Stærke kræfter i de lokale idrætsforeninger, HSOK og Helsingør Atletik, er grunden til, at Helsingør fortsat har et stort samlende stafetløb, der sætter fokus på fællesskab og sundhed – og hvor alle kan være med.
Når Kronborgstafetten skydes i gang den 12. juni, står omkring 800 mennesker klar til motionsfest på kulturhavnen. Og arrangørerne bag stafetten tager med glæde imod endnu flere deltagere.
Kronborgstafetten var fra 2014-2019 kommunens største tilbagevendende motionsevent med 3000 deltagere – et event der aktiverede store dele af foreningslivet og motiverede lokale virksomheder og kommunale medarbejdere til at dyrke motion, spise og være sociale sammen, men som også var en stor omkostning, da alle medarbejdere fik betalt deres startnummer af kommunen.
Efter coronanedlukningen trak kommunen sig fra Kronborgstafetten af økonomiske årsager, og der var af gode grunde stor skuffelse at spore hos HSOK (Helsingør Ski- og Orienteringsklub) og Helsingør Atletik, de to største foreninger aktivt involverede i planlægningen.
Kronborgstafetten var blevet et tilbagevendende event med kæmpe stor opbakning lokalt. Vi ville gerne sørge for, at der fortsat var et større motionsvent i Helsingør, hvor borgerne kunne være aktive. Det skal der være i en by som Helsingør, siger Anders Jensen, bestyrelsesmedlem i Helsingør Atletik.
Ville fortsætte festen
Derfor tog han sammen med HSOK kontakt til DGI Nordsjælland med et ønske om at finde en model, der gjorde at festen kunne fortsætte.
Vi er jo foreningernes forening. Når der kommer så stærkt et ønske fra to store og stærke lokale foreninger, så vil vi gerne bakke op. Til Kronborgstafetten handler det ikke om at være hurtigst men om at gøre noget sammen. Derfor var vi selvfølgelig med ombord, siger Mille Juul Larsen, der er projektleder for events i DGI Nordsjælland.
Sammen fik de tre aktører eventet tilbage på sporet og kunne i 2022 præsentere Kronborgstafetten i nye klæder. Et lidt mindre set-up men stadig med fællesskab, sundhed og motion i fokus.
En fornøjelse at samarbejde
DGI har projektlederrollen, og står for at sælge billetter og koordinere indsatserne på tværs. De to foreninger leverer til gengæld frivillige til alle praktiske opgaver. De sørger blandt andet for bemanding af flagposter, planlægger ruter, sætter afspærring op og søger om tilladelse til at benytte vejarealer m.m. Alle omkostninger dækkes af deltagergebyret.
Og foreningernes engagement og virkelyst er virkelig imponerende, mener Mille Juul Larsen.
Det er bare en fornøjelse at samarbejde med de her foreninger. Man kan møde mange forskellige konstellationer, når man arbejder med events. Nogle gange skal man gøre en stor indsats for at stampe frivillige op. Her kan man bare mærke, at det er et event, der er indgroet i foreningernes DNA, og de vil det virkelig. De er helt klar til at stille op og investerer glædeligt deres fritid i det.
Plads til flere
Omkring 200 hold – 800 mennesker – deltager i Kronborgstafetten i år, og der er stadig plads til flere.
Selvom kommunen ikke længere betaler deltagernes gebyr, så vil Anders Jensen gerne opfordre kommunale arbejdspladser til at være med alligevel.
Det er et stort lokalt event som samler os om idrætten og fællesskabet. Jeg vil da håbe, at vi en dag kan få lavet en ny og økonomisk bæredygtig aftale med kommunen, men indtil da er man meget velkommen til at bruge Kronborgstafetten som årets sommerudflugt i den enkelte afdeling. Vi vil meget gerne se flere kommunale ansigter. Det ville være fantastisk, lyder det.
Fakta
Stafetholdene til Kronborgstafetten består af 4 personer som på skift løber eller går omgange på 2 km rundt om Kronborg Slot i 90 min. + omgangen færdig. Efter løbet kan man hygge sig med lækker mad og gode drikke på Værftets Madmarked.
Kronborgstafetten finder sted den 12. juni 2025.
