Kære gamle Helsingør
Nu skal den historiske del af Helsingør endevendes og brækkes op for at få nye gågade belægninger. Samtidig som Helsingør også skal afholde sit 600 års købstadsjubilæum i 2026.
Så bliver omverden atter opmærksom på, at i Helsingør gør man altid, hvad alle andre kommuner og historiske bymidter ikke kunne drømme om. Fordi vi lige som i Molboerne er noget helt særligt lokalpolitisk i Helsingør kommune, hvor den politiske elite satser mere på cykelløb og ironman end at turde videre udvikle byens særlig stemning og egenskab. Fordi vi fremadrettet skal leve af turisme, og derfor ikke behøver at tage kulturelle hensyn til os, der bor i kommunen.
I forbindelse med mine møder om mulige kulturelle emner op til byjubilæet så har bl.a. folkeuniversitetet ved Poul Erik Kandrup skabt en by-skitse over århundrederne, med adresser på historiske personers og deres samfundsaktiviteter, suppleret af Tom Sinding, Helsingør Historiske forening ,med hans faktuelle historiske og kulturelle oplysninger.
Vi i Helsingør kunne meget enkelt udvikle dette i et selvstændigt by-kulturprogram med et originalt lyd-koncept til den interesserede turist, der i sin telefon ville kunne indhente historisk nyt gennem tiderne og få fortalt om mennesker og om gaden-strædet eller ejendommen.
Det kan være som en videreudvikling af Kulturministeriets lyd-kulisse på Kronborg, nu bare lidt mere specificeret, fordi det også skal fungere som en moderne lyd-kulisse med et vingesus af 600 år, hvor man også kan afslutte med helt nutidige oplysninger, om hvad der netop i dag foregår i byen af nutidige aktiviteter med reference til de omkring liggende daglige by-aktiviteter, som sikkert redaktionelt kunne styres af Julian Sonne med støtte fra Jan Flintrup, Living Invest.
Arkitekt maa Jens Kirkegaard, formand for Stad & Egn i Helsingør.