Selvom seksualundervisningen har rykket sig markant gennem årene, er der fortsat et stort behov for at styrke den.
”Der er stadig for mange, der forlader folkeskolen, uden at vide tilstrækkeligt om seksualitet, rettigheder og sundhed. Det er et tydeligt tegn på, at seksualundervisningen fortsat skal forbedres, hvis vi gerne vil klæde vores børn og unge ordentligt på til livet”, siger Marianne Bigum.
Hun er MF’er for SF i Nordsjælland og besøger mandag formiddag sin egen skole, Mørdrupskolen i Espergærde, i forbindelse med Uge Sex. Ifølge hende er der sket en positiv udvikling i undervisningens kvalitet.
”Der er sket meget, siden jeg selv gik i folkeskole og fik seksualundervisning. Og heldigvis for det. I dag er undervisningen langt mindre kønsopdelt end tidligere, hvor drenge tidligere lærte om kønssygdomme og piger om menstruation. Drenge skal også lære om pigers menstruation nu”, siger Marianne Bigum.
Ved finansloven for 2021 fik SF sammen med regeringen og andre partier afsat 15 millioner kroner til at styrke seksualundervisningen i folkeskolen i perioden 2021 til 2023. Det skete efter en undersøgelse kastede lys på en række udfordringer med seksualundervisningen.
I denne uge er Uge Sex, og i den forbindelse tager flere SF-politiker ud på deres lokale folkeskoler for at deltage i elevernes seksualundervisning. For flere SF’er er det en årlig tradition at sidde med i klasseværelset under Uge Sex. De gør det for at støtte op om ugens øget fokus på seksualitet, trivsel, køn og krop.
Når Marianne Bigum tager ud og overværer seksualundervisningen, er det også for at sikre, at den lever op til nationale krav.
”Det er vigtigt for mig, at eleverne får et sundt og godt forhold til deres krop og seksualitet. Vi har allerede sat en masse godt i gang, der skal styrke seksualundervisningen. Både på hele folkeskoleområdet, hvor vi blandt andet har afsat penge til at klæde lærere bedre på i seksualundervisning, når de er under uddannelse. Vi har indført obligatorisk seksualundervisning på ungdomsuddannelser – det var der ikke før. Nu handler det om at følge op på indsatserne og kontrollere, at de virker, som vi senest har aftalt at gøre på erhvervsuddannelserne i forbindelse med forhandlingerne om SOSU”, siger Marianne Bigum.
Det er Sex og Samfund, der står for Uge Sex. I år sætter organisationen fokus på kropsidealer på sociale medier.
”Det er et super vigtigt emne, Sex og Samfund har taget op i år. Det er nærmest uundgåeligt for børn og unge ikke at sammenligne sig med de snævre kropsidealer, som de møder på sociale medier. Derfor er det så vigtigt at tale om kroppe i en digital tidsalder og samtidig sige til hinanden, at vores kroppe er forskellige – og at det er helt okay”, siger Marianne Bigum.