Jeg er vild med at bo og leve i Helsingør Kommune. For vores kommune er ikke en helt almindelig dansk kommune. Vores plet på Danmarkskortet er noget helt særligt.

Foto: ABW

Ud over at vi er begunstiget med smuk natur, så kan vi tydeligt mærke historiens puls. En stærk puls. For vores historie fortæller, hvordan Helsingør har været med til at forme vores land gennem stærkt samarbejde med Kongemagten og ved at øge landets rigdom og magt gennem Sundtolden. Vi har kongeslotte, den tidligste industri af våben, er en del af den danske værftshistorie og har eksempler på, hvordan danskerne holdt ferie.

Sådan kunne jeg blive ved med at komme med eksempler på, hvordan vores historie rækker ud over kommunegrænsen – for vores historie er også fortællingen om Danmark.
Og i en tid, hvor alting forandrer sig med lynets hast, og hvor vi kun er få sekunder om at swipe videre, hvis vi keder os, er det faktisk en stor kvalitet, at noget har dybe rødder og går tilbage i tiden. Så stor en kvalitet, at folk faktisk kommer langvejs fra for at mærke og opleve vores historie.

For her har vi et klart bevis for, at historien og traditionerne har en betydning for det moderne mennesker. Det så vi flere eksempler på i det forgangne år.

Redningsaktion for 80 år siden
I år er det nemlig 80 år siden, at vores kyster og byer var en vigtig del af en af de mest skelsættende begivenheder i Danmarkshistorien. Nemlig aktionen for at redde de danske jøder til Sverige.

Alene fra Snekkerstenområdet blev godt 700 sendt af sted.

Der er tale om en bemærkelsesværdig bedrift, der betød, at få danske jøder blev taget til fange af den tyske besættelsesmagt og sendt af sted til de koncentrationslejre, som endte med at udslette mange jødiske samfund i de besatte lande. Godt seks millioner mennesker blev udslettet.

I Helsingør havde vi den lokale modstandsgruppe Syklubben. En lokal gruppe, som i den grad gjorde en forskel, og som vi i det forgangne år har hyldet med en mindeplade i Stengade i Helsingør.

For selvom det efterhånden er mange år siden, så er det fortsat vigtigt, at vi husker vores historie. Den gør os nemlig til det, vi er i dag.

At historien er vigtig, fik vi endnu et eksempel på, kort inde i det nye år. Vi kom ikke langt ind i 2023, før det blev klart, at der manglede noget. Vi manglede Dannebrog på bastionen ved Kronborg!

I godt 400 år har Dannebrog vajet over Kronborg – men pludselig var vores flag væk. Det opdagede en vaks lokal borger – og vores lokale Helsingør Dagblad gik ind i sagen. Det viste sig, at Slots- og Kulturstyrelsen havde sparet flaget væk! Den går ikke – og ministeren råbte vagt i gevær. Dannebrog vajer igen over Kronborg, og jeg håber, at der kommer en permanent løsning, så Dannebrog ikke pludselig mangler igen.

Sagen om Dannebrog fortæller, hvor vigtig historien, traditioner og symboler er. Selvom vi efterhånden har vænnet os til et højt tempo, så har vi stadig brug for, at nogle ting er konstante, og at vi bevarer forbindelsen til vores rødder og vores historie.

At netop Helsingør lagde grund til et nationalt ramaskrig, er der ikke noget at sige til. For få steder i Danmark er beriget med så megen historie og kulturarv som netop her.

Vi skal passe på vores unikke steder
Vi har naturligvis et stort ansvar for at passe på og udvikle de mange unikke steder, som vi har i vores kommune. Det betyder bl.a., at vi skal passe på de fysiske rammer, som vi gør, når vi i de kommende år går i gang med at renovere de gamle unikke værftshaller i Helsingør. Eller når vi bruger penge på at forbedre lyset på Kronborg, så det fremstår endnu smukkere i mørke.

Men det gælder også om, at vi hele tiden udvikler vores kulturelle tilbud, så vi bruger vores historie og kulturarv på en måde, som peger fremad og passer til tiden. Fx med nye tilbud – eller som ramme om nogle af de mange begivenheder, som efterhånden er blevet fast tradition i vores kommune – navnlig i sommerhalvåret.

Et fantastisk eksempel på det, oplevede vi en lørdag i august, hvor nogle af verdens bedste cykelryttere afsluttede PostNord Danmark Rundt med en spektakulær enkeltstart. Start og mål var i Kulturhavnen, og ruten tog desuden rytterne og de mange hundrede tusinder, der fulgte med i tv, gennem kommunens smukke natur og historiske steder.

Det blev en fantastisk dag – en folkefest for os, som bor her, og alle dem, som kom hertil. En smuk dag, hvor vi stolt viste vores by og kommune frem.

Mange tager ansvar
Vi har i det hele taget meget at være stolte over i Helsingør Kommune. Og der er mange, som tager ansvar for vores lokalsamfund. Her tænker jeg særligt på de mange frivillige, der året rundt løfter en kæmpe opgave for andre mennesker.

Det kan fx være fodboldtræneren, der året rundt og i al slags vejr snører fodboldskoene og tager ud og træner de små poder. Det kan være besøgsvenner eller frivillige på plejehjemmene, der giver hverdagen kolorit for vores ældre medborgere. Eller dem, som er støtteperson eller mentor for unge med ondt i livet, og hvor de med deres indsats kan være med til at få de unge godt tilbage på sporet.

