Skuespiller Peter Mygind og filmproducer Janni Helleskov fortalte på nytårskuren, hvorfor valget faldt på Helsingør som Sommerdahls hjemby. Tv- serier som Forbrydelsen, Broen og Borgen bliver kaldt “Nordic Noir”, fordi stemningen er dunkel og vejret ofte regnfuldt og mørkt.

Foto: ABW

Svenskerne har en årelang tradition for tv-serier, hvor bestialske mord og grumme forbrydelser også skal opklares, men hvor det foregår under sommerens skinnende sol og lyse nætter i blandt andet i Stockholms pittoreske skærgård. Danmark fik for 5 år siden sin egen serie inden for denne “Blue Sky”-genre, og valget faldt på Helsingør.

– Vi ville skabe en serie, hvor solen skinner, og himlen er blå. Der er pang på farverne, og det lugter af sommerferie og jordbær med fløde.
Filmproducer Janni Helleskov fortalte ved Helsingør Kommunes nytårskur for erhvervslivet, hvorfor holdet valgte netop Helsingør som hjemby for tv politimanden Dan Sommerdahl.

– Vi skulle bruge et sted med meget himmel og vand. Vi researchede på hele Sjælland og lidt på Fyn og i Jylland, men der var ingen tvivl om, at det skulle være Helsingør, som Janni Helleskov med et grin kalder for “Danmarks smukkeste by – men pisse farlig om sommeren”.

Dan Sommerdahl selv, også kaldet Peter Mygind, er begejstret for at filme i Helsingør.

– Jeg har ikke lyst til at filme i Næstved. Det her er blevet vores by, sagde han ved mandagens nytårskur.
Helsingoranernes historier
Tv-folkene kunne fortælle, at ikke kun Helsingørs himmel, hav og huse spiller en rolle i tv-serien.

Når en ny sæson af den populære serie skal skrives, kører holdet rundt i byen, taler med folk og hører deres historier, som nogle gange finder vej til tv-serien.

Eksempelvis var det direktør for Sundbusserne, Hans Froholdt, der fik idéen til, at Sundbusserne blev brugt til at smugle stoffer, som indgik i to afsnit af serien.

Peter Mygind fortalte, hvor godt filmholdet føler sig modtaget overalt, hvor de kommer frem i Helsingør, også selvom de nogle gange fylder meget og spærrer for trafikken.

Stor seersucces
I begyndelsen blev Sommerdahl sendt på den lille TV2 Charlie, siden flyttet til TV2 og desuden solgt til en lang række lande fra Bulgarien og Gambia til Canada og Egypten.

– Det kræver utroligt held, hvis en tv-serie når til 2. eller 3. sæson. Nu er vi nået til 5. sæson. Vi troede, vi lavede den til de ældre tv-seere, men jeg møder også mange unge, der siger, at de elsker Sommerdahl, fortalte Peter Mygind.

Fakta om Sommerdahl:
Tv-seriens succes har skabt masser af opmærksomhed om Helsingør.

  • Det gennemsnitlige seertal i Danmark er 720.000
  • I Tyskland bliver Sommerdahl set af omkring 3 millioner
  • Google-søgninger på ‘Helsingør’ mangedobledes i Holland, da serien blev vist
  • Produktionen bruger 2,5-3 millioner kroner i Helsingør per sæson.

Kilde.