Borgmester Benedikte Kiær siger godt nytår – og kommer med tre ønsker for udviklingen i Helsingør Kommune i 2025.
Borgmester Benedikte Kiær skriver:
Når vi nærmer os årets afslutning, er det traditionen tro tid til at se tilbage og gøre status. Men i år vil jeg forsøge noget nyt. I stedet for at dvæle for meget ved det, der er sket, vil jeg først vende blikket mod det kommende år – mod de muligheder, vi kan gribe, og de drømme, vi kan arbejde for i 2025.
I en verden, der er præget af uro, må vi søge at fokusere på det, der er vigtigst og gøre os klart, hvor vi gerne vil stå, både som individer og som samfund næste år på den her tid og med et blik for årene derefter. Kriser ude i verden påvirker os herhjemme med alt fra cybersikkerhed til forsyningssikkerhed.
Regeringen prioriterer forsvar og sikkerhed, og det betyder, at kommunerne må finde nye løsninger og forberede sig på en fremtid, hvor forandring er konstant – særligt med alle de store reformer, som Folketinget vedtager i disse år. Derfor mener jeg, at vi netop nu har brug for at fokusere på, hvad vi ønsker os af 2025 – og hvordan vi kan gøre det muligt ved at stå sammen.
Hvad ønsker jeg mig så af 2025?
Jeg ønsker mig meget – bl.a. at vi bliver rigtige gode til at implementere de mange nye reformer, der vender op og ned på mange ting, og samtidig sikre bedre velfærd til vores borgere. Vi er allerede i gang med at se på, hvordan vi kan blive endnu bedre til at samarbejde på kryds og tværs til glæde for borgerne.
Men jeg har givet mig selv det ‘benspænd’ at formulere tre konkrete ønsker for 2025 – nye ønsker, som både er forudsætningen for vores lokale velfærd, men også kræver, at vi står sammen.
Mit første ønske er flere lokale arbejdspladser
Mange er trætte af at pendle med Kystbanen eller sidde i kø på motorvejen ind mod København.
Den tid kunne i stedet bruges med familien. Derfor ønsker jeg mig flere arbejdspladser lokalt – så flere kan finde deres job her i kommunen.
Vi er allerede på rette vej. Turismen boomer med stigende omsætning og nye arbejdspladser, og flere springer ud som iværksættere, bl.a. på grund af vores satsning på kultur og turisme. Men vi skal videre. Det var en stor glæde, da vi for nylig fik meldingen om, at Sæther Nordic rykker til Espergærde med over 100 nye arbejdspladser.
Det er en stærk start, men vi skal sikre, at flere virksomheder vælger Helsingør Kommune som base. Byrådet kan også her hjælpe godt til – bl.a. ved at sikre plads og rum for, at flere virksomheder kan rykke hertil, ligesom vi skal sikre gode rammer for alle de virksomheder, som i forvejen er her.
Mit andet ønske handler om Helsingør Bymidte
I Helsingør Kommune har vi mange skønne steder – lige fra Hornbæk med det helt særlige lys, naturen i Hellebæk til havnetorvet i Espergærde. Og så har vi en af de bedst bevarede gamle bykerner i Danmark. Smukke gamle huse med hyggelige baggårde. Men jeg er bekymret for vores bymidte. For smukke bygninger alene gør det ikke. En bymidte skal summe af liv.
De øgede mængder regn udfordrer den gamle bykerne, ligesom der også er brug for at skifte til fjernvarme og udskifte mange rør. I 2025 tager Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør sammen hul på klimasikring af Helsingør bykerne.
Et arbejde, der kommer til etape for etape at flytte gravemaskiner gennem bymidten for at lægge fjernvarmerør, opgradere diverse andre rør og ledninger under jorden og ikke mindst sikre, at bykernens kældre og gader ikke løber over med regn- og kloakvand i årene, der kommer.
Mit ønske er, at vi sammen sikrer, at bymidten ikke mister sin puls. Klimasikringen og moderniseringen af forsyningen må ikke koste os det liv, der gør Helsingør By til noget særligt.
Butikkerne i bymidten har det svært de her dage. Efterslæb fra corona, den lave svenske kronekurs og mere og mere handel på nettet udfordrer voldsomt. Jeg ved, at de enkelte butiksejere knokler for at holde sig på benene og finde nye veje til at gøre besøg i de fysiske butikker attraktivt.
