Kultur og klima: Hvad gør kulturlivet for klimaet?

Klimaforandringer er en af tidens største udfordringer og noget af en hastesag. Hvad gør kulturlivet for at sætte klima og miljø på dagordenen? Hvordan bidrager kulturpolitik og kulturinstitutionerne selv til en mere bæredygtig udvikling? Torsdag d. 15 august har M/S Museet for Søfart sat lokale kulturledere i stævne til en debat om kulturens ansvar og muligheder i klimakampens tidsalder.

Det er Alexander Holm, naturformidler og vært i klimapodcasten “Den Dyriske Time”, der stiller spørgsmål til et panel af lokale kulturledere: Nicolai von Rosen, leder på Kulturværftet, konstitueret direktør Peter Bjerregaard for Danmarks Tekniske Museum og direktør for M/S Museet for Søfart Anni Mogensen samt Helsingørs borgmester Benedikte Kiær.
I år har både Kulturværftet og M/S haft udstillinger om havmiljø på programmet ogTeknisk Museum har tidligere vist udstillinger om grøn energi. Hvorfor skal kulturlivet forholde sig til klimakrisen – og er det nok at lave udstillinger om det?

“Alle har et ansvar for at løse kriserne – også kulturlivet. De får tusindvis af folk igennem deres museer og udstillinger m.m. hvert eneste år. De har en gylden mulighed for at oplyse folk om tingenes tilstand – og evt. løsninger. Noget af det vigtigste, kulturen kan bidrage med, er oplysning – og billeder på alt det, vi har at vinde. De kan vise, hvad der er på spil, hvis vi ikke handler. Men også den store, lyse fremtid, vi kan vinde, hvis vi gør noget,” siger naturformidler Alexander Holm fra klimapodcasten “Den Dyriske Time”.

KLIMA PÅ DAGSORDENEN
Kulturlivet er generelt et sted, hvor folk samles for at søge viden og inspiration. Derfor er det også et oplagt rum for klimadebatten, mener Sarah Giersing, program- og udstillingschef på M/S. Kulturlivet har mulighed for at bidrage med andre perspektiver end massemedierne – f.eks. ved at vise fortidens eller andre kulturers bud på at løse problemerne, siger hun. Der er også mange dilemmaer. Mange af kulturens brugere er turister, der kommer rejsende til byen. Skal de tage toget – og kan kulturinstitutionerne selv blive bedre til genbrug og bæredygtighed?

“Kulturen skal være vedkommende og afspejle samtidens store spørgsmål. Men vi skal også se på vores egen rolle. Vi vil gerne tale om, hvordan kulturen kan skabe positive forandringer ved at skabe større bevidsthed om klimakrisen, men også om, hvordan vi selv kan gå forrest i en bæredygtig udvikling,” siger Sarah Giersing.

Kom og vær med til at sætte klimaet på kulturlivets dagsorden på torsdag d. 15. august. Debatten starter kl. 17. Publikum får også mulighed for at stille spørgsmål til panelet af kulturledere i Helsingør.

Arrangementet er en del af samtalerækken “Håb for havet”. Gratis, når entré til museet er indløst, men for at sikre sig plads skal alle deltagere forudbestille billet via museets hjemmeside. Gratis for årskortholdere. Billetten giver adgang til alle udstillinger. Kom i god tid og se f.eks. klimaudstillingen ‘Pristine seas – bringer havet tilbage’.

Mere information og billet
Om udstillingen “Pristine seas – bringer havet tilbage”