​Flere steder i Region Hovedstaden er det en udfordring at finde godt grundvand til drikkevand. I et nyt projekt vil regionen, sammen med Hillerød, Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommuner, undersøge, om nyfundne grundvandsmagasiner kan bruges til drikkevand.​

Foto ABW

Godt grundvand er en begrænset ressource flere steder i Region Hovedstaden. Det skyldes dels forurening og dels et stort vandforbrug, fordi hovedstadsregionen huser mange mennesker på et lille areal. Derudover er der behov for mere vand, når nye virksomheder etablerer sig i området.

Region Hovedstaden er derfor gået sammen med Hillerød, Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommuner om at undersøge mulighederne for at udnytte nyfundne grundvandsmagasiner i Nordsjælland.

”Vi er nødt til at gøre en indsats for at finde og beskytte det grundvand, der skal bruges til fremtidens drikkevand. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med kommunerne har kunnet lave dette projekt. Hvis vi skal sikre drikkevand nok til alle, så kræver det samarbejde,” siger Line Ervolder (K), formand for Miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden.

Regionens udviklingsprojekt ”Drikkevand på Tværs” identificerede tilbage i 2022 nogle grundvandsmagasiner, der ikke tidligere var kendt. I det nye projekt vil regionen og kommunerne undersøge, om vandet derfra kan udnyttes til drikkevand.

I projektet vil man også komme med bud på, hvordan drikkevandsressourcerne beskyttes bedst, og hvordan man kan hente vandet på en mere bæredygtig måde. Det kan nemlig have store konsekvenser for natur, dyr og planter, hvis man pumper for store mængder vand op, så enge, søer og vandløb tørlægges.

Region Hovedstaden har afsat 2,5 millioner kroner til projektet, der ledes af Hillerød Kommune. De øvrige deltagerkommuner bidrager med viden og data, så der skabes overblik og resultater på tværs af kommunegrænser.

Behov for mere vand
I Hillerød forventer kommunen, at forbruget af drikkevand stiger markant i de kommende år. Det skyldes både flere tilflyttere til kommunen, men også at store virksomheder som Novo Nordisk og Fujifilm udvider og derfor skal bruge mere drikkevand i deres produktion. Derfor er der brug for mere rent vand fra grundvandsressourcerne.

”Vi har et godt samarbejde med Hillerød Forsyning og de øvrige vandværker om at sikre en stabil vandforsyning til borgerne og virksomhederne, og vi er i løbende dialog med de store virksomheder om, hvordan de kan tilrettelægge deres produktion på en måde, så de reducerer vandforbruget. Derfor er vi glade for samarbejdet om ’Fremtidssikret Grundvandsbeskyttelse i Nordsjælland’, så vi i fællesskab kan finde og beskytte det gode grundvand,” siger formanden for natur- og klimaudvalget i Hillerød Kommune, Louise Colding Sørensen (S).

”Rent drikkevand er en livsnødvendig ressource. Derfor er det afgørende, at vi proaktivt undersøger mulighederne for at sikre vores fremtidige drikkevand – ikke mindst på en mere bæredygtig måde, så vi samtidig passer på vores natur. Det er et ansvar, vi alle bør og skal tage på os. Derfor ser Halsnæs Kommune også frem til at tage del i det nye fælles projekt,” udtaler Anja Rosengreen (SF), formand for Udvalget for Klima, Natur og Miljø i Halsnæs Kommune.

”Vores drikkevand er under pres fra forurening og et stort forbrug, hvilket især rammer de mange små vandværker i Nordsjælland, der leverer vand lokalt. Helsingør Kommune er med i projektet, fordi vand ikke forholder sig til kommunegrænser, og fordi det er afgørende, at vi arbejder sammen for at beskytte vores drikkevand og sikre, at de lokale vandværker fortsat kan levere rent drikkevand lokalt uden at skade naturen,” udtaler Mette Lene Jensen (V), formand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget i Helsingør Kommune.

”Vi ser frem til det videre samarbejde på tværs af de fire kommuner og regionen. Det er vigtigt, at vi står sammen om at sikre vores drikkevand, nu og i fremtiden. Projektet vil også være med til at styrke det fremtidige samarbejde mellem vores private vandværker, kommunen og regionen,” udtaler Brian Lyck Jørgensen (O), formand for Udvalget for Klima, Teknik og Miljø i Gribskov Kommune.

Projektet løber de næste to år, og efterfølgende vil erfaringerne blive delt med andre kommuner i landet.

Kilde.