Søndag den 1. december, samme dag som regeringen offentliggør den årlige ghettoliste, afholdes en konference på Christiansborg med fokus på ghettoloven og dens konsekvenser.
Konferencen byder på oplæg fra politikere, forskere, byudviklingseksperter og berørte beboere, efterfulgt af en paneldebat, hvor deltagerne får mulighed for at stille spørgsmål. Målet med konferencen er at belyse og diskutere flere aspekter af lovgivningen, herunder dens juridiske, sociale og menneskelige konsekvenser samt dens betydning for Danmarks almene boligområder og beboerdemokratiet.
Ghettolisten blev indført i 2010 og har siden været genstand for omfattende kritik. Listen kategoriserer almene boligområder baseret på en række kriterier, herunder beskæftigelsesgrad, uddannelsesniveau, indkomst og kriminalitet samt andelen af beboere med “ikke-vestlig baggrund.” Sidstnævnte har ført til beskyldninger om diskrimination og etnisk stigmatisering fra både danske og internationale aktører, herunder FN-rapportører og Europarådet.
I 2018 præsenterede regeringen parallelsamfundspakken, populært kaldet “ghettoloven,” en lovpakke med over 20 initiativer. Den indeholder krav om reduktion af familieboliger i ’hårde ghettoområder’ (nu kaldet ’omdannelsesområder’) til maksimalt 40 % inden 2030. Dette sker gennem salg, nedrivning eller ændring af boligernes status, hvilket har resulteret i opsigelser, tvangsflytninger og tab af billige almene boliger over hele landet.
Loven har givet anledning til omfattende protester og flere retssager. Den mest kendte retssag er anlagt af beboere fra Mjølnerparken i København, som udfordrer lovgivningen med påstand om, at ghettoloven diskriminerer ulovligt på baggrund af etnisk oprindelse. Sagen blev først rejst ved Østre Landsret, som i 2023 valgte at sende sagen til præjudiciel forelæggelse ved EU-Domstolen. Dette skete for at få afklaret, om lovgivningen overtræder EU’s direktiv om ligebehandling uanset race eller etnisk oprindelse.
EU-Domstolen afholdt høring i sagen den 30. september 2024, og dommen forventes at falde i løbet af 2025. Hvis beboerne får medhold, kan det få omfattende konsekvenser for ghettoloven, da en kendelse om ulovlig forskelsbehandling sandsynligvis vil kræve, at lovgivningen omstødes eller ændres markant.
Sagen fra Mjølnerparken behandles sammen med en række opsigelsessager fra Ringparken i Slagelse. Ud over sagerne fra Mjølnerparken og Slagelse verserer lignende retssager i andre dele af landet, blandt andet fra beboere i Helsingør og Gellerup. Disse sager afventer også EU-Domstolens afgørelse. Afgørelserne i disse sager kan få vidtrækkende betydning for fremtiden for almene boligområder i Danmark.
Oplægsholdere
Til konferencen kan deltagerne høre oplæg af:
• Professor John Andersen Forsker, underviser i planlægning og boligpolitik, RUC. Han har især arbejdet med empowerment og borgernes magt og afmagt i byudviklingen.
• Jean Thierry Økonom (cand.polit.), aktiv i beboerbevægelsen Almen Modstand, forperson for Bispeparkens afdelingsbestyrelse og medlem af Københavns Borgerrepræsentation.
• Lamies Nassri Sprogpsykolog fra Københavns Universitet med ekspertise i racismediskurser. Projektleder hos Center for Muslimers Rettigheder i Danmark, CEDA.
• Rebecka Söderberg Ph.d. i urbane processer og migration ved Malmö Universitet. I sin ph.d. har hun undersøgt beboeres erfaringer af – og modstand mod – implementeringen af den så kaldte ghettolovgivning.
• Lisbeth Saugmann Tidligere beboer i seniorbofællesskabet Midgården, der blev nedlagt som følge af ghettoloven.
• Eddie Omar Rosenberg Khawaja Advokat (H). Har omfattende erfaring med både nationale og internationale straffesager samt menneskeretlige spørgsmål. Han repræsenterer beboere af Mjølnerparken i deres retssag mod ghettolovgivningen.
• Troels Schultz Larsen Lektor, Ph.d., Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, RUC. Forsker i ulighed, integration, arbejdsmarkeds- og boligmarkedsforhold
Arrangører
Konferencen er arrangeret af Almen Modstand, Aktive Ældre på Nørrebro, afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken samt det tidligere seniorbofællesskab Midgården. Konferencen finansieres af 6. maj fonden.