Hvert år gennemfører DI en undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. I årets undersøgelse oplever Helsingør Kommune fremgang og får en placering som nr. 72. Det er en forbedring på 15 pladser. Flere besvarelser og god dialog med erhvervslivet ser ud til at have flyttet noget.
Helsingør Kommune kommer i år ind på en 72. plads i DIs årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima i landets kommuner. Det er 15. pladser bedre end i sidste års undersøgelse – og dermed bliver Helsingør den bedst placerede kommune i Nordsjælland. Særligt på tre områder scorer Helsingør Kommune bedre hos de lokale erhvervsliv:
• Grøn udvikling – fra nr. 85 til nr. 24
• Brug af private leverandører – fra nr. 70 til nr. 19
• Information og dialog – fra nr. 84 til nr. 58
Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær, glæder sig over udviklingen:
”Jeg er selvfølgelig godt tilfreds med fremgangen og vores flotte placering sammenlignet med de andre kommuner i Nordsjælland. Vi har været i tæt dialog med DI for at få øget antallet af besvarelser. Og det har ved fælles indsats hjulpet. Det er rigtig godt, at flere virksomheder svarer, da det giver os bedre mulighed for at arbejde med undersøgelsen med sigte på et bedre lokalt erhvervsklima. Målet er endnu flere besvarelser næste år.”
”Årets måling viser, at vi står stærkt på områder som grøn udvikling, dialog med erhvervslivet og brug af private leverandører. Samtidig kan jeg se, at vores dialog med virksomhederne virker, og jeg er fx ikke tvivl om, at et initiativ som Foreningen for Bedre Byliv er noget af det, der slår igennem i undersøgelsen. Netop fordi, det er noget vi har skabt i fællesskab med erhvervslivet. Den slags skal vi helt sikkert arbejde videre med.”
I årets undersøgelse har 100 virksomheder svaret. Det er en fremgang fra 84 virksomheder i 2023. Undersøgelsen samtidig mere repræsentativ i år, hvor 12 % af kommunens private arbejdspladser i 2024 har svaret på undersøgelsen.
Helsingør Kommune er særligt gået frem i forhold til tre parametre:
Grøn udvikling – fra nr. 85 til nr. 24 (61 pladser frem):
Der er en ændring i parametre siden sidste år, hvor der bl.a. var to spørgsmål om genanvendelse af affald – disse er taget ud ligesom spørgsmålet om de kommunale bygningers energimærke.
Statistiske indikatorer: Vi går især frem på ”andel af energiforbrug i kommunen, der dækkes af vedvarende energi” – fra nr. 54 til nr. 37 – bl.a. som resultat af:
• Udbygning af fjernvarmenettet
• Arbejde for grønnere boliger gennem ”Grøn Bolig.nu”
Spørgsmål til virksomheder: Vi går især frem på ”Prioritering af grønne indkøb” – fra nr. 71 til nr. 7 – som resultat af:
• Ny udbuds- og indkøbspolitik, hvor grønne udbud og indkøb er prioriteret inkl. på det kommunale ejendomsområde
• Politikken blev til i tæt samarbejde med erhvervslivet (Helsingør Erhverv)
Brug af private leverandører – fra nr. 70 til nr. 19 (51 pladser frem):
Statistiske indikatorer: Vi går fem på ”Konkurrenceudsættelse af byudvikling, transport samt infrastruktur” fra nr. 21 til nr. 11
Spørgsmål til virksomheder: Vi går frem på spørgsmålet ”Kommunens udbudsproces over for private leverandører” – fra nr. 85 til nr. 20
• Der er i 2023 vedtaget en ny udbuds- og indkøbspolitik i tæt samarbejde med erhvervslivet (Helsingør Handel)
Information og dialog – fra nr. 84 til nr. 58 (26 pladser frem):
Spørgsmål til virksomheder: Vi er gået frem på alle 3 spørgsmål – dog mest på spørgsmålet ”Dialog mellem erhvervslivet og kommunens embedsmænd” fra nr. 85 til nr. 57 – en forbedring på 28 pladser samt ”Kommunen formidling af væsentlig information til din virksomhed” – fra nr. 81 til nr. 56 , en forbedring på 25 pladser.
Det kan skyldes en lang række forhold, fx:
• Flere abonnenter på erhvervsnyhedsbrevet – fra ca. 800 abonnenter til >1600 i løbet af de seneste 3-4 år
• Målrettede virksomhedsbesøg v/ borgmester hos DI-virksomheder i 2023
• Partnerskab med erhvervslivet om ”Bedre Byliv”
• Stor inddragende proces i forbindelse med plan for udvikling af Prøvestenscentret
• Der er afholdt mange møder målrettet erhvervslivet, bla. for byggebranchen, om udbud, om grøn.bolig.nu
• Systematisk opfølgning på virksomheder, der er utilfredse med sagsbehandlingen på bygge- og miljøområdet (hvis de ønsker kontakt) jf. de løbende tilfredshedsmålinger
• Der gennemføres tilfredshedsmålinger i Jobcentret
• Der er i 2023 afholdt en række kurser og møder målrettet virksomheder i forbindelse med Green Leaf
• Der er gennemført en spørgeskemaundersøgelse hos virksomheder beliggende i kommunens erhvervsområder om behov for erhvervsarealer