I Helsingør Kommune lader man sig inspirere af naturens potentialer ift. en ny sundhedspolitik ved at deltage i projektet Naturfriske Fællesskaber. ”Der er noget ved at gå udenfor stierne, der er interessant. Man bliver udfordret på balancen”.
Laura Albeck Ibsen, der er landskabsarkitekt i Helsingør Kommune, går gennem en løvfyldt skovbund og forsøger at beskrive sin sansning af naturen. Hun er på tur med to kollegaer fra kommunen, Trine Hagelskjær Pedersen og Christian Dürr Henriksen. Sammen deltager de i den tredje af i alt seks workshops henvendt til kommuner og friluftsforeninger i projektet Naturfriske Fællesskaber, som sætter fokus på naturens potentiale for at øge borgeres trivsel og sundhed.
I dag handler det om natursteder og deres mangeartede kvaliteter, der både taler til vores hjerner og til vores kroppe. I Helsingør Kommune har man valgt at mødes på Flynderupgård, en lystgård fra 1920’erne omgivet af et smukt fredet landskab, der ligger i Nationalpark Kongernes Nordsjælland lidt nord for Espergærde og er et yndet udflugtsmål for de lokale. I det kuperede terræn er der både skov og åbent land. Der er vandløb, og en stor græsslette er ved at blive indhegnet. Her skal der nemlig laves naturpleje med græssende dyr.
”Vi deltager i projektet for at blive inspireret ift. vores nye sundhedspolitik, som vi er ved at udvikle”, siger Trine Hagelskjær Pedersen, der til dagligt arbejder i kommunens Center for Sundhed og Omsorg og er tovholder for indsatsen med Naturfriske Fællesskaber. ”Og i dag har vi fokus på, hvad forskellige landskabstyper gør ift. vores sansning og brug af dem”, tilføjer hun.
Forskellige steder kan forskellige ting
Den lille gruppe er enig om, at det er for tidligt at sige, hvilke indsatser deres deltagelse i Naturfriske Fællesskaber på sigt vil bibringe Helsingør Kommune. Men fokus kommer med al sandsynlighed til at være på unges mistrivsel, ensomhed og ældre, lyder det fra de tre kollegaer, der arbejder i forskellige dele af kommunen og har mødt hinanden gennem projektet.
”Vi kunne godt tænke os at udvikle koncepter, der ikke er bundet op på et specifikt sted, men kan bruges forskellige steder”, siger Laura Albeck Ibsen, mens turen går fra skoven ud i et mere åbent og bakket landskab.
På vej tilbage til mødelokalet, hvor gruppen deltager i onlinedelen af workshoppen sammen med en række andre kommuner, går turen forbi nogle halmballer, der er lagt som labyrint og inviterer til leg og fysisk aktivitet. Og så bliver Christian Dürr Henriksen opmærksom på Flynderupgårds køkkenhave og får kollegaerne til at smage på rosen- og grønkål. Han er uddannet kok og arbejder på Kulturværftet i Helsingør med borgerinddragende kulturoplevelser, sanketure og madlavning i naturen.
”Dyrket natur kan også noget”, bemærker Laura Albeck Ibsen, mens hun skriver i sin notesbog.
Udvidet samarbejde
Udover de tre tilstedeværende ved workshoppen består gruppen, der arbejder med Naturfriske Fællesskaber i Helsingør Kommune, af tre naturterapeuter og en kollega fra Center for Særlig Social Indsats.
På sigt er tanken også at få nogle af kommunens biologer med ombord og indgå i samarbejde med civilsamfundsorganisationer. Projektudviklingen er i proces, og planen er, at invitere foreninger med til et borgermøde i foråret med håb om deres deltagelse i fremtidige indsatser, forklarer Trine Hagelskjær Pedersen.
Tilbage i mødelokalet deler grupperne fra de forskellige kommuner deres oplevelser med udforskningen af deres natursteder.
”Det har faktisk været ret inspirerende at udforske naturen, og vi vil meget gerne samarbejde bredt om at inddrage forskellige naturtyper i vores sundhedspolitik”, siger Trine Hagelskjær Pedersen.
Naturfriske Fællesskaber er et samarbejde mellem Sund By Netværkeret og Friluftsrådet.
Læs mere om Naturfriske Fællesskaber her.
”Denne artikel er oprindelig bragt på Friluftsrådets hjemmeside.”.