Eller det kan være alle andre frivillige, der gør en stor forskel. Jer skylder vi en kæmpe tak, og jeg vil gerne her udtrykke min store tak for jeres indsats i det forgangne år.
For vi har virkelig brug for jer frivillige, og den indsats, I udfører. I er med til at binde os bedre sammen – og så er I frivillige også et vigtig supplement til det, vi som kommune kan.

En kommune må ALDRIG drive rovdrift på de frivillige. Det skal være tale om samarbejde og gensidig respekt. Derfor vil vi invitere til endnu mere samarbejde. Fx som vi har gjort på ældreområdet, hvor vi som kommune er med til at finansiere sociale tiltag og bekæmpe ensomhed i partnerskab med Ældresagen. En ren win-win.

Småbørnshus
I det hele taget er der brug for, at vi hele tiden er åbne over for at udvikle de tilbud, vi har, og søge nye løsninger. Det har vi fx gjort med vores nye tilbud til særligt sårbare familier, hvor de frivillige også er engagerede. Det er vores nye småbørnshus, som vi indviede tilbage i foråret.

Her har vi samlet gode fagfolk, som kan hjælpe og støtte sårbare gravide og familier med børn i alderen 0 til 6 år. Det gælder om at holde sammen på familien og give børnene de bedste muligheder. Og her har vi også brug for de frivillige – civilsamfundet, som også hjælper og støtter de sårbare familier ud i hverdagslivet.

Jeg er overbevist om, at vores nye småbørnshus kommer til at gøre en kæmpe forskel for mange børn og deres familier.
Et andet eksempel på, at vi går nye veje, er vores nye flotte Helsingør Sundhedshus, som vi indviede i begyndelsen af 2023. Her har vi også samlet en masse funktioner under samme tag, og jeg ved, at rigtig mange allerede er glade for de mange muligheder, det giver, og det markante løft det har givet til det nære sundhedsvæsen.

Og jeg ved også, at det er noget, der bliver kigget til fra mange sider, og som bliver brugt som inspiration i det arbejde, der foregår med at reformere hele sundhedsvæsenet.

Nye og billigere løsninger
Når vi har brug for at udvikle vores tilbud og tænke kreativt, så gør vi det først og fremmest for at forbedre vores kommunale tilbud. Men vi gør det også, fordi vi i lighed med landets øvrige kommuner er presset på vores økonomi. Vi er tvunget til at finde nye løsninger, som koster mindre.

Selvom vi oplever, at flere flytter hertil, at flere gæster og turister kommer til kommunen, at beskæftigelsen stiger, ledigheden falder,, og erhvervslivet er i fremgang, så oplever vi også, at der er pres på udgifterne, fordi flere har behov for den kommunale velfærd.

Fx har flere og flere børn og unge brug for hjælp – ligesom de flere og mere plejekrævende ældre. Og det hjalp heller ikke, at udligningsreformen flyttede penge fra os.

Vi har desværre ikke længere en propfyldt skattekiste i kælderen under Kronborg, som vi havde i Sundtoldstidens velmagtsdage. En skattekiste, som man altid kunne fiske lidt ekstra op af, hvis man stod og manglede.
Kort sagt er der ingen lette løsninger, som med et trylleslag kan trylle alle økonomiske udfordringer væk. Vi må gå den tunge vej – ligesom de andre kommuner i vores land.

Derfor er der hvert eneste år brug for, at vi prioriterer skarpt mellem vores opgaver, samtidig med at vi hele tiden overvejer, om vi kan løse opgaverne på nye og bedre måder. For kun på den måde sikrer vi, at vi også i fremtiden kan sikre en god service til alle, der har behov for de mange kommunale tilbud.

I den forbindelse vil jeg også rette en særlig tak til alle ansatte i Helsingør Kommune. For det er ikke mindst på grund af jeres dygtige og professionelle indsats, at vi kan levere den service, som vi kan.

Green Leaf 2024
I det hele taget har vi meget at glæde os over. Noget af det handler om vores indsats på det grønne område, som ofte fremhæves. Og næste år bliver et helt særligt år på den front. Her fejrer vi nemlig, at vi af EU-Kommissionen er blevet tildelt titlen Green Leaf, som betyder, at vi i hele 2024 er grøn foregangskommune for hele Europa.

Det kommer man til at kunne mærke det kommende år, hvor klima og bæredygtighed i endnu højere grad kommer i fokus.
For hvis vi skal leve op til de høje ambitioner, vi har på det grønne område, så er der brug for masser af handling i de kommende år. Derfor skal vi også fortsætte med at udbygge fjernvarme, så den i de kommende år når ud til rigtig mange nye borgere. Omlægge til bæredygtig transport og skabe bedre muligheder for at oplade biler. Og vi skal fortsætte med at energirenovere og tænke bæredygtigt, når vi bygger.

På den måde kan vi fortsætte med at være i front med den grønne omstilling. Ikke kun i 2024, men også i de efterfølgende år.

For selvom vi har en fantastisk historie, som vi altid skal holde fast i og være stolte af, så har vi al mulig grund til at gå fremtiden i møde med fortrøstning og forventninger.

Jeg ønsker alle i Helsingør Kommune et godt nytår!

Kilde.