DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd står bag prisen, der uddeles til en kommune, der gør en særlig indsats for at skabe det gode ungdomsliv.

For arbejdet med at skabe gode rammer, fællesskaber og for at styrke den mentale trivsel for børn og unge vinder Helsingør Kommune titlen som Årets Ungdomskommune 2025. En pris, der hvert år uddeles af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd til en kommune, der gør en særlig indsats for det gode ungdomsliv.
Borgmester Benedikte Kiær glæder sig over prisen, som hun ser som et anerkendende skulderklap for en målrettet indsats, der skal skabe et godt liv for kommunens yngre borgere:
Jeg er glad og ekstremt stolt over, at Helsingør Kommune er valgt som årets ungdomskommune 2025. Glad fordi det er en flot hæder at få fra de unge. Og stolt fordi vi har nogle seje og dygtige unge, som har været med til at bane vejen for denne flotte anerkendelse, siger hun og fortsætter:
Når vi er blevet kåret som ungdomskommune, så er det fordi vi er lykkedes med at skabe gode livsmuligheder og trivsel for vores unge gennem et engageret samarbejde med både kommunale, private og frivillige aktører. Vi er stolte over at have et levende bysamfund med et stærkt forenings- og kulturliv og attraktive uddannelsesmiljøer, der fremmer fællesskaber og bæredygtige valg også for sårbare unge, som har brug for et bredt sikkerhedsnet undervejs i deres ungdomsliv. Dette er ikke kun anerkendelse af vores arbejde, men også en opfordring og motivation til at fortsætte med at investere i vores unge og deres fremtid. Tak til alle, der er årsag til denne flotte anerkendelse.
Bygger bro mellem kommune og lokale foreninger
Det er et dommerpanel bestående af Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, Caroline Hermansen, formand for Danske Skoleelever, Maria Bruselius-Jensen, forsker hos CeFu og Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune (sidste års vinder), der har udvalgt Helsingør Kommune som 2025’s prismodtager.
Prisen uddeles på baggrund af tre kriterier; deltagelse, fritids- og foreningsliv og livsmuligheder og trivsel.
Helsingør kommune arbejder målrettet på at være en god ungdomskommune – særligt ud fra gode udfoldelsesmuligheder og fritidstilbud.
Dommerpanelet fremhæver blandt andet Helsingør Kommunes arbejde med mental trivsel og et stort fokus på at hjælpe sårbare unge samt brobygningen mellem kommunale, private og frivillige aktører, der er med til at skabe et godt ungeliv.
Et voksende foreningsliv
I dag har Helsingør Kommune samarbejdsaftaler med 18 lokale foreninger, der i 2024 aktiverede de 6.732 børn og unge i åbne skole-aktiviteter og dagtilbud. Samarbejderne styrker forbindelsen mellem skole, fritid og foreningsliv, som skaber en helhedsorienteret tilgang til unges udvikling.
Vi har valgt Helsingør Kommune som Årets Ungdomskommune 2025, fordi de arbejder målrettet for at skabe fællesskaber, hvor unge trives og får reel indflydelse. Helsingør kommune har imponerende strategiske samarbejdsaftaler med lokale foreninger, der skaber muligheder for mange børn og unge. Det er et forbilledligt eksempel på, hvordan kommuner kan styrke og skabe fællesskaber, lyder det fra en af dommerne i panelet, Christine Ravn Lund.
Helsingør kommune har derudover et voksende foreningsliv, hvor medlemstallet for børn og unge i DIF og DGI`s foreninger steg med 7,4% fra 2022 til 2023.
For at sikre, at alle børn og unge har adgang til fritidsaktiviteter, tilbyder Helsingør Kommune en fritidspasordning, der giver økonomisk støtte til udsatte børn og unge op til 17 år. Kommunen har ligeledes en brobygningsordning mellem skolerne og tre udvalgte foreninger, der giver unge med udfordringer i skolen mulighed for at blive en del af et positivt fællesskab.
Udover prisen og æren ved at være Årets Ungdoms Kommune 2025 følger en pengepræmie på 10.000 kroner, som er øremærket initiativer eller eksisterende tiltag på ungeområdet.
Om prisen
Prisen ‘Årets Ungdomskommune’ blev stiftet i 2006 af DUF og uddeles i dag som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge. I bedømmelsen bliver der særligt lagt vægt på, hvordan kommunen forbedrer unges deltagelse, udfoldelsesmuligheder og levevilkår – gerne ved at skabe gode rammer for frivilligt arbejde med børn og unge.