Badevandstemperaturen er næsten lige så varm som luften denne sommer. Det giver gode betingelser for at tage på eventyr på og i havets natur. I Naturpark Vesterhavet og Naturpark Lillebælt – to af naturperlerne i Sommer i Vores Natur – kan du få nye oplevelser både over og under overfladen. Og i Helsingør tilbyder Øresundsakvariet spændende aktiviteter ved kysten og til havs.

Nyd havets natur, foto. Friluftsrådet, Adam Grønne

Sommeren 2020 har endnu ikke budt på megen solbadning langs de danske kyster. Og kun de mest standhaftige får badet. Heldigvis er det stadigvæk muligt at få fantastiske oplevelser ved, i og på havet i Danmark.

Sommer i Vores Natur sætter i år fokus på 16 særligt udvalgte naturperler i Danmark. Og de mange aktiviteter, der finder sted her. To af naturperlerne er Naturpark Vesterhavet og Naturpark Lillebælt, der byder på vidt forskellige oplevelser med havet i centrum.

Store oplevelser i det lille bælt
Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark. En marin naturpark med det strømmende bælt som kerne, omkranset af smukke kystnære landskaber.

Naturen og landskabet ved Lillebælt er unikt. Det særprægede havområde indeholder lave og dybe områder, som mod nord indsnævres til en flodlignende rende med den stærkeste strøm i de danske farvande. Det udsætter kysterne for erosion, hvilket skaber helt særlige naturmæssige forhold med blandt andet sjælden værdifuld flora. Havbunden er unik og det skaber muligheder for helt særlige oplevelser.

“I Naturpark Lillebælt kan man opleve vandet og den kystnære natur. Man vandre, og man kan snorkle og dykke. Vi har også en af verdens tætteste bestande af hvaler – vi har nemlig masser af marsvin, der boltrer sig herude i Lillebælts strømmende vand,” siger Annemette Bargum fra Naturpark Lillebælt.

I Naturpark Lillebælt er der året rundt masser af oplevelser for både børn og voksne med vandet i fokus. Tag ud på egen hånd eller tag til et af de mange arrangementer, der afholdes i naturparken. I år er der særligt fokus på aktiviteter som en del af Vores Natur-projektet, og du kan derfor få endnu flere nye oplevelser såsom sejltur med undervandskamera, rejehop og krabbegang, afprøve stand up paddling og tage på kajaktur for begyndere.

Når tidevandet trækker sig
Vesterhavets natur er helt anderledes – men lige så propfyldt med oplevelser. Vesterhavet er vildt og kræver respekt. Men I Naturpark Vesterhavet findes også den nordligste del af vadehavet, og du kan blandt andet opleve havets daglige bevægelse i Ho Bugt – særligt ved øen Langli, som man kun må besøge to måneder om året fra 15. juli til 15. september. Man kan kun besøge øen og dens sæler og fugleliv via egen båd – eller ved at vandre derud ad ebbevejen, når vandet er trukket tilbage.

Når vandet er trukket tilbage kan man også gå på “jagt” efter andre af Vesterhavets dyr. De små, der gemmer sig under vandet – og under sandet: Børsteorm, sandorm, slikkrebs, knivmuslinger, dyndsnegle, eremitkrebs, hesterejer og nogle af de store krabber.

Er man til skattejagt, byder Naturpark Vesterhavet også på en helt særlig form for skat: Rav. Det rav, der skylder op på Vesterhavskysten er baltisk rav og er mellem 30 og 50 millioner år gammelt harpiks, formet af havet. Ravjagten er bedst i køligt vejr, for ravet flyder bedre, når vandet er koldt. Og så er der bedst chance for rav, når tidevandet har trukket sig tilbage.

Er man mere til aktiviteter oven på vandet, er Vesterhavet noget nær perfekt til eksempelvis windsurfing og stand up paddling – eksempelvis med udgangspunkt i Blåvand eller Henne Strand.

Oplevelser ved Helsingørs kyster

Ved Helsingørs kyster arrangerer Øresundsakvariet mange spændende aktiviteter. Her kan man springe i Øresund med snorkeludstyr, dyppe hænderne i havnebassinet og fange krabber – eller trække vod på stranden og lære om fangsten. Fortrækker man lidt mindre våde fornøjelser, kan man tage med Øresundsakvariet på bådsafari og nyde de legesyge marsvin eller samle vilde urter på stranden til vild salat. Der er mange oplevelser både over og under vandoverfladen med Øresundsakvariet i sommerferien.

Vandlaboratoriet i Helsingørs Nordhavn. Foto: Øresundsakvariet

 

 

Del på sociale medier