I Helsingør Kommune er kun hver sjette medarbejder i ældreplejen uden uddannelse – på landsplan er det hver fjerde.

Pressefoto Helsingør Kommune

Over hele Danmark er det en udfordring, at der mangler faglærte medarbejdere i ældreplejen. Men i Helsingør Kommune går udviklingen den rigtige vej, og der bliver flere og flere uddannede medarbejdere på plejehjem og i hjemmeplejen.

Siden 2019 er antallet af uddannede medarbejdere i kommunens ældrepleje steget med 1,5 procent, og andelen af medarbejdere uden uddannelse er 16 procent i 2024 – mod 24 procent på landsplan. Det viser en opgørelse fra FOA.

Ifølge Mette Bierbaum, chef for Center for Sundhed og Omsorg, skyldes udviklingen, at Helsingør Kommune gennem en årrække har haft fokus på at sikre en høj faglig kvalitet og et godt arbejdsmiljø i ældreplejen. Hun peger på, at en vigtig kilde til flere faglærte medarbejdere er at tilbyde uddannelse til kommunens egne, ufaglærte medarbejdere.

Via statslige puljer har det været muligt for os at sikre fuld løn under uddannelsen til vores ufaglærte medarbejdere, som har ønsket at uddanne sig. Det har været en afgørende faktor for ufaglærte, der gerne vil have en uddannelse, men ikke har mulighed for at gå ned på elevløn,” siger hun.

Fleksible uddannelsesmuligheder
Hun peger samtidig på, at der er kommet flere og mere fleksible muligheder for at uddanne sig til social- og sundhedshjælper.

Det betyder, at uddannelsen for nogle medarbejdere varer i relativ kort tid, fordi de kan få merit for deres erfaring. Og det gør det mere attraktivt for arbejdsgiverne at sende medarbejdere på uddannelse, hvis de ikke skal undvære dem så længe.”

Helsingør Kommune har et uddannelsesteam, som vejleder lederne i ældreplejen. Lederne bliver hele tiden holdt ajour med, hvilke uddannelsesmuligheder der findes.

Vejledningen er vigtig for at sikre, at vi tilbyder vores medarbejdere det korrekte uddannelsesforløb fra starten af. Samtidig hjælper uddannelsesteamet også med at opspore og rådgive ufaglærte medarbejdere, som har været ansat i en årrække, men ikke nødvendigvis er blevet indstillet til uddannelse af deres leder,” forklarer Mette Bierbaum.

Hun peger samtidig på, at Helsingør Kommune tilbyder alle sine elever løn (elevløn og voksenelevløn for de over 25-årige) under hele deres uddannelse, inkl. grundforløbet .

SOSU-H i Helsingør har betydning
Endelig har det haft betydning, at det siden sommeren 2022 har været muligt at tage hele social- og sundhedsuddannelsen lokalt i Helsingør.

Det har vist sig at være en stor fordel for kommunens borgere, at de lokale uddannelsesmuligheder nu omfatter både SSH- og SSA-uddannelsen. Det øger antallet af lokale ansøgere, at SOSU H-skolen er placeret centralt i byen (på den tidligere Skolen ved Kongevejen) og tæt på andre uddannelser, bylivet og offentlig transport,” siger Mette Bierbaum.

Som de fleste andre kommuner har Helsingør en relativt stor andel af tosprogede medarbejdere i ældreplejen. Her kan sprogbarrieren være en hindring for at komme i gang med en uddannelse. Kommunen tilbyder derfor sprogstøtte (FVU-dansk) til SOSU-elever med dansk som andetsprog. Ordningen, som er et samarbejde med LOF Øresund, har eksisteret siden 2021, og indtil nu har ca. 60 elever været igennem et forløb.

LOF beskriver, at eleverne gennemgår en sprogudvikling, men også får en større kulturel forståelse, som gør det nemmere at arbejde, forstå og danne relationer med borgerne,” fortæller Mette Bierbaum.

Kilde.