Insekter er de nye forsøgsdyr i et studie af, hvordan parasitter påvirker tarmbakterier. Eksperimenter på insekter er nemlig både billige og hurtige, forklarer en forsker fra Københavns Universitet.
Insekter er de nye superstjerner, når det gælder bæredygtige proteinkilder til både mennesker og dyr. Og nu har de også fået en anden funktion, der cementerer deres helte-status i samfundet.
De små fætre kan nemlig også bruges til at undersøge, hvordan parasitter ændrer sammensætningen af tarmbakterier, hvilket har stor betydning for dyrs og menneskers helbred.
På den måde kan insekter være med til at belyse, hvordan man fremmer de bakterier, der giver en sund tarm. Samtidigt giver insekter mulighed for at reducere antallet af mus, der må lade livet i indledende dyreforsøg i fremtiden.
Sådan lyder konklusionen i et nyt studie fra 2020, udgivet i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE, der er ledet af Brian Lund Fredensborg, lektor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Sammen med to kollegaer fra samme institut og forskere fra Statens Serum Institut har Brian Lund Fredensborg ved hjælp af melbiller undersøgt, hvilken rolle parasitter spiller for sammensætningen og mangfoldigheden af tarmbakterier.
“Ved at bruge biller kan vi hurtigt vise, hvordan bakterier i tarmen ændres i løbet af en parasitinfektion,” siger han om studiet, der er det første nogensinde, som eksperimentelt undersøger parasitters effekt på tarmfloraen via insekter.
Nemt, hurtigt og billigt
Der er ifølge Brian Fredensborg en række fordele ved at bruge insekter til at undersøge, hvordan tarmfloraen bliver påvirket:
“Det er let at måle og styre, hvad insekterne får at spise og hvilket miljø, de udsættes for gennem hele livet, og de faktorer afgør, hvilke bakterier der trives i tarmen,” siger han.
Insekterne vokser meget hurtigt, hvilket gør det lettere at lave forsøg, der normalt ville tage lang tid. Derudover er det billigere at lave forsøg med biller end større forsøgsdyr, som kræver mere plads og tilsyn, forklarer Brian Lund Fredensborg.
Billerne bidrager med ny viden om en sund tarm
Sammensætningen af bakterier i tarmen påvirker vores sundhed, og selvom insekter og menneskers bakterier ikke er ens, bidrager billerne alligevel med ny viden om, hvordan bakteriebalancen i tarmen kan påvirkes.
“Derfor forventer vi, at eksperimenterne på insekter kan lede til opdagelsen af nye medicin eller kosttilskud, der bidrager til et sundt tarmsystem hos mennesker og dyr”, slutter Brian Fredensborg.