Senere i år skal byrådet tage stilling til, om et grundareal på 29 hektar ved Kvistgård skal omdannes til erhvervsområde.

I udkastet til revision af kommuneplan vil det røde område mellem Helsingørsvej og Krogenbergvej blive reserveret til erhverv. Pr-foto Helsingør Kommune

Inden kommunalvalget den 18. november 2025 skal kommuneplanen for Helsingør Kommune revideres. I den anledning har firmaet Cushman & Wakefield RED udarbejdet en analyse af de fysiske rammer for erhvervslivet i Helsingør Kommune.

Vores analyse viste, at Helsingør Kommune har nogle ældre, men gode og fornuftigt placerede erhvervsområder, som i høj grad har bygninger og prisniveau, der passer til en by som Helsingør,” fortæller Ole Hjorth, director i Cushman & Wakefield RED.

Han forklarer, at byer af Helsingørs størrelse ofte har mange håndværks- og produktionsvirksomheder, der gerne vil placere sig tæt på byen, hvor kunderne er.

Helsingørs erhvervsområder ligner det, vi ser i flere danske byer af samme størrelse, og de passer fint til de eksisterende virksomheder i kommunen,” siger Ole Hjorth.

Tilfredse virksomheder
En spørgeskemaundersøgelse blandt virksomhederne i de eksisterende erhvervsområder viser da også, at syv ud af ti virksomheder er positivt indstillede over for deres placering.

Besvarelserne viser dog også, at fire ud af ti har oplevet udfordringer på grund af deres lokation. Den største udfordring er pladsmangel, men også naboklager og begrænsninger i lokalplaner nævnes.

Når flere af virksomhederne giver udtryk for, at de har behov for mere plads, er det vigtigt, at Helsingør Kommune er lydhør. Hvis pladsmangel står i vejen for virksomhedernes vækst, vil de kigge sig om efter en ny placering med mere plads. Og den finder de ikke nødvendigvis inden for kommunegrænsen,” siger Ole Hjorth, som derfor i sin analyse anbefaler, at bebyggelsesprocenten i de eksisterende erhvervsområder hæves til 50-60 procent.

I Helsingør Kommunes planafdeling arbejder man løbende på at sikre virksomhederne de bedst mulige rammer.

Selvom erhvervsområderne er stort set fuldt udbyggede, er de ikke færdigudviklede. Her og nu er det ikke på bordet at hæve bebyggelsesprocenten i erhvervsområderne, men vi ser løbende på, hvordan områderne bedst muligt kan leve op til virksomhedernes krav og ønsker og mindske risikoen for miljøkonflikter,” siger Peter Moltesen, byplanlægger i Helsingør Kommune.

Byggeri på bar mark
Mens de eksisterende erhvervsområder, ifølge analysen fra Cushman & Wakefield RED, passer fint til de eksisterende virksomheder i kommunen, vil de ikke kunne tiltrække nye og større virksomheder med behov for moderne og effektive produktionsanlæg.

Hvis man har et politisk ønske om at tiltrække nye typer af virksomheder, som har bestemte krav til bygningernes kvalitet, størrelse og beliggenhed, er der behov for at kigge på nye erhvervsområder,” forklarer Ole Hjorth.

Ifølge Ole Hjorth vælger den slags virksomheder ofte at bygge på bar mark. Og hvis de skal overveje en placering i Helsingør Kommune, bør der reserveres arealer til erhvervsbyggeri, som ligger attraktivt og tæt på motorvejen.

Konkurrencen om den type virksomheder er hård i hovedstadsområdet, og som kommune er man nødt til at vise, at man har nogle varer på hylderne, som er attraktive for virksomhederne, hvis man skal have en chance,” siger Ole Hjorth.

Muligt nyt erhvervsområde
I Helsingør Kommune er det yderst begrænset, hvad der findes af områder med bar mark, som vil være attraktive for større moderne produktionsvirksomheder.

Men der findes et areal på 29 hektar ved Kvistgård mellem Krogenbergvej og Helsingørsvej, som lever op til kravene. Grundejeren er interesseret i, at arealet bliver udlagt til erhvervsområde.

Området ved Kvistgård kommer til at indgå i det udkast til revision af kommuneplan, der bliver behandlet i byrådet på denne side af sommerferien. I udkastet lægger vi ikke op til, at området omdannes til erhverv her og nu, men at det ikke bruges til andet og reserveres til at kunne komme i spil, når det rigtige projekt viser sig,” forklarer Peter Moltesen.

Ønske om lokale arbejdspladser
I efteråret 2024 købte Verdion en erhvervsgrund på 27.000 kvadratmeter tæt ved Mørdrup trinbræt i Espergærde. Her rykker kosmetikgiganten Sæther Nordic ind og skaber op til 150 nye lokale arbejdspladser.

Det skaber glæde hos borgmester Benedikte Kiær, som håber på, at en eventuel ny erhvervsgrund ved Kvistgård på samme måde vil kunne bidrage til at skabe nye arbejdspladser.

Det vil ikke være så spændende med en fuldautomatisk transportvirksomhed. Det spændende vil være, hvis grunden kan tiltrække en eller flere nye virksomheder, der skaber lokale arbejdspladser, så færre behøver at sidde i kystbanen, men at folk i stedet får mere tid til familie og fritidsaktiviteter. Det kunne for eksempel være skønt, hvis man kunne tiltrække en virksomhed eller en klynge af virksomheder inden for medicinalområdet,” siger Benedikte Kiær.

Fakta
Resultater af spørgeskemaundersøgelse blandt virksomheder i Helsingør Kommunes eksisterende erhvervsområder:

  • 7 ud af 10 virksomheder vurderer deres lokation positivt.
  • 3 ud af 10 vurderer deres lokation kritisk.
  • 4 ud af 10 har oplevet udfordringer på grund af deres lokation. Udfordringerne omhandler bl.a. plads, lokalplaner og naboklager.
  • 3 ud af 10 har pladsmangel på den nuværende lokation.
  • 3,5 ud af 10 overvejer at udvide inden for de næste par år.
  • 1,4 ud af 10 overvejer at flytte til en anden lokation. Hovedbegrundelsen for flytteovervejelser er pladsmangel. Hovedkriterierne for valg af lokation er særligt p-pladser, transportmuligheder, omkostninger og plads.

Kilde Helsingør Kommune.