Nu omstilles de første regionale buslinjer til el. Det er første skridt mod en grøn omstilling af alle de regionale busser i Region Hovedstaden og Region Sjælland. 

Foto ABW

Indtil nu har det udelukkende været kommunale buslinjer, der er skiftet til el, da de typisk kører kortere distancer. Men nu, hvor der med ny teknologi er kommet længere rækkevidde på batterierne, kan de længere regionale busruter også være med.

Både Region Hovedstaden og Region Sjælland har en målsætning at omstille alle buslinjer til elbusser og busser med lignende støj- og miljøfordele.

– Den første regionale el-bus er en milepæl for Region Sjælland og et vigtigt skridt for den grønne omstilling. Ved at gå fra diesel til el sænker vi udledningen af CO2 markant. Jeg glæder mig samtidig over, at det bliver en både mere behagelig og støjsvag oplevelse for passagerne. Vi har endnu større ambitioner, og derfor har vi i regionsrådet netop vedtaget, at vi skal have flere regionale el-busser i Region Sjælland, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Mere miljøvenlige busser
Omkring 1.300.000 passagerer benytter årligt de ni dieselbusser på de tre buslinjer, der nu skifter til el. Elbusser har ingen CO2udledning, så med omstillingen af linjerne reduceres CO2 udledningen med over 1.000t årligt, svarende til den årlige udledning fra ca. 440 dieselbiler.

Derudover støjer elbusserne væsentligt mindre end konventionelle dieselbusser, og de giver ingen luftforurening i nærmiljøet. Derfor er omstillingen ikke blot god for klimaet, men også for miljøet i byerne, hvor luften vil være renere og støjen mindre.

– Den grønne omstilling er en af vor tids vigtigste udfordringer, og med de første buslinjer på el får vi nu sat fart på omstillingen af den kollektive trafik i Region Hovedstaden. Det er virkelig en god nyhed, og faktisk kommer der endnu flere elbusser. Vi regner med, at vi kan omstille fire buslinjer allerede til næste år,” siger Lars Gaardhøj, regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden og Region Sjælland har fået tilskud fra den statslige pulje ”Grøn buspulje til regionale busser og øer” til omstillingen.

Elbusserne tages i brug søndag d. 11. december 2022, og allerede til næste år tager omstillingen for alvor fart, når yderligere seks buslinjer i Region Hovedstaden og Region Sjælland omstilles til el.

Følgende buslinjer omstilles til el:

  • Buslinje 230R kører mellem Roskilde og Frederikssund over Hornsherred og deles mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland. Linjen transporterer årligt ca. 800.000 passagerer.
  • Buslinje 98N kører mellem Roskilde og Frederikssund over Hornsherred i nætterne mellem fredag og lørdag og lørdag og søndag. Linjen deles mellem Region Hovedstaden og Roskilde og Lejre Kommuner og transporterer årligt 13.000 passagerer.
  • Buslinje 380R kører mellem Hillerød og Helsinge og deles mellem Region Hovedstaden og Hillerød og Gribskov Kommuner. Linjen transporterer årligt ca. 500.000 passagerer.

Kilde.