Et tværfagligt studie vil afklare hyppigheden af blodpropsrelateret hovedpine og undersøge, om fysisk træning kan forbedre tilstanden hos patienterne.

Søren Thorgaard Skou, fysioterapeut og professor i træning og sundhed på Slagelse Sygehus og Syddansk Universitet. Foto: Slagelse Sygehus.

Man forbinder normalt lammelse, dårlig balance og taleproblemer med følgevirkninger efter en blodprop i hjernen, men faktisk er blodpropsrelateret hovedpine også meget typisk. En slem, vedvarende hovedpine kan føre til stærkt nedsat livskvalitet. Imidlertid findes der begrænset information om årsagerne til blodpropsrelateret hovedpine. Det skal et multidisciplinært studie gøre op med. Samme studie skal også undersøge, om fysisk træning medfører en bedring af tilstanden. Studiet sker i samarbejde mellem afdelingerne for neurologi og fysioterapi og ergoterapi på Slagelse Sygehus, Klinisk Patologisk Afdeling ved Odense Universitets Hospital og Syddansk Universitet.

Professor i neurologi, Nasrin Asgari, fortæller her om projektet:

“Vi ved, at omkring 12.000 individer hvert år indlægges i Danmark på grund af slagtilfælde, hvoraf 30 % er under 65 år. Blodpropsrelateret hovedpine er en almindelig tilstand, der kan føre til et betydeligt handicap og nedsat livskvalitet for patienten.”

“I projektet vil vi bestemme hyppigheden af blodpropsrelateret hovedpine, bidrage til karakteriseringen af ​​sygdomsmekanismer og undersøge om fysisk træning medfører en bedring af tilstanden,” forklarer Nasrin Asgari.

Stort potentiale i fysisk træning som behandling

Søren Thorgaard Skou, fysioterapeut og professor i træning og sundhed, er med i projektet, og han ser spændende perspektiver i brugen af fysisk træning som behandling.

“Man kan se kroppen som et meget dygtigt orkester med mange forskellige komponenter, der spiller sammen. Den fysiske træning har indflydelse på mange af disse komponenter og anvendes allerede i stor grad i rehabiliteringen efter blodprop i hjernen. Der er derfor god grund til at tro, at træning også kan have, en positiv effekt på følgevirkningerne efter blodproppen,” siger han og fortsætter:

“Fysisk træning kan med fordel integreres yderligere i behandlingssystemet i forbindelse med kroniske sygdomme. Da det er påvist, at 26 kroniske sygdomme kan behandles med fysisk træning, og at træningen har en positiv effekt på livskvaliteten, så jeg tror på, at der er potentiale for at tage det meget længere.”

Forskning på tværs

“Som politikere er vi optaget af, at forskningen konkret kan bruges til gavn for patienter og borgere i deres hverdag, og at resultaterne udbredes til hele vores sundhedsvæsen. Derfor bifalder vi også det øgede fokus på tværfaglige forskning,”, fortæller Annemarie Knigge, regionsrådsmedlem (S) og formand for Udvalget for sygehusenes behandlingstilbud.

“Vi skal blive bedre til at tænke patientforløb på tværs af vores sundhedssektor, og her spiller det altså en stor rolle, hvordan den forskning, der danner grundlaget for vores behandlingstilbud, bedrives. Derfor glæder det mig, at Nasrins og Sørens forskning både inkluderer forebyggelse og behandling, fordi der er stor viden at hente i feltet mellem de to forskningsområder.”

Faktaboks

De mest almindelige følgevirkninger efter blodprop i hjernen:

Svaghed eller lammelse i den ene side af kroppen
Problemer med at tale
Dårlig balance og kluntede bevægelser i den ene side af kroppen
Ændret følesans i den ene side af kroppen
Problemer med at synke
Tab af kontrol over vandladning og afføring
Problemer med at huske, tænke og løse problemer
Ændret personlighed
Dårligt syn eller ændringer i synet
Problemer med at klare sig selv
Smerter inkl. hovedpine
Træthed
Depression

Kilde: sundhed.dk