Er alkohol begyndt at fylde for meget i dit liv? Skab en bedre hverdag. Sådan lyder det når Helsingør Rusmiddelcenter på Facebook annoncerer for deres populære alkoholkursus, der ikke løfter pegefingre men inviterer til refleksion.
De fleste, der går i alkoholbehandling, har ramt muren. Mistet jobbet, blevet skilt, må ikke længere se deres børn eller har på anden vis mærket konsekvensen af at drikke for meget.
Men i Helsingør Rusmiddelcenter (HRC) har man udviklet et tilbud, der i modsætning til behandlingen, sætter ind før det går galt.
På kurset En Bedre Hverdag tilbyder HRC borgere over 30 år med et stort forbrug af alkohol en mulighed for at blive klogere på deres forbrug – i en gruppe med ligesindede og sammen med dygtige professionelle behandlere.
– Vi ved, at en del borgere drikker for meget, men er for velfungerende til at komme i reel behandling. Derfor har vi udviklet det her kursustilbud, hvor man over fire aftener får kastet lys over sit forbrug og dermed på et oplyst grundlag kan reflektere over, om man vil gøre noget ved det. Eller om det egentlig er okay, som det er, siger Charlotte Wieben, der er behandler og underviser på kurset sammen med Anders P. Christensen.
Positiv respons
Og det tilbud er der mange, der benytter sig af. Mere end 50 borgere har indtil videre gennemført kurset og tilbagemeldingerne er yderst positive. 90 % af deltagerne melder mundtligt tilbage, at de har haft god effekt af kurset.
– Jeg tror succesen skyldes, at det lykkes medarbejderne at skabe et ikke-dømmende rum, hvor deltagerne kan reflektere og opdage, hvordan alkoholen indvirker på deres liv. Uden løftede pegefingre, siger Didda Larsen som er specialkonsulent i HRC.
Ikke andre tilbud
Deltagerne er helt almindelige borgere, der så småt er begyndt at mærke sociale eller sundhedsskadelige konsekvenser af et stort forbrug. Det kan være alkohol er begyndt at påvirke søvnen eller forholdet til familien. Og netop den gruppe findes der ikke andre tilbud til.
HRC har gennem årene gjort mange forsøg på at nå målgruppen med deres budskaber. For eksempel med biografreklamer og åbne events med foredrag i byen.
– Det har ikke haft den store effekt. Men nu har vi ramt noget, der virker. Vi har udviklet et rigtig godt tilbud, som vi annoncerer på Facebook 3-4 uger op til start. Selvom det er en målgruppe, der er hammer-svær at nå, så lykkes det alligevel at få nogen til at stoppe op, da man uforstyrret kan klikke videre, læse mere og blive kontaktet helt anonymt, fortæller Didda Larsen.
Deler ud af erfaringer
Tilbuddet er unikt for Helsingør Kommune, da ingen andre kommuner så vidt vides har et tilsvarende. Men mange kommuner er meget interesserede og vil gerne høre om HRC’s erfaringer, lyder det fra Charlotte Wieben og Didda Larsen.
En kvindelig deltager siger om kurset:
– Jeg havde i årevis syntes, at det var min ret at drikke 2-3 glas rødvin i hverdagen og tilsvarende mere i weekenden, og det var jeg ikke parat til at give slip på. Samtidig var mit liv dog præget af daglig dårlig samvittighed og negative tanker om mit forbrug, som jeg jo godt vidste, var langt over de anbefalede mængder. I dag er jeg alkoholfri i hverdagen og i weekenden drikker jeg mindre end de 10 anbefalede genstande. Min hverdag er blevet så meget bedre. Jeg er mere frisk på arbejdet, jeg sover bedre om natten, jeg er mere nærværende i forhold til mine relationer og jeg vågner ikke op med dårlig samvittighed hver dag.
Fakta
– Helsingør Rusmiddelcenter opfordrer til, at ægtefæller deltager sammen – hvis de har lyst – for at have fælles viden at reflektere ud fra
– Over halvdelen af kursusdeltagerne er kvinder. Modsat den traditionelle alkoholbehandling
– En bedre hverdag er et sundhedstilbud og ikke et behandlingstilbud
Praktisk
– Kurset finder sted uden for rusmiddelcenterets almindelige åbningstid på Kongevejen 4B.
– Det foregår én aften om ugen i fire uger fra kl. 17-19.
– Der er plads til otte deltagere på et hold.
– Næste hold starter op den 29. oktober