Verden er i forandring og det er M/S Museet for Søfart også. Museet har fornyet den faste udstilling og kan med åbningen af ”Søfarer – 400 års danmarkshistorie” byde på en ny fortælling om dansk søfart. Den nye udstilling trækker personer frem, der ellers har været oversete eller bipersoner i søfartshistorien – fra den menige sømand og søfartens kvinder til kolonitidens ofre og nutidens globale forbruger. Gennem nye perspektiver, flere stemmer i formidlingen og masser af medrivende historier viser udstillingen, hvordan søfart har været med til at forme Danmark og verden, som vi kender den i dag.

Den nye udstilling er blevet mulig med støtte fra en række fonde herunder A.P. Møller Fonden med en stor donation på 11,5 millioner kroner. Efter 12 år med de tematiske udstillinger, som museet åbnede med i 2013, har museet styrket udstillingens kronologiske formidling og historiske overblik. Det er der brug for i en omskiftelig tid med kriser, intens interesse for Danmarks fortid som kolonimagt og nutidens globale forbrug. ”Søfarer – 400 års danmarkshistorie” giver indblik i Danmarks teknologiske udvikling, og fastslår, at danskerne er et søfolk. Det er havet, og de søfarende, der førte danskerne ud i verden mod nye horisonter og muligheder.

”Søfartshistorien er hele Danmarks historie, og det kommer virkelig til udtryk i den nye udstilling. Vi har et ønske om at kunne tilbyde overblik, perspektiv og trække de lange linjer i en tid med kriser og opbrud. Fortællingen om de søfarende er fuld af gribende historier om eventyr, savn, rigdom og rædsel, men også om opfindsomhed og udvikling. På M/S fortæller vi om fortiden, men også for at vi kan lære af den og finde nye veje i fremtiden,” siger Anni Mogensen, direktør for M/S Museet for Søfart i Helsingør.

Ombord i 400 års historie
Gæsternes rejse begynder med et dansk sejlskib i 1600-tallet og fortsætter til dampskibene, der gjorde Danmark og verden moderne. Herfra går fortællingen gennem søfartens gyldne tider i 50’erne og helt frem til nutidens containerskibe. Museet har udvalgt mere end 300 genstande, billeder, film og tilført nye formidlingsformer, der puster liv i historien og inddrager publikum. Gæsterne kan bl.a. gå til „Forhandlingsbordet‟ og medvirke i et kontrafaktisk spil om frihavnen i København og træffe beslutninger, der kan få afgørende betydning for danmarkshistorien. En række samtidskunstnere har bidraget med installationer, film og nyskreven fiktion, som kaster både kritiske og humoristiske blikke på søfartens historie. Gæsterne kan bl.a. opleve værker af kunstnere som Simon Bang, Rose Eken og forfatteren Jesper Wung-Sung.

Den nye faste udstilling er skabt med danske samarbejdspartnere og med vægt på genbrugsmaterialer. Udstillingen danner museets rygrad de næste mange år, og bliver fortsat suppleret med særudstillinger samt formidling af aktuelle maritime temaer.

„Søfarer – 400 års danmarkshistorie‟ åbner for publikum d. 11. april.

Udstillingen er støttet af A.P Møller Fonden, Dampskibsselskabet NORDEN A/S // D/S Orient’s Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinusfonden, Lauritzenfonden, S.C. Van fonden, Knud Højgaards Fond, Den Danske Maritime Fond, With-fonden, Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond.

Søfartshistorie fortalt gennem mad. Kunstner Rose Eken har skabt tre måltider i keramik til den nye udstilling „Søfarer- 400 års danmarkshistorie‟. Her er der serveret for søfolk i 1960erne, der havde fået bedre vilkår og krævede syv slags pålæg. Pressefoto