Aftalen træder i kraft den 1. august 2025.

Det gode arbejdsmiljø med fokus på et godt samarbejde mellem tillidsrepræsentanter og ledere, med bedre vilkår for nyuddannede og en mere retfærdig fordeling af undervisningstimer er omdrejningspunktet i en ny arbejdstidsaftale mellem Helsingør Kommune og Helsingør Lærerforening, der er blevet indgået fredag den 14. marts.
Aftalen skal sikre gode rammer og arbejdsvilkår for lærere og børnehaveklasseledere og skaber grundlaget for et godt skoletilbud med fokus på faglig udvikling, dannelse og trivsel.
Peter Arhnung, direktør for skoleområdet i Helsingør Kommune, glæder sig over den nye aftale, der ifølge ham er blevet til i et rigtig godt samarbejde parterne imellem.
Jeg er meget glad for, at vi i fællesskab er nået frem til en aftale, der fremmer arbejdsmiljøet for lærere og børnehaveklasselærere, og som samtidig bygger på vigtige elementer i Helsingør Kommunes masterplan. Aftalen viser, at vi står sammen om at skabe en bredere folkeskole, hvor langt de fleste elever kan tilbydes undervisning.
Hans pointe bakkes op af borgmester Benedikte Kiær:
Den her aftale vidner om et godt og stærkt fællesskab mellem lærerforeningen, skolelederforeningen og Helsingør Kommune. Med aftalen formår vi at skabe endnu bedre forudsætninger for at skabe nogle gode skoler for både elever og medarbejdere.
Trygge rammer for nyuddannede
Også i Helsingør Lærerforening glæder man sig over aftalen. Her fremhæver forkvinde, Merete Svalgaard Knuhtsen, at aftalen giver mere råderum for lærerne.
Jeg glæder mig over, at vi med den her aftale styrker lærernes professionelle råderum. På den måde anerkender vi lærernes faglighed og giver dem mere medbestemmelse over deres arbejde. Det, synes jeg, er vigtigt, siger hun.
Derudover påpeger hun, at de nye og forbedrede forhold for nyuddannede også er en styrke ved aftalen. De sikrer, at skolerne i Helsingør også i fremtiden kan tiltrække og tilknytte nyuddannet arbejdskraft.
Aftalen sikrer, at skolerne i Helsingør Kommune forbliver attraktive arbejdspladser – også for de helt nyuddannede. Med aftalen får nyuddannede 600 undervisningstimer om året, hvor lærerne ellers har 800 undervisningstimer. Derudover får de nyuddannede det første år en ugentlig undervisningsfri dag. Det er med til at skabe nogle trygge rammer for dem, siger hun.
Styrker mulighederne for at løse kerneopgaven
Formand for Helsingør Skolelederforening, Andreas Elkjær, beskriver aftalen som helt grundlæggende for – ikke alene at skabe gode rammer for skolernes medarbejdere – men også for at skabe en fremtidig skole af høj kvalitet.
Jeg er meget positiv over, at vi nu har skabt en fornyelse af vores aftale, der giver plads til, at de fagprofessionelle sammen kan løse kerneopgaven – at skabe gode skoler med stærke fællesskaber og undervisning af høj kvalitet til en bred elevgruppe. Jeg glæder mig også over, at aftalen baner vej for et tættere samarbejde mellem tillidsrepræsentanter og ledere, fordi det er helt essentielt for at løse kerneopgaven.
Arbejdstidsaftalen træder i kraft 1. august 2025. Parterne er enige om løbende opfølgning på aftalens virkning både på kommuneniveau og på den lokale skole. Der aftales to årlige evalueringer.
Aftalen kommer dagen efter, at Børne- og Uddannelsesudvalget har godkendt en indstilling om kortere skoledage på folkeskolerne i Helsingør Kommune.
Om aftalen
Intentionerne bag aftalen er:
- At sikre en kollektiv og retfærdig fordeling af undervisning og øvrige opgaver.
- At være fundamentet for et godt arbejdsmiljø på alle kommunens skoler og matrikler, og sikre medindflydelse på udviklingen af skolerne i Helsingør Kommune.
- At forenkle administration og bureaukrati i hverdagen.
- At sikre Helsingør Kommune som en attraktiv arbejdsplads der kan tilknytte og tiltrække nye lærere og børnehaveklasseledere.
- At styrke samarbejdet mellem Helsingør lærerforening, Helsingør Skolelederforening og Helsingør Kommune.
Parterne er enige om, at undervisningstiden for lærere og børnehaveklasseledere planlægges til 800 årlige timer. Der kan maksimalt planlægges 720 undervisningstimer til fag og klasser, men skolelederen kan planlægge enkelte faglærere op til 760 timer. De resterende undervisningstimer anvendes til eksempelvis holddeling, specialundervisning, co-teaching eller to-lærer.
Nyuddannede lærere og børnehaveklasseledere reduceres i første arbejdsår efter endt uddannelse til 600 undervisningstimer. Undervisningen placeres, så onsdag friholdes til egen forberedelse, kursus eller uddannelse. I andet år efter endt uddannelse reduceres undervisningstiden til 700 undervisningstimer.