Kano- og kajakture er populære som aldrig før denne sommer – og med god grund. For den danske natur kan noget helt særligt fra søsiden. Tag til Kongernes Nordsjælland og fordyb dig i den unikke natur fra et nyt perspektiv.

Esrum Sø om morgenen, foto: Friluftsrådet

Det klukker let, hver gang kanoen tager et ryk fremad. Den glider roligt gennem vandet. Det er en helt særlig oplevelse at glide roligt gennem vandet, udforske naturen under og på vandoverfladen, og Danmarks indre farvande, åer, søer og fjorde er perfekte til en tur i kano eller kajak.

Især kanoen er god til begyndere og familier med både større og mindre børn, fordi kanoen er ganske stabil og teknikken kan læres hurtigt. Den kan lejes i enkelte dage, for en weekend eller på ugebasis rigtig mange steder i landet.

Udforsk Danmarks største søer

Nationalpark Kongernes Nordsjælland byder på landets to største søer: Esrum Sø og Arresø. Det er to meget forskellige søer. Esrum Sø er stor, relativt dyb og klarvandet sø, mens Arresø er meget lavvandet og knap så klarvandet.

“Der er god mulighed for at komme tæt på søerne. Der er mange steder, hvor du kan komme helt ned til søerne og der er mange stisystemer, hvor man kan gå. Der er en del sheltere, hvor man kan overnatte, ved søerne. Og så kan man sejle på begge søer med kano og kajak. Der er store muligheder for at se landskabet ved især Arresø, for det er et ret kuperet istidslandskab, som gør sig godt fra vandsiden,” fortæller Lars Rudfeldt, der er projektkoordinator i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Nye oplevelsesruter skabt

Den danske natur kan noget helt særligt, når man ser den fra søsiden. Når man sidder i en kano eller kajak og kan komme helt ind til kysten, men ser den fra et nyt perspektiv. Dansk Orienterings-Forbund og Dansk Kano og Kajak Forbund er denne sommer gået sammen og har oprettet 13 nye orienteringsruter med naturformidling til lands og indtil videre fem nye ruter på vandet.

Ruterne er en del af projektet Sommer i Vores Natur og er med støtte fra Friluftsrådet blevet udviklet i et stort samarbejde med diverse kajakklubber, orienteringsklubber, naturvejledere og naturcentre rundt omkring i de 16 naturperler fordelt over hele landet.

“Det er overskuelige, spændende stier og ruter, der gør det nemmere at komme ud på tur for at opleve naturen. Derudover har ruterne indbygget naturformidling, hvor du finder interessant viden om de nærliggende dyr og planter, hver gang du kommer til en af vores poster,” fortæller Jakob Lind Tolborg, der er klubudviklingskonsulent i Dansk Orienterings-Forbund.
Digitale ruter til nye oplevelser

“Der er tale om nemme orienteringsruter til gående og kajakroere, lettilgængelige for dem, som er nye i skoven, eller som lige har fået deres kajakbevis og til en tur med børnene. Orienteringsruterne er ikke udtænkt som noget, man skal skynde sig igennem for at nå alle posterne, men som en naturoplevelse, der åbner vores øjne over for den smukke natur i Danmark,” siger udviklingskonsulent Irene Lauridsen fra Dansk Kano og Kajak Forbund.

Posterne er digitale, og for at kunne nyde ruten skal du downloade app’en TravelTales til din mobil, som vil så give dig besked, når du nærmer dig posterne langs ruterne. TravelTales findes til Iphone og Android.

I Nordsjælland findes der en orienteringsrute til søs på Esrum Sø, ligesom der nu også findes en oplevelsesrute på Maribosøerne. Der kan også findes ruter til søs i naturperlerne SøhøjlandetNaturpark LillebæltNationalpark Mols Bjerge, Nationalparken Skjoldungernes Land.

Du kan finde et samlet kort over kajakruterne på vandet her, ligesom du kan finde kortene over de nye Sommer i Vores Natur-skovruter og de mange, mange andre Find vej i Danmark-orienteringsruter på Dansk Orienterings-Forbunds Facebook-side.

Læs mere på Friluftsrådets hjemmeside her.

 

Del på sociale medier