Det er en stor beslutning at købe sin første lejlighed. Her får du en række gode råd til, hvad du skal sikre dig, før du køber en ejerlejlighed.

De fleste har siddet og kigget efter en bolig på nettet og lagt planer for, hvordan livet kunne udfolde sig i netop dén ejerlejlighed med eksempelvis altan og stort badeværelse. Virkeligheden kan dog hurtigt blive en anden, hvis ikke du sikre dig, at du har de nødvendige informationer, før du kaster dig ud i et boligkøb.

Det kan hurtigt ende med at blive dyrt og besværligt, når du skal investere i en ejerlejlighed. Ved køb af bolig er der flere ting, du skal tage stilling til. Det kan eksempelvis være finansiering, ejerforening og advokatbistand.

Herunder har vi samlet en række gode råd til dig, der ønsker at købe bolig, så du kan blive klogere på alt lige fra banklån til hvilken lejlighed, du skal købe.

Hvor starter jeg?
Før du overhovedet beslutter dig for at købe en ejerlejlighed, eller en anden type bolig, er det vigtigt, at du får overblik over din økonomi. Det kan du gøre ved at lægge et budget, så du overskueliggør, hvor meget du har til rådighed, og dermed kan købe bolig for.

For det fleste mennesker, er en lejlighed, lad det være en ejerlejlighed eller andelsbolig, blandt de dyreste køb, du kommer til at foretage i dit liv. Foto: ABW

I den sammenhæng er det dit rådighedsbeløb, der er det centrale. Først skal du får styr på, hvor meget du har i månedlig indkomst, og hvor mange udgifter du har. Her er det også vigtigt, at du samtidig tager højde for uforudsete udgifter til tandlæge, reparation af bil, dyrlæge eller lignende.

Udover dine uforudsete udgifter, skal du overveje, om du i fremtiden vil få højere udgifter, end du har på nuværende tidspunkt. Du skal derfor tage højde for eventuelle ændringer i din livsstil de kommende år. Det kan være, at du og din partner planlægger at få børn i den nærmeste fremtid.

Disse eventuelle livsstilsændringer skal budgetteres, så du har det fulde overblik. Book et møde i banken, når du har færdiggjort dit budget, så i sammen kan finde ud af, hvilken boligsituation du står i. Banken vil med garanti spørge ind til din livsstil og eventuelle ændringer heraf, og samtidig risikerer du ikke at lægge et urealistisk budget, så du ender med for høje udgifter i forbindelse med dit boligkøb.

Hvor skal jeg lede efter en lejlighed?
En af fordelene ved at købe en ejerlejlighed eller anden form for bolig er, at de, i de fleste tilfælde, bliver solgt gennem en mægler. Det gør din boligsøgning lettere og mere overskuelig, da du hos de forskellige ejendomsmæglere har mulighed for at filtrere din søgning ud fra de specifikke parametre, du leder efter i en bolig.

Samtidig er det nemt at sammenligne priser på de forskellige lejligheder, så du kan finde ud af, hvad du skal regne med at give – og om en lejlighed er prissat for højt i forhold til andre i samme stand.

Der findes adskillige sider, der har boliger fra forskellige mæglere, herunder Boligsiden.dk og Boliga.dk. På disse sider kommer der hele tiden nye lejligheder til salg, så hvis drømmeboligen bliver solgt for næsen af dig, behøver du ikke at gå i panik. Der vil med garanti komme flere lejligheder i samme stil til salg inden for en overskuelig fremtid.

Det vigtigste er, at du hele tiden holder øje med markedet, så du er klar over, hvad du søger, og ikke ender med at tage en forhastet beslutning, der kan ende ud i negative konsekvenser.

Hvad koster det at købe en lejlighed?
For det fleste mennesker, er en lejlighed, lad det være en ejerlejlighed eller andelsbolig, blandt de dyreste køb, du kommer til at foretage i dit liv. Skal du eksempelvis købe en lejlighed til 2,5 millioner kr., kan du godt regne med, at du kommer til at skulle betale omkring 80.000 kr. til blandt andet finansiering, tinglysning og advokatbistand.

Når du køber en ejerlejlighed, er det derfor vigtigt, at du har besluttet dig for, at du vil bo der i nogle år, så du er sikker på, at omkostningerne ved købet bliver dækket. Hvis ikke du er regnskabskyndig, kan det være en god idé at hente hjælp hos en advokat, der kan hjælpe dig igennem købet. Dermed kan du få bedre overblik over dine udgifter i forbindelse med et boligkøb.

Som boligkøber skal du regne med at skulle betale mellem 3.000-10.000 kr. for advokathjælp og 800-1.500 kr. for en byggeteknisk rådgiver. Herudover er det nødvendigt med en tinglysning af ejendomsskødet, som koster 1.660 kr., samt 0,6 % af værdien på den ejendom, du køber.