Den nye forening Bedre Byliv er kommet godt i gang med at skabe mere liv i Helsingør.

Knud Mogensen sidder i Helsingør Byråd og er næstformand i foreningen Bedre Byliv. Pressefoto Helsingør Kommune

I foreningen Bedre Byliv er erhvervsdrivende, kulturinstitutioner og kommune gået sammen om at skabe mere liv i Helsingørs bymidte.

“Vi er kommet godt i gang,” siger Knud Mogensen, medlem af Helsingør Byråd og næstformand i den nystiftede forening Bedre Byliv.

Foreningen blev stiftet i sommer og samler erhvervsdrivende, kulturinstitutioner og kommune om et fælles mål: At skabe mere liv og aktivitet i Helsingørs bymidte.

Ifølge Knud Mogensen er man allerede kommet et godt stykke af vejen med at få vendt en udvikling, hvor bl.a. internethandel presser de lokale butikker, og i stedet få skabt en positiv udvikling, hvor flere besøger Helsingørs smukke historiske bymidte.

Alene det, at vi har fået skabt et samarbejde og nu har en god dialog mellem erhvervsdrivende, kommune og kulturliv, er et stort og vigtigt skridt,” siger han.

Bedre Byliv er ikke første forsøg på at skabe mere samarbejde om byens udvikling. Som noget nyt har Helsingør Kommune afsat 400.000 kroner til at styrke samarbejdet, og det har, ifølge Knud Mogensen, været afgørende for, at foreningen er kommet godt fra land.

Fordi vi har finansiering og har sat hurtige initiativer i søen, kan folk se, at vi ikke bare er en snakkeklub, men en forening, hvor der bliver handlet. Derfor støtter mange op, og forhåbentlig vil endnu flere være med, når de kan se de forandringer, vi skaber.”

Lavthængende frugter
Knud Mogensen forklarer, at foreningen er begyndt med initiativer, som kan skabe mere liv i byen her og nu.

Der er givet dispensationer til et større område med udeservering på Simon Spies Plads. Der er sat bannere op og skiltning, som skal lokke Kulturhavnens mange gæster op i handelsgaderne. Der bliver arbejdet på at få købt nye uderumsmøbler, så folk kan slå sig ned og nyde stemningen i byen. Og så har foreningen givet støtte til, at de tre bydelskvarterer (Havnekvarteret, Bjergekvarteret og Stjernekvarteret) kan lave egne tiltag.

Knud Mogensen har kontor med udsigt til Hestemøllestræde, en af de centrale små gader, der forbinder havnen og bymidten.

Hele sommeren har jeg set folk myldre op og ned ad Hestemøllestræde. Så jeg kan se, at det virker.”

Næstformanden for foreningen Bedre Byliv er fuld af fortrøstning.

Vi kan ikke ændre på, at folks handlemønstre har ændret sig, og at mange handler på nettet. Men vi kan gøre Helsingør til en oplevelsesby. En levende by, som folk rejser for at komme til, hvor stemningen og servicen er i top, så man slet ikke vil væk herfra igen,” siger Knud Mogensen.

De næste skridt
Forskellige arbejdsgrupper i Bedre Byliv arbejder med foreningens næste skridt. En gruppe tager sig af konkrete tiltag, som fx bedre renhold af byen. En strategigruppe arbejder med de lange træk for, hvordan Helsingør bliver en by fuld af liv, aktivitet, god stemning og uden tomme lokaler.

En datagruppe skal se nærmere på, hvordan man kan indsamle data om, hvordan folk bevæger sig rundt byen, hvilke butikker de besøger og hvor længe.

“Det er vigtigt, at vi har data på plads, når vi skal diskutere løsninger for byens fremtid,” siger Knud Mogensen, som glæder sig til at fortsætte arbejdet med at gøre Helsingør til en by, man slet ikke vil væk fra.

Læs også: Ny forening klar til at skabe mere liv i bymidten.

Læs her.