Det giver gevinst for både klima og økonomi, når Mathias West og hans kolleger bygger gamle, defekte skolecomputere om til nye.

I et lille kælderrum under Borgerservice på Birkedalsvej lander omkring 110 defekte skolecomputere hver måned. Det bliver til godt 1400 på et år. De er stablet i store bunker på reoler og paller, og ’fejler’ alt – lige fra knuste skærme, til løse taster og skæve USB- eller strømstik.

Det kan både være elever og personale på kommunens folkeskoler, der har givet deres personlige chromebook en lidt hård medfart, men det kan også være flere års brug af stik, tastatur eller andet hardware, der pludselig sætter computeren ud af spil.

Den første ”Frankenstein”
Tidligere blev de defekte computere kasseret, men i januar 2022 fik driftssupporter Mathias West, der til daglig yder it-support til personale og elever på Hornbæk- og Hellebækskole, en langt mere bæredygtig idé. En idé der viste sig at kunne spare kommunen for mange penge – og samtidig understøtte den grønne dagsorden. Hvorfor ikke bruge de intakte dele fra den ødelagte computer til at bygge nye computere?

Den idé måtte afprøves og den første ”Frankenstein-maskine” så dagens lys.

– “Jeg har altid været en pilfinger, der har skilt alting ad, så hvorfor ikke også skille de ødelagte skolecomputere ad og bruge de dele, der stadig er i fin stand til at bygge nye. Jeg har gjort det samme under min uddannelse, så jeg vidste det kunne lade sig gøre”, lyder det fra Mathias West.

IT afdelingen lavede en businesscase på idéen, der viste, at det nemt kunne svare sig at betale de fem skolesupportere overarbejdstimer for at ombygge maskinerne. Og den var de helt med på. Derfor har Mathias og hans kolleger siden efteråret 2022 mødtes i kælderen fire weekender i træk – tre gange årligt – og bygget Frankensteins.

Med musik på det lille anlæg, kaffe i koppen så går snakken nemt, mens en ødelagt skærm bliver afmonteret og en ’ny’ skærm fra en anden computer, skrues på.

Sparer kommunen en million om året
Indtil videre er det blevet til godt 500 ombyggede maskiner i 2023. Og det giver en nettobesparelse på nye indkøb af Chromebook og licenser på omkring en million kr. om året.

Og det kan centerchef i Dagtilbud, Skoler, Idræt og Fritid, Rikke Reiter, godt se fidusen i.

– “Når vi bygger gamle defekte maskiner om til nye brugbare maskiner, betyder det reelt, at vi indkøber færre fabriksnye chromebooks – og dermed penge sparet på skoleområdet. Det er godt for kommunekassen og samtidig er det godt for miljøet.”

Hun fortsætter:

– “En mindre del af de penge vi sparer, bruger vi til at købe andet it-udstyr på skolerne, det kan for eksempel være nye dockingstationer til klasseværelsernes Smartboards. Så det er en rigtig god ide på flere måder”, siger Rikke Reiter.

Pas godt på din computer
En chromebook er en relativt enkel computer at pille fra hinanden og samle på ny, da der ikke er så mange komponenter. Og så fungerer Frankenstein-maskinerne stort set lige så godt som en ny maskine, fortæller Mathias West.

Og særligt en gruppe af elever modtager ofte en Frankenstein frem for en sprit ny computer, hvis de kommer til at ødelægge deres gamle.

– “Hvis man gentagne gange er kommet til at ødelægge sin computer, ja så får man altså en Frankenstein næste gang”, lyder det fra Mathias.

Fakta om skolecomputere

  • Helsingør Kommune har udleveret personlige chromebooks til elever i 0.-9. klasse samt personale på skolerne siden 2018.
  • Kommunen råder pt. over ca. 6.800 elev-chromebooks og ca 1.000 til brug for lærerne
  • Producenten ACER har givet tilladelse til at Helsingør Kommune må ombygge maskinerne uden at det går ud over garantien.
  • De nuværende chromebooks har en forudbestemt levetid på 6 år. Derefter udfases de.

Kilde

Foto: ABW