Når Helsingør Kommunes skoleelever går i gang med deres Boost-udfordring, står fysisk træner og kostvejleder Per Nielsen og andre fra det private erhvervsliv klar til at bidrage med deres viden om sundhed.

I næste uge får Helsingør Kommunes elever en udfordring: Hvordan gør vi kommunens borgere sundere? Eleverne skal tænke innovativt og finde på løsninger, der kan bidrage til at gøre kommunens borgere sundere.

Til at begynde med skal eleverne researche bredt på sundhed, inden de vælger, om de vil arbejde med rygestop, kost, motion eller noget helt fjerde. Til den fase står en række mennesker, bl.a. fra det private erhvervsliv, parat til at bidrage med deres viden om sundhed. Med små 7000 elever som potentielle ’researchere’ vil det dog være dejligt, hvis endnu flere melder sig.

En af dem, der står klar, er Per Nielsen. Han er fysisk træner og kostvejleder for bl.a. Nordsjælland Håndbolds 1. divisionshold.

– I mit daglige arbejde ser jeg mange mennesker, som kæmper med overvægtsproblematikken. Selv om vi har set en stagnation i overvægt blandt børn og unge, skal vores fokus stadig være prioriteret højt her, siger han.

– Det giver mig lyst til at gribe ind. For mig at se er det vigtigt, at man ikke kun har fokus på kost og motion – selv om disse to selvfølgelig har stor betydning – men også på andre faktorer som kan medvirke til overvægt: Stress, søvn, miljø, mobning og gener, for eksempel.

Per Nielsen har hjulpet med at samle en slags ’ekspertpanel’ inden for sundhed, som eleverne kan ringe til med spørgsmål under Boost-ugen. Panelet tæller bl.a. en praktiserende læge, en fysioterapeut og en ernæringsvejleder.

– Jeg gør med glæde den slags frivilligt, for jeg kan virkelig se en brændende platform her. Det gælder om at gøre op med udviklingen de seneste 40 år, hvor det er gået den helt forkerte vej med overvægt, spisevaner og inaktivitet, siger han.

Sundhedsfremme fra politisk hold
Også et par af de lokale politikere fra Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget stiller op og er klar til at fortælle om kommunens arbejde med at fremme sundheden for borgerne.

– Jeg synes, det er rigtig spændende, at vores elever skal arbejde med sundhed, som er et emne, der optager mig meget, både privat og som politiker. Jeg håber, at jeg kan bidrage til at kvalificere elevernes arbejde, siger udvalgsformand Jens Bertram. Han glæder sig til at se elevernes løsninger.

I Boost-udfordringen bliver eleverne opfordret til at udtænke kreative og innovative løsninger på komplekse problemstillinger. Og stigende overvægt og for megen inaktivitet er en af de meget store udfordringer, samfundet står over for i fremtiden. Alene i Helsingør Kommune er 46 procent af de voksne indbyggere let overvægtige eller overvægtige.

Alle elevernes mange bud samles og bedømmes, og de bedste 20 bud går videre til den såkaldte Boost Battle, som finder sted den 9. marts. Til battlen præsenterer eleverne deres løsninger for et bredt sammensat dommerpanel. Efter battlen udpeges tre vindere, som er elevernes allermest originale bud på designløsninger, der ikke er set før.

Fakta

Eleverne på alle Helsingør Kommunes skoler arbejder i uge 4 med udfordringen ’Sunde borgere’. Udfordringen er stillet af byrådet.

Eleverne bliver udstyret med en liste over folk, som de kan ringe til i deres researchfase. Listen kan stadig udvides – så hvis du sidder som coach, kostvejleder, læge, motionscenterindehaver eller noget helt femte og gerne vil stille din viden til rådighed for nogle elever mandag den 23. januar eller tirsdag den 24. januar, er du meget velkommen til at sende en mail til chefkonsulent Lene Tetzlaff-Petersen fra Helsingør Kommune på ltp08@helsingor.dk

Om Boost – Innovativ Skole i Helsingør Kommune

’Boost – Innovativ Skole i Helsingør Kommune’ har til formål at gøre Helsingør Kommunes skolesystem førende i Danmark på innovation og kreativitet. Udgangspunktet er den seneste folkeskolelov, som bestemmer, at innovation skal indgå i alle fag.

Trekløveret bag ’Boost – Innovativ Skole i Helsingør Kommune’ er Helsingør Kommune, Professionshøjskolen Metropol og INDEX: Design to Improve Life®. Derudover bliver de faglige organisationer BUPL, FOA og Danmarks Lærerforening løbende inddraget i forløbet.

Eleverne i Helsingør Kommunes skoler bliver i alt præsenteret for tre udfordringer: Den første, ’Fra flygtning til medborger’, arbejdede eleverne med i januar 2016, og i uge 4 i år hedder udfordringen ’Sunde borgere’. Den sidste udfordring bliver ’Verdens bedste børne- og ungekommune’ i 2018.