Læserbrev af Arkitekt MAA Jens Kirkegaard, kandidat for DF til KV 21 og Regionen.

Otte helsingoranere indkaldte til borgermøde i Toldkammeret den 8. oktober, hvor 150 personer mødte op. Årsagen til borgermødet var, at mange efterhånden er grundigt trætte af, at toneangivende politikere ubekymret dispenserer fra gældende lokalplaner, samt at mange ihærdige forsøg på indsigelser fra berørte borgere ofte ikke nytter noget, da politikerne hverken lytter eller ændrer på deres beslutninger.

Derfor var flere medlemmer af By, Plan og Miljøudvalget også til stede, hvor især næstformanden Jens Bertram (K) måtte lægge øre til megen kritik – en kritik han forventeligt ikke fandt berettiget.

Derfor tror man næppe sine egne øjne, når Dagbladets lørdagsudgave har et læserbrev fra Jens Bertram – sekunderet af den adm. direktør for Danske Arkitektvirksomheder, den tidl. konservative minister Lene Espersen, hvor han pludselig foreslår, at Helsingør kommune skal sætte arkitekturpolitik og grønnere byrum på dagsordenen. Og det med sproglige formuleringer, der ikke lige er Bertrams sædvanlige ”jargon”, så måske Lene Espersen har givet ham en hjælpende hånd?

At Jens Bertram få dage før kommunalvalget skifter ham skyldes formentlig truslen fra en anden konservativ byrådskandidat, Thomas Kok, som på borgermødet fik stor opbakning pga. Koks kamp for at bevare Helsingørs natur, kultur og byggetraditioner. Konkret har Thomas Kok iværksat en fredningssag for ejendommen “Ellestuen” på Odinshøjvej i Ålsgårde, der har international arkitektonisk værdi, men som ejeren ønsker at nedrive for at opføre 6 rækkehuse.

Og på byrådsmødet den 11. oktober stemte Thomas Kok imod forslag til det ny etagebyggeri med over 200 husstande på den gamle stadiongrund ved Sommariva, idet han foretrækker et forslag fra Møllen Arkitekterne med en skånsom udstykning på ca. 40 parceller i området.

Og senest har Kok været med til at kræve en VVM undersøgelse af et byggeri på Kulgrunden, så byggeriet ikke medfører skader på Domkirken og de omgivende gamle bevaringsværdige og fredede bygninger i middelalderbyen.

Efter Bertrams mange dispensationer mht. lokalplan, byggeprocenter, etagehøjder, skovbyggelinjer og kystlinjer samt nedrivning (Lundegade, Rørtang, Mørdrupvej, Hovvej, stadiongrunden, solcelleparken i Skibstrup og senest Stationsvej i Helsingør) skyldes Bertrams hamskifte nok et sidste behjertet forsøg på at fastholde de ca. 300 personlige stemmer, som han fik ved KV-2017.