Helsingør Kommune udgav i efteråret 2018 børnebogen Trylleamuletten, der er skrevet af den lokale forfatter Lise Bidstrup. I bogen møder vi børnene Elias, Viggo og Aya, der finder en trylleamulet ved Gurre Slotsruin.

De møder også Valdemar Atterdag, der sender dem ud på en rejse tilbage i tiden for at finde de sten, der mangler i trylleamuletten – og dermed redde Helsingør og omegn fra undergang.

Læste bogen for barnebarn

Den fortælling vakte stor begejstring hos Tina Forchhammer, der er spejderleder hos Hornbækspejderne, da hun læste den for sit barnebarn. Hun blev faktisk så inspireret, at hun straks gik i gang med at overveje, hvordan handlingen kunne omtænkes til et eventyrløb for spejderne i Hornbæk.

I bogen møder vi børnene Elias, Viggo og Aya, der finder en trylleamulet ved Gurre Slotsruin.

Og sammen med en anden spejderleder, Rie Schultz Petersen, skabte de på kort tid en fantasirejse for alle de 5-12 årige spejdere i Hornbæk.

“Da vi først gik i gang, blev vi helt opslugt af det. Det har været et stort arbejde at arrangere forløbet, og vi kunne ikke have gjort det uden frivillige og forældre, der både har ageret ’skuespillere’ og chauffører. Men at se børnenes begejstring undervejs har bare været det hele værd,” fortæller spejderleder Rie Schultz Petersen.

Over seks mandage har de 32 juniorspejdere været på ture rundt i kommunen – først til Gurre Slotruin, hvor en frivillig mor, forklædt som Valdemar Atterdag, tog imod de spændte børn.

Her fik de historien om kongens forsvundne trylleamulet, der lå gemt et sted på slottet. Den skulle findes og det samme skulle de fem sten, der manglede i den – og så var rejsen skudt i gang.

Fra Kronborg til fattighus

Undervejs på deres rejse gennem Helsingørs historie mødte børnene både Holger Drachmann i Hornbæk og Madam Sprunck i Stengade, mens de på Kronborg skulle finde et sted, der kunne hedde Mørkeport. Alt sammen steder og personer som de tre børn også møder i bogen.

10-årige Clara synes det var meget spændende at være med.

“Det bedste var turen til Tikøb Fattighus. Der fik vi at vide, at Jens Peder (red. en af de historiske figurer fra bogen) var i arresten, husker hun.”

Vilmer på 7 år er enig.

“Det var også rigtig sjovt at hente Jens Peders tøj, og så kunne man få alle hans ting (red. en af de manglende sten til trylleamuletten gemte sig i Jens Peders tøj).”

Mandag den 19. oktober var sidste dag i forløbet, hvor en fyldt amulet blev overrakt til Valdemar Atterdag. For den gode indsats fik børnene deres egen Trylleamuletten-bog, det tilhørende malehæfte samt et ’chokolade-mærke’ på ægte spejdermanér.

Du kan lige nu hente et gratis eksemplar af Trylleamuletten med tilhørende male-hæfte på Helsingør Kommunes biblioteker – så længe lager haves. Bogen kan også lånes på kommunens biblioteker eller findes elektronisk på kommunens hjemmeside.

Del på sociale medier