Stemningen var højtidlig og glæden stor blandt de mange forskellige nationaliteter, der ved denne ceremoni var delt op i to hold. To og to blev de kaldt op til et langbord, hvor de med hver deres kuglepen skrev under på erklæringen. På grund af Covid 19 var der intet krav om et efterfølgende håndtryk denne gang.

41 år i Danmark

Mange havde ventet længe på denne dag, blandt andet britiske Claude-Pierre Rymel fra Ålsgårde, der efter 41 år i Danmark nu endelig kan kalde sig dansk statsborger. Han var mødt op sammen med sin hustru gennem fem år, Dorianne Barslev.

“Det er en stor dag. Jeg burde nok have gjort det her for længe siden. Så havde det også været mindre omstændigt. Men jeg er glad. Især fordi jeg samtidig kan beholde mit britiske statsborgerskab”, lød det fra Claude-Pierre Rymel.

Hustruen Dorianne Barslev kunne bekræfte, at det var en glædens dag: “Jeg tror faktisk aldrig, jeg har set ham så spændt.”

Glade nye statsborgere i Toldkammergården, Helsingør, august 2020. Foto: Helsingør Kommune.

Mere end et pas

Også i borgmester Benedikte Kiær´s tale var der glæde og stolthed over, på Helsingør Kommunes vegne, at kunne byde velkommen til de mange nye statsborgere.

“Det er et rigtig stort og vigtigt skridt, I nu tager. For det handler om langt mere end blot nogle praktiske foranstaltninger og forsiden på et pas. Det handler om noget så grundlæggende som identitet og loyalitet, lød det fra borgmesteren.”

Efter ceremonien kunne de nye statsborgere og deres familier nyde et glas bobler og en lille forfriskning.

Fakta

Helsingør Kommune afholder grundlovsceremoni to gange årligt. Grundlovsceremonien afholdes for de borgere, der har opnået dansk indfødsret, og som skal deltage i en grundlovsceremoni for at få det endelige bevis på dansk statsborgerskab. De nye statsborgere kan frit vælge i hvilken kommune, de vil deltage i grundlovsceremoni.

Nye danske statsborgere i Toldkammergården i Helsingør, august 2020. Foto: Helsingør Kommune.