De første etageboliger og rækkehuse i Helsingør Kommune med fælles affaldsindsamling begyndte allerede i februar at sortere husholdningsaffaldet i fem fraktioner; plast, metal, pap/papir, madaffald og restaffald. Den gang var der ca. 2.000 hustande med. Nu kobles yderligere 4.000 husstande på ordningen, og denne gang bliver der tale om boliger og lidt erhverv, der geografisk fordeler sig ud over det meste af kommunen. Det drejer sig om husstande i Helsingør (uden for den gamle bykerne), Hornbæk, Ålsgårde, Hellebæk, Tikøb, Kvistgård, Gurre, Espergærde, Snekkersten samt i mindre bysamfund i landområderne som fx Plejelt, Øerne og Danstrup.
Alle husstande informeret
De 4.000 husstande er etageboliger og rækkehuse med fælles affaldsindsamling – fx ved standpladser ved ejendommen. Der er lavet aftaler på forhånd med de konkrete ejerforeninger, boligselskaber etc., og alle husstande er informeret om den nye ordning. Udrulningen sker i perioden 14. september til 16. oktober 2020.
”Med udrulningen af etape to får vi endnu flere kunder med på sorteringsvognen. Det er godt både for klimaet og miljøet. Det er jo i sidste ende det, den nye affaldsordning med mere sortering af husholdningsaffaldet handler om”, fortæller bestyrelsesformand Jens Bertram og fortsætter:
”Heldigvis er der mange, der gerne vil i gang med at sortere derhjemme. I Forsyning Helsingør gør vi et stort arbejde med at forberede og informere om sorteringen, så kunderne kan være klar, når det bliver deres tur. Starttidspunktet afhænger af boligtypen og kan blandt andet ses på vores hjemmeside fh.dk”.
Grøn køkkenspand til madaffald
De 4.000 hustande har allerede modtaget materiale med tips til, hvordan sorteringen kan foregå indendørs, og når udrulningen starter vil husstandene også modtage en grøn køkkenspand, der er særlig velegnet til madaffald. Køkkenspanden er en del af en startpakke, som også indeholder vejledning i, hvordan affaldet skal sorteres. På standpladserne kommer der nye store beholdere til de nye affaldsfraktioner– afhængig af de konkrete muligheder på stedet og dialogen med ejerforeninger, boligselskaber etc.
Til foråret 2021 starter tredje etape, der gælder for villaer, parcel- og rækkehuse samt sommerhuse med individuelle løsninger. Den nye ordning med sortering af husholdningsaffald er et af de tiltag, der skal sikre, at Helsingør Kommune når målet om, at 50 procent af husholdningsaffaldet bliver genanvendt i 2022. I 2019 var det 33 procent, der gik til genanvendelse.
Fakta: Hvordan bliver affaldet genanvendt?
Forsyning Helsingør har lavet aftaler med forskellige aftagere af genanvendeligt affald med det formål at optimere genanvendt mængde, kvalitet og økonomi. Aftalerne løber typisk et par år ad gangen. Forsyning Helsingør arbejder hele tiden med at sikre så fornuftige aftaler som muligt.
Læs mere om den nye affaldsordning her.