To be or not to be…. A Shakespeare Ambassador.

Pressefoto Laura Drasbæk

Det er blevet det nye spørgsmål, efter William Shakespeare fik en venskabsforening i fødselsdagsgave på sin 460 års fødselsdag den 23. april 2024. Gaven fik han af bestyrelsen bag den nyevenskabsforening, der har til huse hos HamletScenen i Helsingør, og han fik den blandt andetsom en tak for den gave, William Shakespeare selv gav Kronborg og byen Helsingør, da han i sintid valgte at lade dramaet om Hamlet finde sted på Kronborg.

I forbindelse med årets Shakespeare Festival er foreningen derfor stolte af, både at kunne præsentere foreningen for de mange festivalgæster, men også at kunne byde velkommen til de førsteæresambassadører: Asger Steenholdt, musiker og psykoterapeut, Gry Brix, direktør VærftetsMadmarked, Laura Drasbæk, skuespiller og forfatter og Thure Lindhardt, skuespiller.

Tragedien om kongesønnen Hamlet er Shakespeares længste stykke og det oftest opførte. Det er oversat til 75 sprog, og er også det mest citerede Shakespeare stykke – og sjovt nok optræder der også enambassadør i Hamlet, der bringer nyt fra Danmark. En lille men meget betydningsfuld rolle i stykket.

”Verdens største skuespillere har stået i kø for at spille den tvivlende kongesøn Hamlet. Sir Laurence Olivierinstruerede ovenikøbet sig selv i filmrollen og vandt en Oscar for det, og i år er det 20 års jubilæet forThure Lindhardt og Laura Drasbæk i rollerne som Hamlet og Ofelia, så vi er særligt stolte over at kunnebyde dem velkomne som æresambassadører,” udtaler Berit Elmark, forperson i bestyrelsen.

”Helsingør har tidligere fejret sin status som Home of Hamlet” fortsætter hun, ”men i foreningen mener vi, at der er et stort potentiale i den gave, som Shakespeare i sin tid gav Helsingør og Danmark, ogdet vil vi gerne i samarbejde med HamletScenen være med til at udfolde og udvikle. Det er jo ganskeunikt at kunne træde direkte ind i både den ægte historie og den opdigtede med Kronborg som bagtæppe hos Danmarks Shakespeare Teater”.

Ideen med ambassadørkorpset/venskabsforeningen er således at støtte HamletScenens teatervirksomhed og Elsinore Shakespeare Festival med at blive synlig både lokalt og nationalt, og til at blive eninternational kulturattraktion i verdensklasse. Venskabsforeningen er stadig i sin spæde start, men er blevet meget positivt modtaget, og målet er athave nogle hundrede ambassadører inden det første år er gået.

Som Shakespeare Ambassador Elsinore opnår man forskellige privilegier, som at blive inviteret til særarrangementer i løbet af året, herunder også netværksmøder med de øvrige ambassadører. Det kosterkr. 300.- for et års medlemskab, og tilmelding sker via HamletScenen.dk.

Fakta om Shakespeare Ambassadors Elsinore:
Shakespeare Ambassadors Elsinore er stiftet 23. april 2024 og er en ikke erhvervsfremmende almen-nyttig forening. Foreningens formål er at skabe et ambassadørkorps, der udover at opnå diverse privilegier, unikke op-levelser og spædende netværksmøder, også får mulighed for at komme tættere på og bidrage til en afverdens ældste Shakespeare teatertraditioner.

Foreningens formål er videre at støtte og udvikle HamletScenens teatervirksomhed og Elsinore Shake-speare Festival til en international kulturattraktion i verdensklasse samt at fremme samarbejder lokalt,nationalt og internationalt.Som medlem kan optages enhver person, virksomhed eller organisations, som er interesseret i at støt-te Shakespeare Ambassadors Elsinore, HamletScenens virksomhed og Elsinore Shakespeare Festivalog kan tilslutte sig foreningens formål.

Foreningens medlemmer benævnes ”Shakespeare Ambassadors”. Hvert år udnævnes et antal æres-ambassadører, der har en særlig tilknytning til Shakespeare, Hamlet-Scenen eller Helsingør. Æresambassadør bliver man udelukkende ved invitation.

Foreningens bestyrelsen tegnes af Berit Elmark, forkvinde, Anette Kjærholm, næstforkvinde og LarsRoman Engel, direktør HamletScenen.

Læs her.