Virksomheder inden for de maritime erhverv glæder sig over, at bådebygger- og sejlmageruddannelserne flytter ind i Helsingørs gamle skibsværft.
I løbet af få år vil Hal 19 i værftshallerne blive omdannet til et ambitiøst uddannelsescenter for bådebygger- og sejlmageruddannelserne i Danmark. Og det er godt nyt for de maritime erhverv, både lokalt og nationalt.
– Det betyder meget, at de maritime uddannelser flytter tilbage til en gammel søfartsby som Helsingør. Man kan mærke historiens vingesus, når de rykker ind i værftets gamle haller, siger Finn Wollesen, der er direktør for Knud E. Hansen, der designer skibe til den internationale søfart og har hjemme i Helsingør.
Wollesen er blandt de lokale kræfter, der har arbejdet for at få uddannelserne til Helsingør. Og han glæder sig over, at det nu er lykkedes.
– Det er godt for uddannelserne, at de får bedre pladsforhold. Det er to gode basisuddannelser, som vil få et boost af at rykke til Helsingør.
Også for Knud E. Hansen er det nye uddannelsescenter i det gamle skibsværft en god nyhed.
– Det ultimative mål for os er, at vi også får en skibsingeniør-uddannelse til byen. Men de to andre uddannelser er gode basisuddannelser, som forhåbentlig kan give nogle lyst til at læse videre til skibsingeniør og derefter vende tilbage til Helsingør, siger Finn Wollesen.
Håber på flere lærlinge
Hos OneSails, der syr sejl til sejlbåde og holder til på Helsingør Nordhavn, glæder man sig også over, at de maritime uddannelser rykker “hjem” til Helsingør.
– Det har en vis betydning for en virksomhed som vores. Vi ved, hvor svært det er at få lærlinge, og vi håber, at nye faciliteter i et maritimt miljø vil få flere til at vil søge uddannelserne, siger Mads Christensen fra OneSails.
Han forventer, at de nye uddannelser vil være med til at styrke hele det maritime miljø i Helsingør.
Også uden for Helsingør, ser man positivt på beslutningen om at flytte uddannelserne til Helsingørs gamle skibsværft.
– Der er ikke nogen tvivl om, at det er et plus, at uddannelserne flytter ind i et maritimt miljø i nye rammer, siger Anders Møller fra Gilleleje Bådebyggeri.
Også brancheorganisation for de maritime erhverv, Danske Maritime, har med glæde modtaget nyheden om, at de maritime håndværksuddannelser får et løft og flytter til Helsingør.
– Bådebyggere og sejlmagere er eftertragtede i den maritime industri, og det er ekstremt vigtigt, at uddannelserne har gode faciliteter, der lever op til branchens nuværende og fremtidige behov. Når man uddanner sig til bådebygger eller sejlmager, har man jo brug for at kunne prøve ting af i praksis, og her byder de gamle værftshaller i Helsingør på nogle oplagte og gode muligheder, siger vicedirektør i Danske Maritime, Cecilie Lykkegaard.
Hun vurderer, at det vil få betydning for hele den danske maritime industri.
– Det har ikke bare lokal betydning, at de to uddannelser får et løft – det har betydning for den maritime industri i hele landet. Der er ingen tvivl om, at efterspørgslen er til stede, og mange maritime virksomheder står på spring for at tage flere nye lærlinge, som fx er fortrolige med at bygge i komposit. I øvrigt er bådebyggeruddannelsen en af de uddannelser, som også tiltrækker en del kvindelige studerende, hvilket langt fra gælder alle de uddannelser, vi benytter os af i industrien.
Det er U/Nord, som sammen med Helsingør Kommune, og med støtte fra A.P. Møller Fonden og Lauritzen Fonden, står bag det nye maritime uddannelsescenter.