Projektforslag med bl.a. etapeplan for anlægsarbejdet er godkendt, og de konkrete forberedelser kan gå i gang.

Fra 2025 vil der blive flere gravearbejder i bymidten. Pressefoto Helsingør Kommune

I foråret 2025 forventes det første anlægsarbejde at begynde på det store kombinerede klimasikrings-, byudviklings- og fjernvarmeprojekt i Helsingør Bykerne. Nu er projektforslaget til Investeringsplanen for Helsingør Bykerne endelig godkendt af Forsyning Helsingørs bestyrelse og senest i Byrådet i Helsingør Kommune. Dermed kan processen hen imod anlægsstart begynde med fx projektering, myndighedsdialog, kommunikation og entreprenørudbud.

Nu er vi kommet et skridt nærmere den vigtige og nødvendige klimatilpasning af vores smukke by. Klimasikringen er nødvendigt, hvis vi skal sikre de historiske huse,” siger borgmester Benedikte Kiær og fortsætter:

“Investeringsplanen vil også give os en mere attraktiv og smuk bykerne, da vi får ny flot belægning og flere smukke udearealer samt gågadezoner. I løbet af de næste år vil anlægsarbejdet begynde til det, der i sidste ende vil give byen et markant løft til glæde for både brugere, beboere og detailhandel. Det kommer til at tage nogle år, men resultatet bliver godt, da vi både får passet på vores huse og de historiske værdier – og får en by som vil fremstå endnu flottere end i dag.”

Arbejde indtil 203
Projektforslaget indeholder en hovedtidsplan, der inddeler anlægsprojektet i to faser. Fase 1 går frem til 2034 og vil indeholde alle etaper af gravearbejdet med etablering af fjernvarme og regnvandshåndtering – samt renovering og kapacitetsforøgelse af alle øvrige forsyningsarter, herunder kloak, drikkevand og elnet. Endelig afsluttes hver etape med ny belægning. Fase 2 går fra 2034-2036 og vil indeholde hydrauliske justeringer og brolægning i randområderne af bykernen.

Forsyning Helsingørs anlægsarbejde vil blive planlagt på en måde, så arbejdet udføres og færdiggøres etapevis. Dermed vil hele byen ikke være gravet op samtidig. Vi vil også sikre, at der ikke skal graves huller det samme sted to gange. I det hele taget vil vi være meget optaget af, at anlægsarbejdet kommer til at forstyrre byens brugere, borgere og detailhandel mindst muligt,” forklarer bestyrelsesformand Jens Bertram og fortsætter:

”Samtidig vil vi have ekstra fokus på rettidig kommunikation og gøre vores til, at alle forstår, hvorfor projektet er nødvendigt, og hvilken værdi det tilfører byen. Det gælder særligt i forhold til fremtidens reducerede risiko for oversvømmelser i kældre og boliger, sikring af en renere havn uden overløb – samt udrulning af grøn og konkurrencedygtig fjernvarme til husstande, butikker og institutioner.”

Første fase af anlægsarbejdet i 2025 indeholder fem geografisk specifikke etaper – og en række fleksible etaper, der kan tages i brug ved forsinkelser – fx som følge af arkæologiske fund. Endvidere skal der i anlægsperioden bygges et forsinkelsesbassin med kombineret legeplads ml. Strandgade og Jernbanevej – samt et underjordisk renseanlæg på Havnepladsen.

Tidsplan med etaper
Den første etape (markeret med mørkegrønt) med etablering af fjernvarme, klimatilpasning og renovering af ledningsnet bliver Sct. Olaigade fra Fiolgade til Bjergegade – samt den del af Bjergegade, der forbinder Axeltorv med Stengade. Etapen indeholder også anlægsarbejde på Jernbanevej fra Havnepladsen og indtil Hovedvagtstræde – samt på den sydligste del af Bramstræde mellem Strandgade og Jernbanevej.

De fleksible etaper (markeret med lysegrønt) er placeret rundt om i bykernen, hvilket fremgår af projektforslaget og ovenstående kort med etaper.

Byforum, projektkontor og vejgrupper
Der arbejdes løbende med kommunikationen i projektet, og til at understøtte dette igangsættes en række tiltag til organisering og indledende kommunikation.
Oprettelsen af et Byforum med ambassadører fra handels- og erhvervsliv samt deltagelse af kommune og forsyning.
Etablering af projektkontor, hvor alle interesserede har mulighed for at møde en gennemgående kontaktperson, som er teknisk fortrolig med projektet.

Læs mere om tilslutning til fjernvarme

Kilde.