Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

PASSAGE FESTIVAL 27. JULI -3. AUG 2018

31. juli - 3. august

8 dages gratis gadeteater i verdensklasse for hele familien i Helsingør og Helsingborg.

Nordens største internationale gadeteaterfestival går løs igen i slutningen af juli og starten af august. Programmet findes på www.passagefestival.nu    

Hestepiger i galop gennem byen, verdensstjerne i værftshallerne, røg i køkkenregionerne, flyvende parringsleg, dobbelt-karikeret westernparodi, hår i alle afskygninger, legeplads for både børn og voksne:  PASSAGE festival har noget for alle aldre og tilbøjeligheder, fra morgen til aften.

Langt de fleste af festivalens godt 200 forestillinger er gratis. Enkelte har entré, men med et festivalpas for 150 kr. får én voksen + 2 børn gratis adgang til alle 8 forestillinger.

Festivalen starter i Helsingborg, den 27.+28. juli på byens gamle Oslokaj, nu omdannet til det kreative byfornyelsesområde Pixlapiren. Hele weekenden vil der hér være forestillinger for hele familien.

I HELSINGØR er der for alvor sat teater på dagsordenen fra onsdag den 31. juli kl. 21.30:

Hér er der Danmarkspremiere på LA VITA NUOVA, af den italienske instruktør Romeo Castellucci. Ingen har præget de sidste 25 års europæiske teater som Castellucci, hvis seneste værk er skabt til gigantiske fabrikshaller som Hal 14 i Helsingør. På mange måder har værket rødder i den tid, hvor Helsingør Skibsværft endnu var aktivt. Men værkets tid er en anden, en fremtid, eller en tidløs lomme, hvor en lille gruppe profeter har samlet sig og reflekterer over den tid der var før og den tid der står foran dem. La vita nuova er blandt andet inspireret af den tyske filosof Ernst Blochs bog ”Utopiens Ånd” (1923). Værket kan i Nordeuropa kun opleves på PASSAGE Festival.

Kvindelige kunstnere med hår på brystet

På årets festival finder man bl.a. en række markante kvindelige kunstnere, debattører og aktivister, der alle fra 1.-3. august dels sætter kvinder og kvindelighed i det offentlige rum på dagsordenen, dels kradser i både synlige og usynlige skillelinjer og samfundsskel: mellem kønnene, mellem veganere og Trumptilhængere, rige og fattige.

Er vores fælles repræsentation og historie i byernes rum og den offentlige debat stadig gyldig? Eller er der plads til at skabe sprækker mellem alle rytterstatuerne og de monumentale mursten til andre historier?

CITY HORSES tager ret konkret fat i det sidste spørgsmål med en humoristisk dansegalop gennem byen, som en hyldest til verdens hestepiger, deres mod og styrke, mens MPAC sætter håret (i alle afskygninger) til feministisk punk-cirkus i HAIRY TALES.

At der er forskel på os: på dem, der udelukkes, og de andre, dykker den franske kunstner Alix Denambride ned i med den stedsspecifikke monolog, DE UKENDTES JORD. Kvinden X har levet hele sit liv på samfundets kant.

Da hun dør, begraves hun i de ukendtes grav. Nu vender hun tilbage. For nej, hun er ikke bedre tjent med at være død end levende, for selv i døden er der en skillelinje mellem de rige og de fattige.

X spilles af skuespiller Andrea Vagn Jensen, der i et intensivt samarbejde med Alix Denambride har overtaget rollen på dansk.

CAPITAL WOMEN af den franske kunstner Léa Dant (FR) er en række poetisk performances, skabt i samarbejde med en lokal gruppe kvinder. De udfordrer byernes maskuline rum med det kvindelige: Ikke som en skarp protest, men som en generøs og særlig feminin midlertidig tilstedeværelse.

Det franske kunstnerkollektiv LUIT (Laboratoire urbain d’interventions temporaires) leger også med forskydninger i det offentlige rum og med byens fiktive potentiale. Deres BLACK MARKET er en alternativ sortbørs, for alt det, der hverken kan købes eller sælges for penge: Dine inderste ønsker. Sammen med performerne bryder publikum grænserne for fiktion og virkelighed og skaber nye regler, når deres drømme sættes på auktion. LUITs sorte marked foregår sent om aftenen i Helsingørs Nordvest-kvarter. Man kan handle, kigge på og gå til og fra markedet som man ønsker.

Både Capital WOMEN og BLACK MARKET er en del af ROUNDABOUT EUROPE: et samarbejde mellem fem europæiske festivaler, der sammen har skabt en platform for udveksling og udvikling af performativ kunst i det offentlige rum. Roundabout Europe er støttet af EU’s Creative Europe program.

Fællesskab, solidaritet, en følelse af ”vi” vs ”dem og os” går igen i mange af de ovennævnte forestillinger.

IT’S NOT HERE, IT’S OVER HERE afsøger begreberne i en stor snore-installation, der består af en endeløs række af snore. For enden af hver snor er en sten. Sammen skal publikum vikle den op. Bevæge sig rundt, undgå sammenstød, forhandle sine ruter.

SPEAK: Samtaler og selvkritiske reflektioner i frisørsaloner i Helsingør

PASSAGE går desuden i år i det selvkritiske hjørne: Kulturen, og i særdeleshed festivaler, har i stigende grad vist kulturens værdi for resten af samfundet, mens det er blevet svære og svære for den autonome og uafhængige kunst at legitimere sig. Men er kunsten hermed blevet frigjort fra institutionernes begrænsende rammer, eller har festivalerne sendt kunsten ud i den uendelige, strøm af underholdning, ved at erstatte det symbolske rum med det offentlige?

SPEAK er en række samtalerne, der finder sted i frisørsaloner og ledes af to markante profiler: den tysk-franske filosof Guillaume Paoli i samarbejde med den svenske aktivist og dramatiker America Vera-Zavala. Hun er desuden moderator for et møde med nogle af festivalens kvindelige kunstnere om feministiske kunstneriske strategier i det offentlige rum.

Forestillinger og program findes på www.passagefestival.nu , hvor du også kan downloade pdf- programmet.

For mere information og billetter til entréforestillinger:  

Kontakt Camilla Hasseriis Dietz på chd@helsingor-teater.dk eller 53840811

 Pressebilleder kan downloades fra PASSAGE Festivals Flickr side

Del på sociale medier

Detaljer

Start:
31. juli
Slut:
3. august
Hjemmeside:
http://www.passagefestival.nu/

Sted

Helsingør by
Helsingør, 3000 + Google Maps
Del på sociale medier