I dag åbnede Kronborg Slots nye særudstilling Kongerækken – Fakta og fantasi. Udstillingen, der tager udgangspunkt i Jim Lyngvilds kongeportrætter, blev bogstaveligt talt skudt i gang med en kanonsalut.

Den nye særudstilling Kongerækken – Fakta og fantasi blev i dag skudt i gang med kanonsalut. Rane Willerslev, Jim Lyngvild og slotschef Christian Struckmann Irgens fyrede de tre kanoner af. Foto Thorkild Jensen

I dag skød Kronborg ny særudstilling i gang med kanonsalut

I dag åbnede Kronborg Slots nye særudstilling Kongerækken – Fakta og fantasi. Udstillingen, der tager udgangspunkt i Jim Lyngvilds kongeportrætter, blev bogstaveligt talt skudt i gang med en kanonsalut.

Kronborg Slot åbnede i dag ny særudstilling med et brag. Som det hører sig til på et gammelt renæssanceslot, blev åbningen af udstillingen og genåbningen af slottet fejret med en kanonsalut. Tre kanoner stod klar til en salutering med “dansk løsen” (tre skud) rettet ud over Øresund. Museumsdirektør på Nationalmuseet Rane Willerslev, designer Jim Lyngvild og ny slotschef for Kronborg Slot Christian Struckmann Irgens stod for affyringen under kyndig bevågenhed af kanonér Jørn Bonne.

Kongerækken – Fakta og fantasi
»Når man hører ordet “kongerækken”, er man jo ved at dø af kedsomhed. Men der gemmer sig et væld af fascinerende historier om kongerækken og Kronborgs historie, og dem vil jeg gerne fortælle på en måde, som underholder og giver folk lyst til at gå hjem og lære mere«, siger Jim Lyngvild.

Med Kongerækken – Fakta og fantasi fortæller Kronborg Slot og designer Jim Lyngvild historien om de danske konger. Og designeren har sammen med seniorforsker på Nationalmuseet Poul Grinder-Hansen ladet sig inspirere af de mest farverige historier, som Kronborg og kongerækken byder på.

Udstillingen tager udgangspunkt i den danske kongerække, Kronborg Slots historie og en række anderledes portrætfotos, smykker og dragter, som Jim Lyngvild har skabt. Her bliver konger og dronninger, fra Gorm den Gamle til Margrethe 2., vakt til live på en helt ny måde.

Gennem lyd, tekst, video og billeder fortæller designer Jim Lyngvild og historiker Poul Grinder-Hansen om den danske kongerække – særligt med fokus på de historier, vi sjældent kan finde i historiebøgerne. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Jim Lyngvild, Kronborg og Nationalmuseet og er skræddersyet til slottet. Flere dragter og billeder har derfor aldrig været udstillet før.

De glemte kvinder
Selvom udstillingen altså hedder “Kongerækken”, har det været vigtigt for Lyngvild at fortælle kvindernes historie. Som bekendt står der en stærk kvinde bag enhver magtfuld mand – også selv om de er blevet overset i både samtiden og eftertiden.

»Vi glemmer, at kvinderne ved magten havde mindst lige så meget – og ofte mere – at skulle have sagt end mændene. Dorothea af Brandenburg regerede fx riget på Christian den 1.s vegne. Alle årene var det hende, der satte kursen. Så hvorfor har vi ikke store, flotte statuer rundt omkring af Dorothea? Hun burde stå ved indsejlingen til Københavns havn i rustning og skræve hen over havneindløbet som “Kolossen fra Rhodos”.«, siger Jim Lyngvild.

Et af udstillingens nøgleportrætter er et billede af Dorothea af Brandenburg med de fremmeste magtsymboler, scepter og rigsæble.

Armlægning mellem fantasi og fakta
Når Jim Lyngvild folder historien ud, så gør han det ved at fortælle historier, der pirrer gæsternes nysgerrighed. Denne gang sker det i et samspil med Poul Grinder-Hansen, der er historiker og seniorforsker på Nationalmuseet. Han mener, at det er afgørende, at museerne fornyer sig og eksperimenterer, hvis de vil forblive interessante for publikum.

»Der er mange måder at gå til historien på, og Jim og jeg repræsenterer hver sin yderpol. Som historiker laver man jo også fortolkninger, men Jim Lyngvild og jeg fortolker ud fra forskellige præmisser. I udstillingen her fokuserer jeg på historien, som den bliver fortalt i de historiske kilder. Jim bliver inspireret og fantaserer videre derfra, og jeg kommenterer så̊ det billede, han skaber«, forklarer seniorforskeren.

Denne vekselvirkning mellem de to forskellige fagligheder, forskningen og historiefortællingen, kommer i udstillingen konkret til udtryk ved, at Lyngvilds billeder følges af lydspor og tekst, som nuancerer billederne. Det giver liv til udstillingen gennem en venlig kappestrid mellem de to.

Kongerækken vender tilbage til Kronborg Slot
Med Kronborgs beliggenhed ved Øresund og udsigt til Sverige har kampen mod ærkefjenden altid spillet en særlig rolle på slottet, ikke mindst i renæssancen. Og fejden blev ikke kun kæmpet gennem krig. Den blev også kæmpet symbolsk og ved brug af kunstneriske kræfter. Frederik 2. regerede i slottets storhedstid, og da han hørte om de kongerækkeportrætter, som ærkefjenden Erik 14. af Sverige havde bestilt, måtte Frederik overgå ham. Med en længere og flottere kongerække, der kunne imponere slottets gæster.

Frederik fik vævet 43 vægtapeter, a la gobeliner, med den danske kongerække fra sagnkongen Dan til Frederik selv. 100 konger vågede dermed over Kronborg fra væggene i slottets store Dansesal. Det svenske projekt kunne derimod kun vise den svenske kongerække tilbage til Noa (fra Biblen), og blev tilmed aldrig færdiggjort.

Det er derfor ikke første gang, kongerækken imponerer på Kronborg Slot. Ligesom Frederik 2.s kongerække var skabt til at imponere i hans samtid for over 400 år siden, skal den nye kongerække imponere i vores samtid. Og det gør den nyfortolkede kongerække, gæsterne møder.

Kongerækken – Fakta og fantasi kan ses fra den 21. april til 24. oktober 2021.

Læs mere på kronborg.dk

Video og billeder fra åbningen til pressen

Materialet kan bruges til redaktionel omtale af udstillingen.

Download video fra åbningen her . Rettighed til at klippe i materialet.

Download billeder fra åbningen her .

Download billeder fra udstillingen her