Grundvand af drikkevandskvalitet er en begrænset ressource flere steder i Region Hovedstaden. Det skyldes et stort vandforbrug på grund af befolkningstætheden og også forurening. Selvom Helsingør ikke er blandt de hårdest ramte kommuner, har kommunen takket ja til at være med i et nyt drikkevandsprojekt.

Foto ABW

Der er pres på drikkevandet i store dele af Nordsjælland, og derfor er der brug for at finde nye kilder til drikkevand. Netop det er formålet i et tværkommunalt projekt, der har Region Hovedstaden i spidsen, og som Helsingør Kommune sammen med Hillerød, Gribskov og Halsnæs Kommuner indgår i.

Projektet undersøger muligheden for at indvinde drikkevand fra grundvandsmagasiner i de øvre jordlag – langt højere oppe end det kalklag – godt 100 meter nede i jorden – som drikkevandet i dag indvindes fra.

Allan Pratt, der er geolog i Helsingør Kommune, fortæller, at håbet er, at det kan komme særligt de mindre, lokale vandværker til gode, hvis det lykkes at indvinde drikkevand herfra.

Vi har en tradition i Danmark for at pumpe drikkevand op lokalt – at vi simpelthen bor ovenpå vores drikkevand. Det betyder, at vi har en række mindre vandværker, som slet ikke har de samme ressourcer som de store, der sidder hårdt på drikkevandsboringerne, der indvinder drikkevand fra kalken. Nu forsøger vi at finde nye måder at indvinde drikkevand på, som de små lokale vandværker måske kan få glæde af.

En bæredygtig metode
Det kræver nye tilgange, hvis der skal indvindes drikkevand fra de nyfundne magasiner i de øvre jordlag. Pumpes der for meget vand op, risikerer den omkringliggende natur at tage skade. En del af projektet er derfor at udvikle en bæredygtig indvindingsmetode, fortæller Allan Pratt.

Vi arbejder på at finde den rette metode – hvor vi udnytter så meget af vandet som muligt, uden at det går udover naturen. Risikoen er nemlig, at søer og vandhuller eksempelvis udtørrer, hvis der pumpes for store mængder vand op.

Sammen om drikkevandet
I Helsingør Kommune er det Forsyning Helsingør, der står for langt det meste af drikkevandsindvindingen, og derfor er der kun enkelte mindre vandværker i kommunen. Alligevel har kommunen valgt at være med i projektet – hovedsageligt på grund af det gode samarbejde.

Vi vil gerne være med til at udvikle de her nye indvindingsmetoder. Drikkevandet er en begrænset ressource, som vi alle skal passe godt på, og som alle er afhængige af – og selvom vi i Helsingør Kommune har forholdsvis gode drikkevandsressourcer, så har vi nogle nabokommuner, der er mere pressede, lyder det fra Allan Pratt, der blandt andet fremhæver Hillerød Kommune.

Her er der en række store virksomheder – som Novo Nordisk og Fuji Film – der bruger meget drikkevand i deres produktioner, og som netop er i gang med at udvide. Derudover oplever Hillerød Kommune en befolkningstilvækst, der også trækker på drikkevandsressourcen.

Region Hovedstaden har afsat 2,5 millioner kroner til projektet. Erfaringerne fra projektet vil blive delt med landets øvrige kommuner.

De undersøgelser, vi har lavet indtil videre, ser ret fornuftige ud, og sådan håber vi, at det fortsætter, så vi i fremtiden kan udnytte de nyfundne ressourcer, fortæller Allan Pratt.

Kilde.