Dette er en hilsen, med ideer til børnefamilier, og et ord til de voksne. Vil du gerne se film og blive inspireret til påskeaktiviteter med børn, så læs videre, også selv om jeg begynder lidt langhåret og på latin. Har du ikke selv børn, kan du måske dele med andre, der har børn hjemme. Læs også videre, selv om du ikke har børn, der er også et påskeord på vejen til dig.
Rør mig ikke! Noli Me Tangere!
Et motiv, der ofte bliver afbilledet i kunsten – her malet af den italienske maler Antonio Allegri Correggio
Noli me tangere! (”Rør mig ikke!”) er den latinske oversættelse af den opstandne Jesu ord til Maria Magdalene ved deres første møde efter opstandelsen.
På dansk oversættes passagen i Det Nye Testamente (som vi finder 2. påskedag), Johannesevangeliet, kapitel 20, vers 17 således: ”V17: Jesus sagde til hende: ”Hold mig ikke tilbage, for jeg er endnu ikke steget op til Faderen; men gå hen til mine brødre og sig til dem: Jeg stiger op til min fader og jeres fader, til min Gud og jeres Gud.”. I den nye bibeloversættelse ”Bibelen 2020”, som netop er udkommet, siger Jesus ”Giv slip på mig”.
Læs mere om den nye bibeludgivelse her: https://www.bibelselskabet.dk/bibelen2020
Den bibelske betydning af Jesu ord ”rør mig ikke!” eller ”hold mig ikke tilbage”/ ”Giv slip på mig” er omdiskuteret, men lige nu, hvor vi har en tid, hvor vi ikke rører hinanden giver udtrykket næsten god mening som påskehilsen.
Men påsken rører os! – Også selv om vi må fejre påsken hver for sig og ikke samles i kirken, som vi plejer. Alle påskegudstjenester er aflyste! Men det er stadig den vigtigste højtid på året.
Og vi kan markere den i vores hjem og med vores børn.
Vi læser i lige år fra 2. tekstrække, og derfor skulle der fra prædikestolen Palmesøndag have lydt Mark. 14,3-9 eller Joh 12.1-16 – de fleste steder, nok det sidste.
Jesus rider ind i Jerusalem, og hermed begynder alle de begivenheder, der følger med påsken. Vi lægger Palmesøndag en lille salme, sunget af Julie, akkompagneret af Morten op på Vestervang Kirkes Facebook: https://fb.com/vestervangkirke
Jeg har skrevet teksten og Morten har fotograferet Noli Me Tangere, Correggio, malet c.1534, renæssance, olie på lærred, kan ses på Museo del Prado, Madrid, Spanien. Mål: 130 x 103 cm
Skærtorsdag er teksten i år Joh. 13,1-15 – Det er en tekst, som fortæller at Jesus vaskede sine disciples fødder.
Lige for tiden vasker vi hænder hele tiden! Vi er blevet helt gode til det, og har set hvordan man skal komme mellem fingrende og huske tommelfingrene, fingerspidserne og håndled og ved nu at en ordentlig håndvask varer 22 sekunder…
At vaske hænder er at vise omsorg lige nu. Den gang var det at vaske fødder på andre, at vise omsorg og sætte sig på den nederste plads. Jesus viser omsorg for os, ikke bare med fodvask, men også med sit legeme og blod, som han giver os i nadveren, et måltid Jesus indstiftede skærtorsdag. Lige nu kan vi ikke samles om nadveren. Vi kan ikke mødes med andre om en påskefrokost. Men vi kan være sammen i husstanden og tale om det, at spise sammen – hvor vigtigt det er.
Man kan måske også lave et måltid sammen hver for sig … det giver teknikken mulighed for. Man kan være sammen gennem en skærm, se hinanden, skåle og ønske hinanden god påske. Sidde os se hinanden mens man spiser. Facetime, Skype og WhatsApp giver os disse muligheder.
Bed evt noget sundhedspersonale, der er sammen med din ældre om at hjælpe, så I kan se hinanden og evt spise påskefrokost sammen hver for sig. Er der mindre børn i familien, kan man sammen se denne film med præsten Andreas og dukken Snapper om Skærtorsdag: https://www.youtube.com/watch?v=DLhjRGM-slw
Jeg har skrevet teksten og Morten komponeret musikken – og vi ville have brugt den i kirken her i påsken, men her er den på YouTube: https://youtu.be/ZFAYzxO62pY
og du kan også finde den her: https://www.salmedatabasen.dk/salme/rid-ind-i-mit-hjerte/2625
Er der mindre børn i familien, så kan man sammen se denne film med præsten Andreas, der taler med dukken Snapper om palmesøndag: