformer.

“Min familie og jeg rejser ikke med fly, kun med tog eller bus. Og så har vi været på cykelferier. Engang var vi på Samsø i regnvejr og modvind, men børnene syntes stadig, det var en god tur, fortæller Anni: Når vi i Grønne Nabofællesskaber fortæller hinanden om vores rejser, får vi nye ideer, og det løfter virkelig min energi.”

Gør en forskel
Anni og familien tror på, at de kan gøre en forskel for klimaet med deres handlinger i hverdagen. De har solgt deres benzinbiler og købt en elbil i stedet. Anni, som arbejder i Kvistgård, cykler til arbejde. Familien har bygget en tilbygning til deres hus, udelukkende med genbrugsmaterialer, og skiftet oliefyret ud med solceller og jordvarme. Og så har de en stor naturgrund, hvor de lader vegetationen vokse vildt.

Vi har fx massevis af to meter høje brændenælder. Jeg er blevet god til at lave brændenældesuppe og brændenældepesto. Og så gør brændenælderne, at vi har fantastisk mange sommerfugle,” fortæller Anni.

Annis seneste projekt er permahaven, og her har hun bl.a. hentet inspiration i Klimahaven ved Nordvestskolen. En permahave er en have, hvor man sørger for ikke at udpine jorden. Man gøder ikke med kunstgødning og luger kun sporadisk.

Jeg vil gerne selv dyrke så mange grøntsager som muligt, og målet med permahaven er at blive 50 procent selvforsynende,” fortæller hun.

Her er bl.a. urtespiraler med krydderurter af forskellig slags, og så dyrker Anni kartofler i tang. De smager fantastisk, fortæller hun. Løg, gulerødder og jordbær er der også i haven.

Hendes mand har gravet en andedam til de løbeænder, som snart flytter ind. Deres mission bliver at spise dræbersneglene, som de elsker.

Jeg har brugt meget af påskeferien på at grave og slæbe hestepærer herop for at gøde jorden. Og så har jeg snakket. Der går mange mennesker forbi ude på vejen, og en del stopper op og spørger, hvad jeg laver. Det giver gode snakke, hvor jeg håber at inspirere og motivere andre til at gøre noget af det samme, som jeg er i gang med. Det handler i bund og grund om respekt for naturen,” fortæller Anni.

Er ikke alene
Anni føler, at hun og familien somme tider kan stå lidt alene med den grønne dagsorden. Derfor er hun glad for alle former for fællesskaber, hvor hun møder ligesindede.

Jeg kan nogle gange tænke, at det er mig, som har tunnelsyn. Jeg føler mig klimaensom. Derfor er det så fedt at møde andre, som også er optaget af at gøre noget for klimaet,” siger hun.

Anni har deltaget i Helsingør Kommunes kursus De Grønne Fællesskabere, som blev udbudt, fordi kommunen i år er europæisk Green Leaf- kommune. Her mødtes en broget flok på 20 mennesker med en ambition om at styrke klimaarbejdet i de foreninger eller fællesskaber, som de til dagligt færdes i.

“Det var fedt at blive mødt og vende ideer, og jeg traf nogle mennesker, som jeg ikke kendte i forvejen. Bl.a. Kurt fra Klimahaven, som inspirerede mig til min egen permahave,” fortæller Anni: Der var så mange gode ideer samlet i den flok. Om alt fra grøn madlavning til en sy sammen-café. Og så var jeg glad for at se tre unge gymnasiepiger. Det er opløftende, at de unge også er optaget af at gøre en indsats for klimaet. Jeg synes, at for meget i vores samfund er lineært. Vi skal hele tiden videre, derudaf. Jeg vil gerne arbejde for, at vi tænker alting meget mere cirkulært,” slutter hun.

Mød Anni Roepstorff Nissen
I uge 17 – som er temauge for FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling – kan du møde Anni to gange.

Tirsdag den 23. april kl. 18 fortæller hun ved en fællesspisning på Kulturværftet sammen med bl.a. Kurt fra Klimahaven. ‘Kom, spis sammen og bliv klogere på hvad fællesskaberne Helsingør Grønne Nabofællesskaber og Klimahave3000 er, og hvordan du kan engagere dig i grønne fællesskaber lokalt’, lyder opfordringen.

Læs mere om ‘Snak med mad i munden’

Torsdag den 25. april kl. 16 inviterer hun ind i sin have på Esrumvej 200. Her vil hun – sammen med sine gæster – bygge et kvashegn og gå en tur rundt på sin store grund. Endelig er der suppe over bål og erfaringsudveksling. Tilmelding er nødvendig via Facebook.

Læs mere i Facebookgruppen Helsingør Grønne Nabofællesskaber

NB: Du skal melde dig ind i gruppen for at kunne se dens opslag.

Kilde.