Helsingør kommune skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om fritidsjob:

SSP og de socialpædagogiske tilbud Cube og Tetriz hjælper unge i gang på arbejdsmarkedet – i samarbejde med det lokale erhvervsliv.

Det lokale erhvervsliv har en stor del af æren for, at det er lykkedes for SSP og værestederne Cube og Tetriz at få 72 unge i gang med et fritidsjob. De unge er – ved tovholder Rikke Møllers mellemkomst – kommet i arbejde i bl.a. lokale supermarkeder som Føtex, Netto, Kvickly og Fakta.

– Jeg er glad for mit arbejde. Det giver erfaring, og jeg tjener penge. Mine kolleger er søde og imødekommende, fortæller Ali på 16 år, som går i 9. klasse på Skolen ved Rønnebær Allé og har fritidsjob i Føtex, hvor han sidder i kassen.

Også 15-årige Noor har indtil for nylig arbejdet i Føtex, i bageren, og har været glad for det. Hun er stoppet, fordi hun skal flytte til Odense.

– Det var fedt at prøve noget nyt, siger hun.

Brug for en hjælpende hånd

Begge de unge har selv skrevet en jobansøgning til Føtex – og så har Rikke Møller sendt den af sted for dem. Efterfølgende blev de begge kaldt til jobsamtale og fik job.

– Selvfølgelig kunne de unge bare søge selv. Men mange af dem har ikke det store netværk, og de har brug for en hjælpende hånd til deres ansøgning. Andre har brug for en håndholdt indsats, både når det går godt, men i særdeleshed når det er svært. De skal måske også have et par gode råd om, hvordan man går til jobsamtale, fortæller Rikke Møller, som er socialpædagog:

– Men vi garanterer dem ikke et job. De skal til en jobsamtale på lige vilkår med alle andre, hvor de skal overbevise arbejdsgiveren om, at de er kvalificeret til jobbet.

Job er et godt alternativ

Rikke Møller og hendes kolleger begyndte indsatsen med at få unge i fritidsjob i 2016 – på et tidspunkt, hvor der var udfordringer med, at unge fra Vapnagaard og Nøjsomhed blev forsøgt hvervet til bandemiljøet. Samtidig ytrede flere og flere unge, at de gerne ville i job, men havde svært ved at få et fritidsjob. Mange unge fortalte, at de havde sendt en ansøgning, men oplevede at blive afvist gang på gang.

– Vi ved fra forskning, at et job kan være med til at holde de unge ude af bandemiljøet. Et fritidsjob giver også bedre forudsætninger i uddannelsessystemet. Det giver et sundt alternativ til at hænge på gadehjørnerne. Samtidig giver det en arbejdsidentitet, fortæller Rikke Møller.

Hun henvendte sig til en række lokale virksomheder, og mange af dem var positive. I begyndelsen var det mest supermarkeder, som ville være med, men efterhånden har flere andre også taget unge i fritidsjob. Bl.a. Helsingør Ferieby, Harald Nyborg, Matas og Stark.

– Vi har en kontaktperson på arbejdspladserne, som jeg er i løbende dialog med. Og den respons, jeg får fra virksomhederne, er næsten altid positiv. Virksomhederne synes, det er gode unge mennesker, jeg har sendt i deres retning. Og det glæder mig, for det kan være med til at bryde nogle fordomme om Vapnagaard og Nøjsomhed, siger Rikke Møller.

Unge i lommepengejob

Ikke alle unge er parate – eller gamle nok – til at få et fritidsjob i en virksomhed. Derfor har Cube, Tetriz og SSP også lommepengejob, kaldet ’Step One’ – ’Første skridt på arbejdsmarkedet’. Her tjener de unge lidt på at være ’ansat’ i Cube og Tetriz som praktiske hjælpere.

– I øjeblikket har vi fire drenge og to piger i lommepengejob i Cube, og en dreng og to piger ansat i Tetriz. Fælles for alle vores unge er, at de er stolte over at tjene deres egne penge, siger Rikke Møller.

Når de unge har været i ’Step One’ et stykke tid, er mange af dem modne til at rykke videre til et ordinært fritidsjob i en rigtig virksomhed.

En af de virksomheder, der tager unge i fritidsjob, er som nævnt Helsingør Ferieby. Og feriebyen er glade for deres unge fritidsjobbere. Mogens Thage Hougaard, som er CSR Relations Manager i FolkeFerieFonden, siger:

– Det fungerer rigtigt godt med vores unge fritidsjobbere. De går til hånde med det praktiske, deltager i aktiviteter med vores gæster og servicerer på bedste vis vores gæster, der er socialt udsatte børnefamilier, hvor familier med en anden kulturel end dansk er overrepræsenteret. Det er en glæde for disse gæster at møde vores unge medarbejdere, som de kan spejle sig i.