​Efter en tre måneders prøveperiode overtager Region Hovedstadens Akutberedskab ansvaret for lægevagtsporet i de lokale akutklinikker i Sundhedshuset i Helsingør og på Frederikssund Hospital. Det betyder bl.a., at lægerne på de to klinikker skal besvare opkald på Akuttelefonen 1813, når der ikke er patienter i klinikkerne.

Foto Anne Beth Witte

På nogle tidspunkter er der få patienter i akutklinikkerne i Sundhedshuset i Helsingør og på Frederikssund Hospital, og for at udnytte den tid bedst muligt har vagtlægerne i en forsøgsordning hjulpet med at besvare opkald fra borgere, der ringer til Akuttelefonen 1813. Det samarbejde bliver nu permanent, så lægevagtsporet i akutklinikkerne fremover vil blive drevet af Akutberedskabet frem for Nordsjællands Hospital.

„Det er vigtigt hele tiden at se på, hvordan vi kan udnytte ressourcer og kompetencer bedst muligt. Samtidig er det afgørende for os, at vi fastholder de nære akuttilbud af høj kvalitet for borgere i Nordsjælland, der har behov for at blive set af en læge. Derfor er det her en rigtig god mulighed for at hjælpe både de akut syge, der ringer ind, og dem som har brug for at blive tilset af en læge på stedet,‟ siger formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt (K).

Patienterne kan stadigvæk besøge akutklinikkerne, da opkaldene udelukkende bliver besvaret af lægevagten imellem patientbesøgene. En opgørelse viser, at der i prøveperioden har været ca. det samme antal patienter forbi som tidligere, nemlig 1-2 patienter i timen i hverdagene og 2-3 i timen i weekenderne. Men lægerne har kunnet udnytte tiden mellem patientbesøgene til at tage opkald for Akuttelefonen 1813.

Lægerne i de to akutklinikker har i prøveperioden besvaret ca. 80 opkald om dagen i hverdagene og ca. 100 opkald om dagen i weekenderne.

„Med den her løsning sikrer vi bevarelse af lægevagten i Helsingør og Frederikssund på samme niveau som i dag, samtidig med at vi får kortere svartid på 1813. Det er en god samlet løsning,‟ siger sundhedsudvalgsformanden.

Forsøg bliver permanent
Ordningen har kørt som et forsøg siden november 2024, og på Nordsjællands Hospital er de positive over for, at den nu bliver fast.

„Vi har i prøveperioden set, at ordningen kunne gennemføres, uden at vi gik på kompromis med det akuttilbud, som borgerne i Nordsjælland har krav på. Derfor er jeg også glad for, at vi nu får det gjort permanent, og på den måde bruge vores ressourcer bedre og smartere,‟ siger vicedirektør på Nordsjællands Hospital Thomas Houe.

Prøvehandlingen viser, at man kan sikre en robust bemanding af lægevagtsporene i de to akutklinikker, som har været åbne alle dage i prøveperioden.

Større arbejdsglæde
Læger, der normalt kun har vagter ved Akuttelefonen 1813, får med den nye ordning også mulighed for at tage fysiske vagter i Helsingør og Frederikssund. I Akutberedskabet ser de mange fordele i at kunne kombinere to arbejdsformer.

„Ordningen gavner både patienterne og medarbejderne på Akuttelefonen 1813. For de læger, der tidligere kun har håndteret opkald på Akuttelefonen 1813, giver det stor arbejdsglæde også at komme ud i klinikkerne og møde patienterne fysisk. Derudover robustgør vi lægevagtssporene, så der nu vagtsættes to læger pr. spor, hvor den ene tager opkald for Akuttelefonen 1813, mens den anden veksler mellem at se patienter fysisk og tage telefoner,‟ siger ledende overlæge på Akuttelefonen 1813, Søs Wollesen.

„Vores erfaringer viser, at den øgede bemanding giver en bedre tilgængelighed for patienter i Nordsjælland, der har behov for at blive tilset fysisk. Derudover giver ordningen os indsigter i, hvordan vi kan styrke det nære sundhedsvæsen,‟ forklarer hun.

Ordningen ændrer ikke på akutklinikkernes åbningstider. De er fortsat åbne fra kl. 17-21 på hverdage og kl. 9-21 i weekender og på helligdage.

​Tal for perioden 1. november 2024 – 1. januar 2025

  • Lægerne på de to akutklinikker i Helsingør og Frederikssund besvarede samlet ca. 4.300 opkald fra borgere, der ringede til Akuttelefonen 1813.
  • Knap 1.500 patienter blev henvist til fysiske konsultationer i lægevagtsporet på en af de to akutklinikker.
  • Antallet af patienter, der blev tilset fysisk i lægevagtsporene pr. dag, svarer til niveauet fra før prøvehandlingen, nemlig 1-2 patienter pr. time i hverdagene og 2-3 patienter pr. time i weekender.

Fakta om Akuttelefonen 1813

  • Akuttelefonen 1813 overtog opgaven med telefonisk visitation og hjemmebesøg med læge fra den tidligere lægevagt pr. 1. januar 2014.
  • Borgere med akut opstået sygdom kan ringe til Akuttelefonen 1813 uden for egen læges åbningstid.
  • Borgere med skader kan ringe hele døgnet og blive visiteret til hjælp.
  • I gennemsnit besvarer Akuttelefonen 1813 ca. 2000 opkald på hverdage og ca. 4000 opkald på weekenddage.
  • Der er flere specialiserede medarbejdere på Akuttelefonen 1813, og der er således både et børnespor og et geriatrisk spor for ældre.
  • Akuttelefonen 1813 kan sende læger ud til patienterne, ligesom Akuttelefonen 1813 samarbejder med de lokale akutteams i kommunerne.

Fakta om akutklinikkerne i Nordsjælland

  • Den fysiske konsultation af patienter visiteret fra Akuttelefonen 1813 har siden 2014 været organiseret af akutmodtagelserne på regionens hospitaler.
  • De nuværende lægevagtsspor i Sundhedshuset i Helsingør og i akutklinikken på Frederikssund Hospital tager typisk imod borgere fra lokalområdet, der bliver henvist fra Akuttelefonen 1813. Med det nye samarbejde vil de konsulentlæger, som er tilknyttet akutklinikkerne, være ansat på Akuttelefonen 1813.

Kilde Region Hovedstaden.