Skoler, hospitaler og daginstitutioner bliver i dag bygget med tanke på aktivering, stimulering og velvære for dem, der bruger dem. Sådan burde det også være for ældreboliger
Skal borgerinddragelse bliver til kreativ nytænkning i Helsingør ?
Når vi fra ældreorganisationerne i Helsingør mødes, så er det for – på vegne af 20.000 seniorer i de forskellige lokalområder – at komme med forslag, der bl.a. kan inspirere Byrådet og den kommunale administration til handling.
Men ofte bliver det kun de kendte problemerne for de ca. 400 mest sårbare og ensomme, der dominerer dagsordenen.
Hvor vi i stedet mere bredt skulle bruge tid på, at efterlyse kommunale strategier for udbygningen af offentlige/private plejehjem, der kan integreres i hvert eneste sogns dagligdag.
Her tænker jeg på plejehjem med åbne kantiner – og hvorfor ikke også mødefaciliteter til de lokale foreninger. Så hjemmene blev åbnet op i stedet for at være aflukkede ældre enklaver.
De fleste af landets velfærdsinstitutioner har gennemgået store, arkitektoniske forandringer de senere år. Men vi savner på den arkitektoniske dagsorden, ældreboligerne og plejecentrene.
Set i lyset af at hver fjerde person i 2040 forventes at være over 60 år gammel, kan det undre at ældreboligernes arkitektur endnu ikke er kommet mere i fokus som et middel til at skabe bedre levevilkår for ældre i Helsingør.
I VIVE’s rapport “Sociale mursten” fra 2019 konkluderes det, at de nye idealer for ældrelivet er med fokus på indsatser i sund aldring, forebyggelse af sygdom samt styrkelse af sociale fællesskaber ikke endnu afspejles i de indsatser, der afprøves i alle kommuner og bør målrettes for ældre borgere i Hlsingør.
Vi skal væk fra ældreboligen – plejehjemmet som en passiv opbevaringscontainer, hvor de ældre overlades til sig selv i livets sidste fase. I Helsingør må vi når vi planlægger et nyt plejecenter i Espergærde lære fra andre kommuner for at sætter beboerne, deres behov i centrum.
Afsluttende bemærkninger
Set fra ældre området i Helsingør, så bør ovenstående synspunkter kunne inspirerer udvalget, når der på det næste ekstraordinære møde skal tale om hvem og hvad skal udvikle plejehjemmet i Espergærde!
Og om ”stedet” skal udvikles ,også med pensionist boliger og adgang til kollektiv trafik etc. Her børe udvalget, efterfølgende inviterer alle ældre organisationer i Kommune til nogle praktiske arbejdsmøde,r hvor vi alle kan give en hånd med til et godt resultat, så det samlede byråd for en gang skyld er ordentlig klædt på når de sidste beslutning skal tages.
Jens Kirkegaard Lindevej 3 B Espergærde.