Vejrguderne var gavmilde og slotschefen glad, da Danmarks mægtigste renæssanceslot, Kronborg Slot, idag genåbnede med både kanonsalut og trompetfanfare.

Tre kanoner stod klar på Søbatteriet og et par minutter i 10 blev der affyret et ”dansk løsen” dvs. tre skud fra kanonerne. Det var de garvede kanonérer Jørn Bonne og Martin Schrøder-Jensen, der stod for affyrringen af kanonerne. Jørn Bonne har sin uddannelse som kanonér fra Hærens Ingeniørtjeneste og har skudt med kanoner gennem 30 år.

Kanonerne, der blev anvendt til dagens salut, er fra 2010, men er bygget som tro kopier af 6-punds kanoner fra 1782. Navnet 6-punds kanoner fortæller, at kanonerne kan skyde med kanonkugler, der vejer op til 6 pund. Det kræver 3 1/2 kg sortkrudt at skyde en så stor kanonkugle af. I dagens festlige anledning blev der dog ikke skudt med kanonkugler, og Jørn og Martin kunne derfor nøjes med at lægge et halvt kilo sortkrudt i hver kanon.

Kanonérerne Jørn Bonne (tv) og Martin Schrøder-Jensen (th) stod for affyring af kanonerne i anledning af Kronborgs genåbning. Foto:Ulla Kokfelt

Da kanonsalutten var overstået åbnede den store røde port, og nøjagtig kl 10 lød en rungende trompetfanfare.

Trompetfanfare foran indgangen til Kronborg Slot.

Slotschef Mikael Rasmus Nielsen var godt tilfreds med genåbningen af slottet.

“Det er en dejlig dag. Vi har glædet os til at åbne slottet for gæster igen. Der er heldigvis god plads på Kronborg, og der kan være helt op til 500 besøgende på slottet samtidig. Nogle steder – som vindeltrapper – er dog fortsat lukket for adgang på grund af snævre passager, som gør det svært at holde afstand,” fortæller slotschef Mikael Rasmus Nielsen.

En glad slotschef, Mikael Rasmus Nielsen, ved dagens festlige åbning af Kronborg Slot.

Se videosekvens af kanonsalutten eller det “danske løsen”, som blev affyret fra Søbatteriet. Det fremgår af sekvensen, at fotografen fik sig en mindre forskrækkelse ved første skud..

 

Åbningen af Kronborg Slot blev afsluttet med en fejende flot trompetfanfare:

 

Kronborg er åbent fra 10-17. Læs mere på slottets hjemmeside her.

Del på sociale medier