Ny særudstilling med Jim Lyngvilds moderne genfortolkning af den danske kongerække åbner på Kronborg Slot den 21. april.

Jim Lyngvilds genfortolkning af Frederik 2.s kronborgtapet. Fortolkning og foto: Jim Lyngvild

Ny særudstilling med Jim Lyngvilds moderne genfortolkning af den danske kongerække åbner på Kronborg Slot den 21. april.

Kongerækken – Fakta og fantasi fortæller historien om de danske konger, og designer Jim Lyngvild har ladet sig inspirere af de mest farverige historier, som Kronborg og kongerækken byder på.

»Når man hører ordet kongerækken, er man jo ved at dø af kedsomhed. Men der gemmer sig et væld af fascinerende historier om kongerækken og Kronborgs historie, og dem vil jeg gerne fortælle på en måde, som underholder og giver folk viden lyst til at gå hjem og lære mere«, siger Jim Lyngvild.

Udstillingen tager udgangspunkt i den danske kongerække, Kronborg Slots historie og en række anderledes portrætfotos, smykker og dragter, som Jim Lyngvild har skabt. Her bliver konger og dronninger, fra Gorm den Gamle til Margrethe 2., vakt til live på en helt ny måde. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Jim Lyngvild, Kronborg og Nationalmuseet og er skræddersyet til slottet. Flere dragter og billeder har derfor aldrig været udstillet før.

Armlægning mellem fantasi og fakta
Når Jim Lyngvild folder historien ud, så gør han det ved at fortælle historier, der pirrer gæsternes nysgerrighed. Denne gang sker det i et samspil med Poul Grinder-Hansen, der er historiker og seniorforsker på Nationalmuseet. Han mener, at det er afgørende, at museerne fornyer sig og eksperimenterer, hvis de vil forblive interessante for publikum.

Poul Grinder-Hansen forklarer, at han og Lyngvild har en konstant armlægning i gang om fantasi og fakta. Faktisk bliver selve udstillingen indledt med et fotografi af designeren og historikeren, der lægger arm.

»Der er mange måder at gå til historien på, og Jim og jeg repræsenterer nok hver sin yderpol. Som historiker laver man jo også fortolkninger, men Jim Lyngvild og jeg fortolker ud fra forskellige præmisser. I udstillingen her fokuserer jeg på historien, som den bliver fortalt i de historiske kilder, Jim bliver inspireret og fantaserer videre fra det, og jeg kommenterer så̊ det billede, han skaber«, forklarer seniorforskeren.

Denne vekselvirkning mellem de to forskellige fagligheder, forskningen og historiefortællingen, kommer i udstillingen konkret til udtryk ved, at Lyngvilds billeder følges af lydspor og tekst, som nuancerer billederne. Det giver liv til udstillingen gennem en venlig kappestrid mellem de to.

Kongerækken tilbage på Kronborg efter 400 år
Det er ikke første gang en kunstner har fortolket den danske kongerække. Frederik 2. var den første til at portrættere sine kongelige aner på store vægtapeter (a la gobeliner). 43 vægtapeter med 100 konger prydede Kronborgs vægge og imponerede slottets gæster.

Projektet blev sat i værk som et svar til ærkefjenden, den svenske konge Erik 14., der havde sat et lignende værk i gang. Den svenske kongerække kunne dog ‘kun’ føres tilbage til Noa (fra Biblen), hvorimod Frederik kunne føre sine aner tilbage til sagnkongen Dan. Danskernes var altså længere end svenskernes. I dag er 15 af de 43 originale kronborgtapeter bevaret, og 6 af dem kan også ses på udstillingen.

Særudstillingen kan ses indtil 24. oktober 2021

Læs mere på kronborg.dk