Flere danske kommuner har Helsingørs Mini Skills-projekt på radaren som et værktøj til at stimulere unges interesse for erhvervsuddannelserne.

Mekaniker er en af de uddannelser, som eleverne kan prøve kræfter med til Mini Skills. Pressefoto Helsingør Kommune

I forbindelse med den seneste udgave af Mini Skills Helsingør, der blev holdt den 25. april i Helsingørhallen, havde gæster fra 10 kommuner takket ja til at komme på besøg og høre mere om den anderledes uddannelsesdag for alle kommunens 7. klasser. Her handler det nemlig om faget i stedet for uddannelsen, og der er lagt op til, at eleverne skal bruge hænderne og prøve selv.

En af gæsterne var May-Britt Hestehauge, der er erhvervsplaymaker i Skive Kommune.

Vi har hørt om Mini Skills, og vi har været meget nysgerrige på at se, hvordan det er strikket sammen. Det giver mening for de unge at have fokus på læring før valg, og jeg kunne godt tænke mig, at unge får større viden om forskellige brancher, før de skal vælge uddannelse,” siger May-Britt Hestehauge.

Hun havde inviteret ledelseskoordinator Louise Juul Wulff fra Skive College med til en event på dagen, hvor de gæstende kommuner kunne møde samarbejdspartnerne bag Mini Skills Helsingør.

20 forskellige fag
En af dem er Helsingør Erhverv. Det er nemlig lokale virksomheder, der står for de mange workshops, hvor de unge kan prøve kræfter med 20 forskellige fag som f.eks. frisør, bådebygger, tømrer, dyrepasser, murer, elektriker og sosu-assistent.

I alt er omkring 100 håndværkere, lærlinge og andre medarbejdere involveret på dagen, hvor de møder 700 unge.

Det er stærkt, at der er så mange virksomheder med, som stiller op til det her og gør noget for, at de unge kan finde deres job,” siger Lene Lissau fra Gribskov Kommune, der havde taget imod invitationen til at besøge Mini Skills, fordi hun er leder af uddannelses- og jobvejledning samt SSP i kommunen.

I Helsingør er samarbejdet omkring Mini Skills forankret i en styregruppe, som faciliteres af Ungdomsskolen, der også står for projektledelsen. I styregruppen sidder desuden Helsingør Erhverv, Ungeenheden i Helsingør Kommune, U/Nord, Stark Helsingør og SkillsDenmark.

Men der er ikke kun én opskrift på at strikke et Mini Skills-samarbejde sammen, og de kommunale gæster var da også spørgelystne for at få inspiration til, hvordan de selv skal etablere et samarbejde mellem kommune og erhvervsliv.

Vi har fået noget inspiration med hjem, og nu skal vi undersøge, om vi kan lave en version i Skive,” siger May-Britt Hestehauge, som også har planlagt at besøge Mini Skills Skanderborg, der blev holdt første gang sidste år. Også i Helsingørs nabokommune Gribskov har besøget været med til at inspirere. Forhåbentlig kan vi også lave et Mini Skills i Gribskov. Det går jeg da og drømmer om,” siger Lene Lissau.

Fakta om Mini Skills Helsingør

• Udviklet af Ungdomsskolen i Helsingør i et samarbejde med Helsingør Erhverv, Ungeenheden i Helsingør Kommune, U/Nord, Stark Helsingør og SkillsDenmark.
• Årets Mini Skills Helsingør var den fjerde udgave siden starten i 2019 – afbrudt af to corona-år i 2020 og 2021.
• 700 elever fra alle 7. klasserne i Helsingør Kommune deltager. De deltager i workshops, der holdes af lokale virksomheder, inden for 20 forskellige fag: Tømrer, glarmester, dyrepasser, bådebygger, murer, elektriker, smed, VVS, tækker, karrosseritekniker, anlægsstruktør, frisør, kok, tjener, mekaniker, maler, brandmand/redder, social- og sundhedsassistent, social- og sundhedshjælper og butiksassistent.