Derfor er mit ønske, at vi står sammen og holder bymidten levende – også mens gravemaskinerne arbejder.
Vi skal arbejde for, at gæster og turister bedre kan finde vores bykerne, når de nu alligevel er her for at se Kronborg og alle de andre herligheder på Kulturhavnen. Det arbejder Wonderful Copenhagen med, ligesom vi har sat os samme mål i den nye forening – Foreningen for bedre Byliv. Og alt det skal vi også arbejde med i Byrådet, ligesom vi lokale fortsat skal bruge vores by.
Når vi tager hul på første etape af gravearbejdet i 2025, er det mit klare ønske, at kommunen ikke bare optræder som bygherre, men også er brobrygger, så vi fortsat har en levende bymidte til glæde for alle i kommunen.
Og så mit tredje ønske, som handler om fællesskab
Julen minder os om glæden ved at være sammen, men det skal række længere end højtiden.
Der er brug for stærkere lokalsamfund og stærkere fællesskaber på kryds og tværs af kommunens borgere. For det, at vi er der for hinanden, spreder glæde.
Jeg er glad for at se de mange både nye og gamle fællesskaber, der findes rundt omkring i kommunen. Og der er allerede mange stærke initiativer rundt omkring, hvor folk mødes på tværs af alder og baggrund.
Det ønsker jeg mig meget mere af.
Vi er nødt til at finde sammen på tværs af generationer. Hjælpe og støtte hinanden. Gøre op med selvtilstrækkelige nicher og ekkokamre og i stedet løfte vores lokale værdier i fællesskab.
Vi får ikke meget hjælp af verden omkring os de her år. Vi skal gøre det selv – men det kan vi også godt i fællesskab. Det kommer til at kræve meget af os alle – det ved jeg. Også af Byråd og kommunen, hvor vi skal blive endnu bedre til at inddrage, så man rundt om i vores dejlige kommune får mulighed for at være med til at sætte retning for udviklingen af sit lokalsamfund. Og vi skal også undersøge nye muligheder for at inddrage borgerne i arbejdet med at føre de mange reformer fra Folketinget ud i livet.
Jeg ser frem til det vigtige arbejde.
Farvel til 2024
Nu skal vi til at sige farvel til 2024. Et år med store begivenheder og hændelser. Danmark fik en ny konge. Vi så Børsen brænde – og lokalt krydsede vi fingre for, at det gik mere sikkert for sig, da de dygtige håndværkere fik skiftet taget på tårnet af vores domkirke.
Den lokale kommuneøkonomi blev generet af statens skatteudregninger. Med et slag mistede Helsingør Kommune 300 millioner i finansiering af de opgaver, som kommunen udfører for borgerne.
Staten erkendte fejlene, og finansministeren tildelte os og nogle få andre kommuner et engangstilskud. Men det dækkede ikke hele udfordringen, og Byrådet stod stadig med en bundet opgave grundet de færre indtægter: Store besparelser og nødvendigt at hæve skatten. Det var ikke nemt, men det var nødvendigt.
Den gode nyhed er, at Byrådet fik løst opgaven, og Helsingør Kommunes økonomi er nu i hastig bedring. Men det kræver, at byrådet holder fast i den stramme økonomiske styring og sikrer, at vi kun bruger penge, vi ved, vi har.
Trods de økonomiske udfordringer er der meget at glæde sig over. Helsingør Kommune er i vækst. Vi bliver flere, rigtig mange virksomheder har det godt, og nye arbejdspladser ser dagens lys. Dem skal vi have endnu flere af. Det skaber energi og udvikling i vores lokalsamfund.
Byrådet har taget vigtige beslutninger – fx en ambitiøs plan for folkeskolen, der skal øge trivslen for endnu flere elever. Og vi har ikke mistet fokus på den grønne omstilling. Vi er stadig ambitiøse med alt fra forbedret biodiversitet til udbygning af bæredygtige energiløsninger.
Her til allersidst vil jeg sige tak til alle. Til jer, til samarbejdspartnerne, kommunens medarbejdere og Byrådet. Tak for i år. Jeg glæder mig til vores samarbejde i 2025.
Rigtig godt nytår.